Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre românii care refuză vaccinul anti-COVID: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre românii care refuză vaccinul anti-COVID: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor”
Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre românii care refuză vaccinul anti-COVID: „Vor decide doar prin prezentarea clară a beneficiilor şi a riscurilor”
Publicat: 05/04/2021, 10:51
Actualizat: 08/04/2021, 13:34

Dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful Campaniei de vaccinare anti-COVID, a declarat că fiecare om va putea decide ce dorește să facă. 

„Fiecare etapă din campania de vaccinare are obiectivele sale. Prima etapă are menirea de a proteja sănătatea personalului medical şi social, pentru a avea o forţă de lucru care să asigure asistenţa medicală în momentul de faţă.

În etapa a doua, care vizează populaţia vulnerabilă, dacă vom avea un nivel de acoperire vaccinală foarte mare, nu vom mai înregistra cazuri forme severe, nu vom mai avea presiune pe sistemul medical şi nu vom mai înregistra decese, sau impactul acestora va fi mult diminuat.

În ceea ce priveşte nivelul de acoperire vaccinală şi intenţia de vaccinare a populaţiei generale, cred că doar prin prezentarea clară, transparentă şi onestă a beneficiilor şi riscurilor oamenii vor putea decide în cunoştinţă de cauză ce doresc să facă (…)

Precizarea vine de la medicul Valeriu Gheorghiță, care spune că trebuie totuși așteptată decizia de joi a Agenției Europene a Medicamentului.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează, cât se poate de clar, menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză, dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la Antena 3.

Jumătate de milion de români sunt pe lista de așteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Ei se adaugă celor un milion și jumătate care au primit deja cel puțin o doză.

Ce reacții adverse poate provoca vaccinul anti-COVID

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Efectele adverse generale constau în febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare
Reacţiile adverse cele mai frecvente sunt de intensitate uşoară-medie: durere, disconfort, roşeaţă, tumefacţie la locul injecţiei. Se pot înregistra reacţii adverse generale: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane cu istoric alergic de şoc anafilactic (…)

Vaccinarea oficialilor, a preşedintelui României, va avea loc la momentul potrivit, în etapa corespunzătoare care prevede vaccinarea demnitarilor”, a spus Valeriu Gheorghiţă, după recepţionarea primelor 10 mii de doze de vaccin Pfizer – BioNTech la Institutul Cantacuzino din Capitală.

Cîțu cere mediului privat să se implice în campania de vaccinare

„Așa cum am făcut un apel la autoritățile locale, la aleșii locali, chiar și la biserică, aș vrea să fac un apel și la mediul privat și la antreprenori să susțină campania de vaccinare. Cei din HoReCa au fost de acord să ajute la vaccinarea tuturor angajaților din domeniu. Este nevoie de un efort comun și celor din sectorul privat le spun și le cer acest ajutor. Este nevoie de implicarea fiecăruia. Noi vom ajuta, avem dozele necesare, vom ajuta și cu centre de vaccinare, dar trebuie toată lumea să se implice și este nevoie de acest efort comun pentru a putea redeschide economie de la 1 iunie”, a declarat premierul Florin Cîțu.

În aceeași conferință de presă de la Palatul Victoria, premierul a anunțat că România „merge în direcția relaxării”, însă singura condiție este vaccinarea.

„Mergem în direcția relaxării,dar cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții. 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem șanse”, a declarat Florin Cîțu.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult