Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre românii care refuză vaccinul anti-COVID: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre românii care refuză vaccinul anti-COVID: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor”
Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre românii care refuză vaccinul anti-COVID: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor”
Publicat: 05/04/2021, 10:51
Actualizat: 08/04/2021, 13:34

Dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful Campaniei de vaccinare anti-COVID, a declarat că fiecare om va putea decide ce dorește să facă. 

„Fiecare etapă din campania de vaccinare are obiectivele sale. Prima etapă are menirea de a proteja sănătatea personalului medical şi social, pentru a avea o forţă de lucru care să asigure asistenţa medicală în momentul de faţă.

În etapa a doua, care vizează populaţia vulnerabilă, dacă vom avea un nivel de acoperire vaccinală foarte mare, nu vom mai înregistra cazuri forme severe, nu vom mai avea presiune pe sistemul medical şi nu vom mai înregistra decese, sau impactul acestora va fi mult diminuat.

În ceea ce priveşte nivelul de acoperire vaccinală şi intenţia de vaccinare a populaţiei generale, cred că doar prin prezentarea clară, transparentă şi onestă a beneficiilor şi riscurilor oamenii vor putea decide în cunoştinţă de cauză ce doresc să facă (…)

Precizarea vine de la medicul Valeriu Gheorghiță, care spune că trebuie totuși așteptată decizia de joi a Agenției Europene a Medicamentului.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează, cât se poate de clar, menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză, dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la Antena 3.

Jumătate de milion de români sunt pe lista de așteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Ei se adaugă celor un milion și jumătate care au primit deja cel puțin o doză.

Ce reacții adverse poate provoca vaccinul anti-COVID

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Efectele adverse generale constau în febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare
Reacţiile adverse cele mai frecvente sunt de intensitate uşoară-medie: durere, disconfort, roşeaţă, tumefacţie la locul injecţiei. Se pot înregistra reacţii adverse generale: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane cu istoric alergic de şoc anafilactic (…)

Vaccinarea oficialilor, a preşedintelui României, va avea loc la momentul potrivit, în etapa corespunzătoare care prevede vaccinarea demnitarilor”, a spus Valeriu Gheorghiţă, după recepţionarea primelor 10 mii de doze de vaccin Pfizer – BioNTech la Institutul Cantacuzino din Capitală.

Cîțu cere mediului privat să se implice în campania de vaccinare

„Așa cum am făcut un apel la autoritățile locale, la aleșii locali, chiar și la biserică, aș vrea să fac un apel și la mediul privat și la antreprenori să susțină campania de vaccinare. Cei din HoReCa au fost de acord să ajute la vaccinarea tuturor angajaților din domeniu. Este nevoie de un efort comun și celor din sectorul privat le spun și le cer acest ajutor. Este nevoie de implicarea fiecăruia. Noi vom ajuta, avem dozele necesare, vom ajuta și cu centre de vaccinare, dar trebuie toată lumea să se implice și este nevoie de acest efort comun pentru a putea redeschide economie de la 1 iunie”, a declarat premierul Florin Cîțu.

În aceeași conferință de presă de la Palatul Victoria, premierul a anunțat că România „merge în direcția relaxării”, însă singura condiție este vaccinarea.

„Mergem în direcția relaxării,dar cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții. 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem șanse”, a declarat Florin Cîțu.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului