EXCLUSIV. Interlopul asasinat la barbut se afla sub supraveghere până în ianuarie 2021! Emi Pian fusese un deținut ”exemplar” la Rahova: a lucrat la ”Protecția Animalelor” și a avut activități educative (MOTIVARE)

EXCLUSIV. Interlopul asasinat la barbut se afla sub supraveghere până în ianuarie 2021! Emi Pian fusese un deținut ”exemplar” la Rahova: a lucrat la ”Protecția Animalelor” și a avut activități educative (MOTIVARE)

Asasinarea interlopului Emi Pian, lider al clanului Duduianu, scoate la suprafață nu doar slăbiciunile Poliției Române, care avea informații despre activitățile infracționale ale celor implicați în scenele violente din Giulești (DETALII AICI!), ci și carențele sistemului de Justiție din România.

Potrivit unor surse judiciare, Emi Pian, care fusese eliberat condiționat în toamna lui 2019, se afla sub supraveghere până în ianuarie 2021. Acest fapt nu l-a împiedicat însă să coordoneze în libertate activitățile clanului Duduianu. GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor informații exclusive din dosarul de deținut al lui Emi Pian și vi le dezvăluie azi în premieră absolută. Interlopul fusese condamnat în aprilie 2017, la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru șantaj și instigare la influențarea declarațiilor.

În toamna anului trecut, judecătorii aveau însă să considere că deținutul a avut un comportament ireproșabil în penitenciar, așa încât au decis eliberarea lui. În caracterizarea pe care comisia de la Rahova i-a făcut-o lui Florin Mototolea (numele real al lui Emi Pian) se arată că acesta a participat la cursuri, a muncit, are un domiciliu stabil, a înțeles că a greșit și nu va mai comite alte fapte penale.

”Petentul a câștigat 78 zile ca urmare a muncii prestate și a înțeles să nu fie remunerat pentru activitatea sa. Mai mult, solicită instanței să aibă în vedere caracterizarea petentului, realizată de administrația loculului de deținere, din care rezultă că acesta a avut un comportament adecvat pe toată perioada executării pedepsei și nu a intrat în conflict cu alți deținuți, chiar a și primit șapte recompense, dintre care două au fost permisii de a părăsi penitenciarul.

În ceea ce privește latura civilă, arată că petentul a încheiat contract de mediere cu persoana vătămată și a achitat tot prejudiciul. În plus, acesta este la prima abatere, neavând antecedente penale. În ceea ce privește situația familială, solicită instanței să aibă în vedere că acesta are un copil minor, iar soția sa are probleme de sănătate.

Fragment din motivarea instanței

Pe cale de consecință, apreciază că s-a îndeplinit scopul prevăzut de lege la stabilirea pedepsei, petentul s-a reeducat, fiind îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de liberare condiționată”, se mai menționează în motivarea deciziei prin care Emi Pian a fost eliberat condiționat.

Acestuia i se stabilise și un termen de supraveghere până în ianuarie 2021, data până la care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să aibă un comportament ”imaculat” în libertate. În ciuda acestor caracterizări, liderul clanului Duduianu coordona din umbră activitățile infracționale ale grupării, iar Poliția deținea informații în acest sens. Nimeni însă nu a dispus vreo măsură pentru a-l împiedica. De altfel, și în penitenciar, Emi Pian a avut un tratament preferențial. El a beneficiat de ”permisii” în virtutea faptului că ”nu a fost niciodată sancționat disciplinar și și-ar fi îndeplinit sarcinile”.

„Am participat la diferite cursuri și activități psihosociale și am depus toate eforturile necesare pentru a mă putea reintegra în societate. Mai mult, în prezent, desfășor activități lucrative în folosul penitenciarului, în afara acestuia, la un punct de lucru exterior, fiind în regim de executare deschis”, a scris interlopul în cererea înaintată instanței.

Emi Pian, elogiat în raportul Comisiei de liberare

Și membrii Comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Rahova au propus, de altfel, în unanimitate, ca solicitarea lui Emi Pian să fie admisă. ”Persoana privată de libertate a participat la activități socio-educative și lucrative, a fost recompensată de șapte ori, inclusiv cu două permisii de ieșire din penitenciar, puse în aplicare la 06.06.2019 și 06.07.2019, fără a exista incidente, persoana condamnată respectând măsurile și obligațiile impuse. Petentul nu a fost niciodată sancționat disciplinar pe parcursul detenției, adoptând o conduită decentă față de personalul locului de deținere și celelalte persoane private de libertate . De asemenea, apreciem concludent sub aspectul conduitei petentului faptul că acesta execută pedeapsa la regim deschis și nu au existat incidente, în pofida măsurilor reduse de supraveghere și a interacțiunii sporite dintre deținuți.

Din data de 22.03.2018, când a fost selecționat pentru muncă, a obținut 78 zile câștig din munca prestată, fiind încadrat în activități lucrative la un punct de lucru exterior și la data analizei comisiei (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor), de unde a obținut o caracterizare favorabilă.  Totodată, petentul a depus diligențe în vederea identificării unui loc de muncă în ipoteza punerii în libertate, având o ofertă de angajare.

A manifestat interes și receptivitate față de demersurile instructiv-educative, prin implicarea în activități și programe educaționale. A fost inclus într-o activitate socială semistructurată și în Programul de pregătire pentru liberare. Evaluările psihologice inițială și periodice nu au relevat elemente care să indice prezența riscurilor investigate. Nu este cunoscut cu antecedente penale”, mai nota raportul Comisiei din Penitenciarul Rahova.

Astfel, Pian s-a putut întoarce în libertate cu 1 an și 4 luni mai devreme față de ispășirea integrală a pedepsei. El s-a întors, totodată, și la șefia clanului Duduianu și la ”afacerile” cu iz infracțional pe care membrii acestuia le-au desfășurat de-a lungul timpului. Dacă Poliția și sistemul de Justiție ar fi funcționat, probabil, azi n-am mai fi vorbit despre crima din Giulești, iar multe dintre infracțiunile comise de rețelele de interlopi n-ar mai fi avut loc.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult