DE CE IUBESC ROMÂNIA. Mister Paul Wood, bucureștean: Elementar, dragă Watson, în România ori începe să-ți placă, ori înnebunești. VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 23/04/2012, 20:16

Englezul Paul Wood trăiește în România de 13 ani și a știut că vrea o viață aici, după ce a petrecut o oră la Sighișoara, într-un cartier din apropierea gării. „Era decrepit, prăfuit, totul era vechi”. Astfel începea aventura englezului cu România, una oximoronică, cu stări oscilând între fascinație și respingere.

Era la prima călătorie în România, în vara lui 1990. Îl aduseseră interesul pentru efectele comunismului în Europa de Est, despre care îl auzise povestind pe tatăl său, dar și ideea că aici era un paradis fără reclame, fără capitalism și muzică rock sau pop. S-a dus apoi în Capitală. Bucureștiul l-a cucerit. „Am fost extraordinar de încântat, era o fervoare deosebită”. Aceasta a fost prima sa impresie despre București, unde a stat patru zile.

Entuziasmat de frumusețea în paragină

„Ce altă capitală europeană este atât de dezinvoltă, așa diferită de altele, așa de plină de energie și de umbre și, da, așa de ne-europeană, în ciuda mall-urilor, hipermarketurilor, a consultanților străini extrem de bine plătiți și a altor orori ale democrației? Știu că străzile devin râuri inaccesibile când plouă. Știu că ar trebui să fiu mulțumit când gropile și trotuarele sunt reînnoite cu fonduri europene, dar nu sunt. În mod iresponsabil, eu sunt entuziasmat de o frumusețe pe care am găsit-o în paragină când am venit aici pentru prima oară, în 1990”, scria Paul în 2005, după șapte ani petrecuți în România.

Nu a dat glas dorinței de a se stabili în România chiar în 1990. Au mai trecut opt ani până când o oportunitate de carieră l-a adus din nou în „cea mai interesantă țară din Europa de Est”, așa cum caracterizează România.

În prezent, Paul are o firmă de headhunting, pe care a deschis-o în 2000, după ce anterior a lucrat pentru Antal International și KPMG.

Este celibatar și locuiește în centrul vechi al Capitalei, pe strada Blănari, cu chirie. Regretă că nu a cumpărat o locuință în această zonă. S-a temut de bulina roșie de pe clădire.

Sub imperiul dilatării timpului și al regăsirii sentimentului copilăriei

„Pentru mine a fost o experiență ciudată. Când eram copil fiecare zi curgea foarte încet, ziua era lungă. Iar când am venit aici, mi s-a întâmplat același lucru. Fiecare zi părea o veșnicie. Primul an a fost cât zece ani, iar al doilea an la fel”, își amintește Paul primii ani pe care i-a petrecut în București.

Lumea din care venea Paul era una a relațiilor publice, a managementului discursului, o lume artificială. Lumea pe care a găsit-o aici în schimb își păstrase dimensiunea umană, relațiile interumane, comunicarea dintre oameni, dar mai ales, nu existau așa de multe reguli ca acasă.

„Lipsa de reguli, care poate fi rea în multe sensuri, este în același timp reconfortantă. Deși nu suntem ca nemții, nu respectăm reguli cu care nu suntem de acord, acceptăm atunci când cineva ne spune că ceva nu se poate. De exemplu, dacă magazinul este închis, nu insiști. Aici te cerți. Aici e mult mai uman, mai liber”, spune Paul.

Cui nu-i place în România

Cunoaște foarte mulți străini care locuiesc în România și nu vor să plece. Mai mult decât atât, mulți l-au rugat să-i ajute și să le găsească un job aici atunci când compania pentru care lucrau a vrut să-i promoveze.

„Nu tuturor străinilor pe care i-am întânit în România le-a plăcut aici. Ca o regulă generală, celor mai puțin educați, mai puțini inteligenți, nu le-a plăcut România atât de mult”, susține Paul.

Își amintește amuzat de o întâmplare din Constanța, unde împreună cu sora sa a trebuit să facă față unei inundații pe cinste și unui bancomat defect. „Este ca în Africa. Cum poți să trăiești aici?”.”Totul este greu în România, după o vreme începe să-ți placă sau înnebunești”, i-a răspuns Paul surorii sale. „Nu mi-ar fi plăcut și nu aș fi rămas dacă nu era așa”.

Eventualele dificultăți, pe care le resimți și mai acut când ai ca termen de comparație Marea Britanie, pot fi recompensate însă de o plimbare pe Calea Victoriei, mai cu seamă dacă ești străin.

„Era în septembrie, în 1999. Îmi amintesc și acum, era o zi lucrătoare, iar Calea Victoriei era plină de oameni. Două lucruri m-am lovit: oamenii mergeau foarte încet, nu se grăbeau, ca și cum erau într-un vis, și faptul că nu mai văzusem atât de multe femei frumoase în viața mea. Mi-am amintit de un critic de teatru care spunea că nicio femeie din Marea Britanie nu ar putea să o joace pe Cleopatra, referindu-se la piesa Antonio și Cleopatra. În schimb, orice fata de pe Calea Victoriei ar fi putut să o facă”, este de părere Paul.

Viața este mai săracă după intrarea în UE

După 13 ani petrecuți în România, lui Paul îi lipsește un singur lucru cu adevărat.

„Mulți ani am spus că nu îmi lipsește nimic. Îmi plac foarte multe lucruri din Anglia, dar asta nu înseamnă că îmi și lipsesc. Este însă un lucru pe care România nu-l prea are: conversațiile cu oameni foarte sofisticați și inteligenți, care citesc aceleași cărți, au același idei, vorbesc despre literatură. Asta îmi lipsește aici. Nu știu, poate că sunt astfel de oameni care discută și își dau citate din Mircea Eliade, de exemplu, și nu știu eu”.

Când vine vorba de lucrurile care îl deranjează, Paul vorbește de aroganța oamenilor, pe care o pune pe seama lipsei de încredere, specifică țărilor din Europa de Est.

Dar cel mai mult regretă că lumea pe care a găsit-o în România în 1998 își pierde din consistență și savoare.

„Lumea pe care am găsit-o aici în 1998 era o lume adevărată. Acum nu mai este așa. Lumea mergea la alimentară pentru cumpărături, acum merge la mall. Eu încă mai merg la alimentară, chiar dacă acum trebuie să merg mai mult pe jos pentru că pe cea veche au schimbat-o în altceva. În anii ’90, legumele și fructele erau de 100 de ori mai bune decât cele din Anglia. Acum arată extraordinar de bine, dar nu au nici un gust. Acesta este un exemplu pentru faptul că viața este mult mai săracă după intrarea în UE”, consideră Paul.

Poate va reuși să surprindă și astfel să salveze spiritul acelor vremuri în cartea despre București pe care se gândește să o scrie. Între timp, în fiecare miercuri seară ia cina cu câțiva străini și repetă, alături de ei, cât de mult le place aici.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...