DE CE IUBESC ROMÂNIA. Andrei Alexandrescu, românul care te invită să faci un TUR VIDEO prin sediul FACEBOOK, locul său de muncă

DE CE IUBESC ROMÂNIA. Andrei Alexandrescu, românul care te invită să faci un TUR VIDEO prin sediul FACEBOOK, locul său de muncă
Publicat: 23/04/2012, 19:34

Andrei Alexandrescu este unul dintre puținii români care lucrează la Facebook. Are 40 de ani și a plecat din România la patru ani după terminarea facultății, în 1998. A publicat mai multe cărți și articole despre programare, are un job de invidiat și o familie căreia îi duce dorul în singura săptămână din lună pe care o petrece la sediul companiei din Palo Alto.

„Îmi doream foarte mult pe atunci să ajung în America, fiindcă era o emulație extraordinară în anii ’90 în tehnologie și în calculatoare și voiam și eu să fiu parte din ce se întâmplă acolo”, își amintește Andrei. Și a reușit. Este cercetător la o companie care a revoluționat conceptul de rețea socială și are 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care aproape 4 milioane numai în România.

După 13 ani petrecuți în Statele Unite, știe ce înseamnă și apreciază sistemul de lucru american, bazat pe meritocrație și recunoașterea valorilor, dar spune că îi lipsesc cartierul Bucureștii Noi din Capitală, locul unde a crescut, și sentimentul de familiaritate pe care nu l-a regăsit în altă parte și pe care „îl va lua cu el în mormânt”.

Lucrează trei săptămâni din lună de acasă

Domnul Alexandrescu a acceptat să le prezinte cititorilor gândul o zi obișnuită din viața sa. În clipurile video pe care le vedeți mai jos veți regăsi chiar și imagini din sediul Facebook.

El s-a angajat în această companie în februarie 2010, după ce și-a terminat doctoratul, care a durat 8 ani. „Îmi căutam de lucru. M-a recomandat un prieten care lucra la Facebook. Și eram curios să știu ce se face acolo. Eu aveam un cont, dar nu eram foarte activ. M-am dus, am dat interviul, iar postul s-a potrivit ca o mănușă. Eram foarte bucuros că mi s-a oferit un job la care nu m-am plictisit niciodată, pentru că am avut ocazia să lucrez cu foarte multe sisteme și în foarte multe echipe mici și mobile”, spune Andrei.

În prezent locuiește în Houston, alături de soția și băiețelul său de trei ani, și merge în Palo Alto doar o dată pe lună, pentru câte o săptămână. Soția sa îi spune mereu în glumă „Măi Andrei, tu ești cam mafiot. Stai acasă toată ziua la calculator și îți trimit ăștia salariul. Cine știe ce faci tu!”. Andrei explică cum este posibil acest lucru. „De cele mai multe ori, discut pe internet cu colegii de muncă chiar și cele mai importante probleme, asta pentru că prestez servicii care nu solicită neapărat prezența fizică, ci mai degrabă prezența de spirit”.

Ce înseamnă să fii cercetător la Facebook

Slujba lui Andrei Alexandrescu, expert în limbajul de programare C++ și autor al numeroase cărți și articole de specialitate, implică două componente: cercetarea propriu-zisă și munca de programator.

„O componentă este cercetarea, care presupune colectarea de date din baze foarte complexe și găsirea de șabloane, de lucruri interesante din acele date. Aceste informații sunt importante pentru securitatea conturilor. De exemplu, dacă cineva fură contul altcuiva și sistemul nostru sesizează că te loghezi pe Facebook acum din România și după un minut din Nigeria, e clar că ceva nu e în regulă. În momentul în care sistemul detectează ceva bizar, imediat se dă alarma și se blochează contul”, explică Andrei.

Cercetarea este importantă și pentru publicitate, o sursă importantă de venituri pentru Facebook, dar și pentru companii precum Google, Amazon sau Yahoo.

„Am constatat din multe studii că oamenilor nu le plac reclamele care sunt irelevante pentru ei. Dacă este un concert în București sau un eveniment în orașul tău și te interesează, răspunsul este altul. Provocarea cea mare este să găsești căror oameni le place un anumit lucru. Dacă ție îți place un anumit gen de muzică este corelat cu faptul că prietenilor tăi le place același gen de muzică. La fel despre filme și alte lucruri”, spune Andrei.

Ca programator, Andrei lucrează și pentru optimizarea consumului de energie pe care platforma de socializare o folosește prin utilizatorii săi. „Facebook folosește limbajul de programare C++. Asta pentru că este un limbaj foarte eficient, avem foarte multe servere și vrem să le folosim cât mai bine, fără să risipim electricitate și căldură. Am putea să folosim limbaje mai ineficiente, dar mai productive, însă asta ar însemna să cheltuim de două ori mai mult pe energie. Trebuie să punem accent pe eficiență și asta face parte tot din atribuțiile mele”.

La începutului anului, Andrei Alexandrescu a fost trimis în România pentru a-i selecta pe cei mai buni studenți de la Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnica pentru a lucra ca programatori la Facebook pe timpul verii. În urma unor interviuri riguroase au fost selectați aproape 20 de studenți români pentru un internship plătit în cadrul gigantului din Palo Alto.

„Cu o engleză de baltă am reușit să trec interviul”

În România, Andrei Alexandrescu a lucrat ca programator pentru câteva firme. Apoi a obținut un interviu pentru un job în Statele Unite, la recomandarea unui prieten stabilit acolo. „Cu o engleză de baltă am reușit să trec interviul și m-am trezit în New York cu un job, 300 de dolari în buzunar și un prieten bun la care puteam să stau”, își amintește Andrei începutul de drum în SUA.

A fost șocat de contrastul dintre stilul de viață american și cel românesc. „Am avut o grămadă de revelații, dar ce m-a frapat cel mai mult a fost faptul că încă de la primul job, mi-au fost promovate performanțele, colegii m-au stimulat și m-au ajutat, în loc să-mi pună piedici”.

Andrei Alexandrescu spune că în America oamenii trăiesc ca să facă afaceri, să aibă realizări practice, pe când europenii țintesc realizările sufletești și confortul psihic, nu cel material. „Dacă în Europa spui mai degrabă vreau să FIU, în America spui vreau să FAC. Tocmai de aceea stilul de viață din Europa nu este foarte sustenabil și merge prost economic”, este de părere românul.

Doctoratul de 8 ani

Din New York s-a mutat în Atlanta, în 1999, și a lucrat pentru o firmă mică, cu 30 de angajați, care a fost ulterior cumpărată de o companie mai mare și a fost nevoit să se mute în Seattle. Situația incertă din domeniul tehnologiei, precum și criza internetului din anul 2000, l-au determinat să-și continue studiile în America, pentru mai multă siguranță.

„Prin 2001 mi-am dat seama că am început să mă plafonez. Așa că m-am decis să fac doctoratul și abia acum îmi dau seama cât de inspirat am fost. Spre surpriza mea, am fost primit la University of Washington”, spune Andrei.

În SUA însă, un doctorat nu are un termen limită, ca în România, „pentru că o cercetare nu o faci în trei ani, ci poți avea nevoie și de șapte ani ca să te ocupi de o temă. Eu am aprofundat studiul și am terminat doctoratul abia în 2009. Cercetarea am făcut-o în inteligență artificială, iar ca temă m-am axat pe recunoașterea vorbirii și pe limbaj natural”.

„Avem aspirații înalte, ca Eminescu, dar ajungem să ne comportăm ca un personaj din Caragiale”

Succesul profesional și norocul de a avea o familie de care este mândru în SUA nu i-au anulat plăcerea de a reveni în România și a-și revedea vechii prieteni.

„Este un sentiment de familiaritate când vin, un sentiment pe care o să-l iau cu mine în mormânt. Când ajung la mine în cartier, în parcul de lângă bloc, acolo unde am crescut, mă copleșește un sentiment de familiaritate de neînlocuit. Am locuit opt ani în Seattle, dar consider că tot aici este acasă, că aici îmi place, că aici este un loc familiar. Ce-mi place în România cel mai mult este să mă întâlnesc cu prietenii mei la o crâșmă de pe Lipscani”, povestește Andrei.

„Pentru România îmi doresc din tot sufletul să existe mai multă cooperare și mai multă meritocrație. Avem absolut toate ingredientele, avem tradiții, avem cultură, avem școală, avem foarte multe lucruri bune. Oamenii sunt buni, sistemul de valori este bun, aspirațiile sunt bune. Am senzația că fiecare român are un mic Eminescu în el. Noi toți avem aspirații înalte, ca Eminescu, dar ajungem să ne comportăm ca un personaj din Caragiale”, spune Andrei, în opinia căruia românii ar trebui să renunțe la nepotism și să fie mai înclinați către meritocrație.

Mesajul angajaților români la Facebook

O zi din viața românilor de la Facebook presupune pe lângă sediul prietenos din Palo Alto și mese gratuite la cantină, pauze relaxante în curtea firmei și nu în ultimul rând conversații în limba română. Andrei Alexandrescu nu este singurul român care lucrează acolo, iar colegii săi au vrut să transmită un mesaj acasă. Îl puteți vedea mai jos, salutând România, pe Liviu Ciortea. A terminat Politehnica la București, a lucrat la Google și din octombrie 2009 este inginer programator la Facebook. Cea care apare apoi în imagini este Delia David, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, și ea inginer programator la Facebook, din aprilie 2010. Paul Diac, absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, s-a angajat la Facebook luna aceasta, însă a avut parte de un internship în cadrul companiei în perioada iunie-octombrie 2010. La fel și Cristina Scheau, care a absolvit Politehnica din București și care lucrează la Facebook din octombrie 2011. (Ionela Samoilă)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Andreea Esca a fost părăsită! A început să plângă: 'Aştept să mă 😞
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce LUX! Cum arată în interior avionul privat care i-a dus pe Klaus şi Carmen...
De ce sistemul de muncă hibrid şi-ar putea pierde din farmec. Dezavantajele cu care vine...
Orașul din România unde se aplică PLANUL DE AMENZI
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cum va arăta valul 5 al pandemiei? Rafila: „Este foarte greu să nu fii infectat”
Andreea Esca a fost părăsită! A început să plângă: 'Aştept să mă 😞
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Vestea zilei pentru românii cu centrale termice de apartament: ajutorul vine direct de la stat...
ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Când se trece la ORA DE IARNĂ 2021? Anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă...
E obligatoriu. Se va introduce imediat. Noi restricții de azi
TRAGEDIA CARE A ȘOCAT ROMÂNIA. Uciși fulgerător de varianta Delta
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...