CIRCULARĂ. Prefecţii au fost anunţaţi de Raed Arafat că nu mai au voie să ţină oamenii în carantină

Redactor:
Alexandru Coman
CIRCULARĂ. Prefecţii au fost anunţaţi de Raed Arafat că nu mai au voie să ţină oamenii în carantină
Raed Arafat: Specialiștii spun că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă a coronavirusului e reprezentat de tineri. Au luat-o că ei nu păţesc nimic grav. Mai e și vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos

Raed Arafat a transmis prefecturilor din ţară o circulară prin care anunţă că izolarea şi carantina sunt suspendate după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

 Raed Arafat a transmis prefecturilor din ţară o circulară prin care anunţă că izolarea la domiciliu şi carantina se suspendă temporar până când Parlamentul şi Guvernul se pun de acord să respecte Constituţia.

Circulara a fost transmisă după ce a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CCR potrivit căreia măsura carantinei şi a internării obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstituţională, notează Mediafax.

„Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină se suspendă de drept, începând cu data de 2.07.2020

„Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în documentul semnat de Raed Arafat şi de Amalia Şerban, din Ministerul Sănătăţii.

Documentul are data de vineri, 3 iulie. În buletinul de la 13:00 transmis azi de Grupul de Comunicare Strategică lipsesc datele cu privire la numărul celor aflaţi în carantină sau în izolare.

Vineri, erau raportate 741 de persoane în carantină instituţionalizată

Vineri, erau raportate 741 de persoane în carantină instituţionalizată şi 58.991 în izolare la domiciliu.

În acest caz, autorităţilor nu le rămâne decât să facă recomandări celor care au fost contact al unei persoane confirmate cu COVID-19.

Deja există pacienţi cu COVID-19 care au cerut să fie externaţi. De exemplu, la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti trei pacienţi au plecat.

„O persoană care este internată în spital şi spune că vrea să plece acasă mâine, conform acestei hotărâri i se poate permite să plece acasă, deşi are o boală contagioasă şi care ar putea să contravină altor drepturi ale persoanelor sănătoase, de a li se apăra sănătatea”, a spus managerul Spitalul „Victor Babeş”, Ioan Emilian Imbri.

 

 

 

Inchide