PANDEMIE. ”Super-răspânditorii de coronavirus” pot fi de 100 de ori mai contagioși: ”Anumite persoane au o încărcătură virală ridicată”

PANDEMIE. ”Super-răspânditorii de coronavirus” pot fi de 100 de ori mai contagioși: ”Anumite persoane au o încărcătură virală ridicată”
Spania, unul dintre statele europene grav afectate de pandemie
Publicat: 07/07/2020, 13:41
Actualizat: 06/04/2021, 14:48

Oamenii de știință au început să folosească, din ce în ce mai des, o expresie care, inițial, a părut cel puțin ciudată -”Super-răspânditorii de coronavirus”. În luna ianuarie – înainte ca pandemia de coronavirus să fie declarată oficial de OMS – se pornea de la premisa că aproximativ 500 de persoane sunt infectate şi mai puţin de 20 de persoane încetaseră din viață. Un pacient din Wuhan, China, a răspândit boala la 14 angajaţi din domeniul sănătăţii, iar un singur membru al unui cor din statul Washington ar fi infectat, în luna martie, alte 52 de persoane, în timpul unei sesiuni de practică.

La începutul lunii mai, după ce Coreea de Sud a început să relaxeze restricţiile de distanţare socială, au apărut zeci de noi infecţii au apărut, iar ”responsabil” ar fi fost un bărbat de 29 de ani care a fost confirmat pozitiv după ce a vizitat cinci cluburi de noapte şi baruri într-o singură noapte, informează csid.ro.

”Super-răspânditorii de coronavirus” mai mult decât media la răspândirea virusului

Doctorul Jared Baeten – profesor de sănătate publică şi epidemiologie – recunoaște că nimeni nu și-ar dori să fie etichetat astfel, însă unele persoane pot fi ”deosebit de infecțioase” și pot transmite virusul mult mai repede decât altele.

”Super-răspânditorii” au pur şi simplu „de 10 sau 100 de ori mai mult virus în picăturile lor de salivă decât alte persoane”, afirmă experții.

„Nu-şi doreşte nimeni să fie etichetat astfel. Dar cred că îi ajută pe oameni să se gândească la modul în care un virus ca acesta îşi poate croi drum rapid prin comunităţi. S-ar putea ca un aşa-numit super-răspânditor să fie persoana potrivită în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Unele persoane sunt fie deosebit de infecţioase sau timpul sau numărul de personae cu care petrec timpul este de ajuns pentru ca aceştia să contribuie mai mult decât media la răspândirea virusului” a declarat doctorul Baeten.

„Sunt lucruri pe care nu le înţelegem pe deplin despre acest virus, dar de obicei cu infecţiile virale, există o serie de încărcături virale şi unii oameni – fie din cauza modului în care virusul interacţionează cu sistemul lor imunitar, fie din cauza geneticii lor – au o încărcătură virală mai mare decât alţii. Şi o încărcătură virală mai mare înseamnă, probabil, că acestea sunt mai infecţioase pentru oamenii care vin în jurul”

Doctorul Jared Baeten

Cum funcţionează organismul „super-răspânditorilor” de coronavirus

Experţii cred că majoritatea persoanelor infectate cu virusul sunt aşa-numitele „fundături”, infectând, în medie, mai puţin de o persoană.  Trebuie menționat că o mică parte din persoanele infectate cu coronavirusul infectează mult mai multe persoane decât media.

Unul dintre motivele pentru care cineva ar putea infecta mai mulţi oameni decât alţii  – spun specialiștii – are legătură directă cu organismul său.

„Toată lumea este diferită, organismul uman gestionează infecţia diferit. Aşadar, anumite persoane au ceea ce noi numim o încărcătură virală ridicată – aceasta este doar cantitatea de virus pe picătură de salivă. Unii oameni au de 10 sau 100 de ori mai mult virus în picăturile lor de salivă decât alte persoane”, afirmă Rob Murphy, profesor de boli infecţioase şi inginerie biomedicală şi, totodată, director executiv al Institutului pentru Sănătate Globală la Northwestern University Feinberg School of Medicine. 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna