Numărul de like-uri nu aduce fericirea. Ce lipsește cu adevărat?

Redactor:
Maria Bîrnaure
Numărul de like-uri nu aduce fericirea. Ce lipsește cu adevărat?
În apropierea sărbătorilor, fie că vorbim despre Paște sau despre Crăciun, căutăm pacea și liniștea și nu ne dorim altceva decât să găsim fericirea. Visăm să fim alături de familie, să ne bucurăm de momentele petrecute alături de cei dragi. „Vedem poze cu oameni veseli, toți cei din jur par să aibă planuri și povești frumoase, astfel că ne dorim la rândul nostru să avem parte de aceste momente frumoase, de câteva picături de fericire. Ne ridicăm astfel așteptările și cumva sperăm că vom fi fericiți ca prin magie. Iar când asta nu se întâmplă, intervine dezamăgirea, tristețea. Realitatea este că cea mai mare parte dintre noi nu au planuri speciale de Paște, ci pur și simplu alegem să împărtășim doar momentele fericite, astfel că se creează iluzia bucuriei de sărbători", explică psihoterapeutul Bogdana Bursuc.

Sfatul psihoterapeutului este simplu: „Să oferim!”. Cele mai recente studii arată că actele de bunătate, dărnicia, nu au efect doar asupra celor din jur, ci au un impact important și asupra sănătății noastre. Faptul că atunci când oferim avem o stare de satisfacție și împăcare, ne aduce și pe noi, fără să ne dăm seama, în sfera stării de fericire.  

„Tendința noastră de a oferi grijă este una naturală și se transpune într-un amalgam minunat de emoții, de compasiune, recunoștință și generozitate”, explică Bogdana Bursuc.

Psihoterapeutul consideră că atunci când oferim celor din jur, pe lângă fericire, apare o altă serie de avantaje. 

1. Creștem ridicându-i pe ceilalți – atunci când ajutăm, ne dezvoltăm ca și oameni, întrucât altruismul solicită resurse și calități pe care le putem descoperi doar oferind, pe care le vom folosi apoi de-a lungul vieții și care ne conduc mai departe pe drumul nostru.

2. A ajuta este un beneficiu în sine – a-i ajuta pe ceilalți provoacă fericire, pur și simplu; oamenii fericiți oferă mai mult, iar a oferi ne face fericiți, astfel că ajungem să creem un cerc de feedback pozitiv, o stare generală de bine și o atitudine empatică.

3. Ne simțim mai bine cu noi înșine – a oferi și a ajuta cresc stima de sine, deoarece ne transmitem mesajul că noi ca oameni contăm, că putem face o diferență și că strădania noastră chiar a meritat; satisfacția și mândria unui act de bunătate ne ajută să ne descoperim propriul potențial.

4. Reducem nivelul de anxietate și tristețe – adesea, teama și tristețea vin în urma unui sentiment de lipsă de sens, astfel că prin contribuția noastră ne putem găsi locul și rolul în viață, ceea ce reduce considerabil stările neplăcute; ba mai mult, din punct de vedere biologic, a urma instinctul de îngrijire duce la o creștere a nivelului de endorfine, care stimulează natural starea de bine, de plăcere.

5. Ne dezvoltăm abilități sociale – suntem ființe sociale, astfel că aptitudinile sociale sunt foarte importante; atunci când oferim suntem mai atenți la modul în care comunicăm, la ceea ce transmitem, astfel dezvoltându-ne abilitățile sociale și comportamentele prosociale.

6. Suntem mai sănătoși – pentru că există o strânsă legătură între psihic și fizic, a ajuta ne face mai sănătoși: starea de bine mentală oferă contextul potrivit pentru accesarea resurselor fizice și, mai mult, transmite mesajul „merit și trebuie să am grijă de mine!”

Inchide