Mărturiile înfiorătoare ale lui Claudiu, studentul criminal condamnat la moarte. „Am omorât trei oameni azi-noapte”

Mărturiile înfiorătoare ale lui Claudiu, studentul criminal condamnat la moarte. „Am omorât trei oameni azi-noapte”
Publicat: 11/01/2022, 13:57
Actualizat: 12/01/2022, 02:01

Una dintre cele mai odioase crime din România a avut loc în anii 1970, în Petroşani. În noaptea de 1 spre 2 martie 1979, un student a ucis o familie întreagă, după ce s-a certat cu iubita sa. Claudiu Ghiţulescu a fost primul student condamnat la moarte prin împuşcare, după ce a mărturisit crima şi s-a predat oamenilor legii.

  • În România comunistă au fost executate 104 persoane. Între 1965 și 1989, Tribunalul Militar București a condamnat la moarte 47 de oameni.
  • Pedeapsa cu moartea a fost abolită prin Decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990 și a fost înlocuită cu pedeapsa detențiunii pe viață.
  • Ultimele persoane condamnate la moarte și executate au fost soții Ceaușescu, în 25 decembrie 1989.

„Studentul a omorât-o pe fată cu satâru”

Claudiu era student la Institutul de Mine din Petroșani, în anul trei, iar prietena sa, Mirela, era în anul I. În seara de 1 martie, cei doi au sărbătorit alături de mai mulți colegi începutul primăverii, într-un bufet din Petroşani.

Ulterior, fata a fost condusă de Claudiu spre casă, iar între cei doi s-a iscat o ceartă. În scara blocului unde locuia Mirela, iubitul ei a lovit-o cu palma peste faţă, pe motiv că tânăra i-ar fi reproșat o relație mai veche.

”Fata îi reproșase o aventură mai veche de-a băiatului. El a declarat că făcuse un pact cu prietena lui să nu își reproșeze, unul altuia, ce au făcut înainte de a fi prieteni. A pălmuit-o peste fată și s-au despărțit. A ajuns acasă, s-a încălțat cu cizme de cauciuc, și-a luat o șurubelniță și a scos yala. A intrat și s-a dus în bucătărie. A băut un pahar cu vin. A tăiat firul de la telefon, în acest timp s-a trezit mama fetei. Studentul a omorât-o pe ea, cu satârul. Cuțitul i l-a băgat în piept. S-a trezit și tatăl fetei, după țipetele femeii. Și acesta a avut aceeași soartă. Prietenei lui i-a aplicat peste 30 de lovituri cu cuțitul”, descria judecătorul Romulus Oană, potrivit documentelor consultate de Gândul.

„Am omorât trei oameni azi-noapte”

După crimele comise, Claudiu Ghițulescu a vrut să se predea poliției. Nimeni nu l-a crezut în seara respectivă, așa că tânărul a mers acasă.

Am omorât trei oameni azi-noapte. Faceţi ce credeţi de cuviinţă”, le-a declarat miliţienilor, în dimineaţa zilei de 2 martie 1979, conform informațiilor relatate de criminalistul Traian Tandin în volumul „Criminali români condamnați la pedeapsa capitală”.

A doua zi, când a mers din nou la poliție, Claudiu Ghițulescu le-a sugerat să meargă la adresa indicată pentru a vedea ce s-a întâmplat. Nu le-a spus despre ce este vorba, pentru că și-a dat seama că nu va fi crezut. Când au ajuns la fața locului, polițistilor nu le-a venit să creadă. Casa era plină de sânge și trei cadavre erau întinse pe jos.

La doar 22 de ani, tânărul a fost condamnat, pentru aceste fapte, la moarte prin împușcare. Pe perioada desfășurării procesului, sala era plină de lume.

Părinții lui Claudiu nu-și explicau gestul fiului lor. Puneau totul pe seama drogurilor. Nu a fost însă așa. Judecătorul care a dat sentința a fost Romulus Oană.


Citește și:

Incredibila poveste a Titei Cristescu, câștigătoarea Miss România care a fost omorâtă. Criminalul i-a mărturisit unui preot, pe patul de moarte, motivul pentru care a ucis-o pe tânără

Crima pasională care a îngrozit România: Doctorița de 35 ani care a tranșat-o pe soția amantului și i-a aruncat rămășițele în tot Ploieștiul (Partea II)