Un raport al Curții de Conturi confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: Ministerul Economiei a folosit INEFICIENT fondurile alocate participării la târgurile internaționale (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Un raport al Curții de Conturi confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: Ministerul Economiei a folosit INEFICIENT fondurile alocate participării la târgurile internaționale (EXCLUSIV)

Un raport al Curții de Conturi din anul 2018 scoate la iveală mai multe nereguli în utilizarea fondurilor publice în cadrul Ministerului Economiei, așa cum a dezvăluit și GÂNDUL.RO. Actualul ministru a ”desecretizat” toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care instituția le-a atribuit unor entități private.

Ce arată un raport al Curții de Conturi

GÂNDUL.RO a scris zilele trecute că Ministerul Economiei a plătit în anul 2020 nu mai puțin 18 milioane de lei pentru participarea României la 14 târguri internaționale: printre care târguri de modă, târguri de turism, tehnologice, în marile orașe ale lumii precum Köln, Paris, Dubai, inclusiv târguri tehnologice în… India!O bună parte dintre contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, Xtra Expo SRL, încă din 2017. (DETALII EXCLUSIVE AICI).

Reporterii GÂNDUL.RO au contactat Ministerul Economiei pentru mai multe detalii în legătură cu contractele instituției, cât și legăturile cu firma Xtra Expo SRL.

Aceste contracte, inclusiv cele ale firmei la care faceți referire vor face obiectul controlului Curții de Conturi asupra cheltuielilor executate în 2020. Ca model de rezultat al unui astfel de audit, vă atașăm partea referitoare strict la aceste probleme din Raportul Curții de Conturi pe anul 2019, se arată în răspunsul către GÂNDUL.RO.

Raportul Curții de Conturi din 2018, intrat în posesia GÂNDUL.RO că Ministerul a alocat și utilizat ineficient suma de 60.310, mai exact 12.371,92 euro.

Astfel, în urma verificărilor efectuate prin eșantionare a contractelor de prestări servicii derulate în anul 2018, s-a constatat faptul că, MMACA a alocat și utilizat infecient fonduri bănești în suma de 60.310 lei, prin acceptarea la plată a unor cheltuieli cu cazarea, transportul, diurna, asigurarea medicală și cheltuieli cu justificare 30%, pentru participarea unor salariați, la târguri și misiuni economice internaționale, în condițiile în care, persoanele participante nu aveau atribuții în organizarea și coordonarea acțiunilor de promovare a exporturilor.

Raport Curtea de Conturi

„Auditorii publici externi au constatat faptul că, pentru organizarea manifestărilor expoziționale internaționale, MMACA a încheiat cu societăți din România, contracte de prestări servici, ale căror anexe, respectiv devizile de cheltuieli anexate la ofertele financiare, pe lângă chetuielile eligibile ce pot fi acoperit de la bugetul de stat, inclusiv comisionul solicitat de societatea prestatoare, de servicii, cuprind și cheltuieli cu deplasarea pentru delegatul acestei societăți, procedându-se astfel, nu au fost respectate prevederile Ordinului nr.455/2016 referitoare la chetuielile eligibile ce pot fi acoperite de la bugetul de stat(…) Mai mult decât atât, comisionului societății prestatoare de servicii este acceptat și decontat de MMACA fără a se cunoaște criteriile obiective pe care le-a avut ”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

Fondurile ministerului, folosite ineficient

Totodată, în urma a 14 contracte de prestări servicii derulate în anul 2018, s-a constatat faptul că, MMCA a alocat și utilizat ineficient fonduri în valoare de 134.926, mai exact 27.679,12 euro. În acest tabel apare și firma Xtra Expo despre care GÂNDUL.RO a dezvăluit că din 2017 până în 2020, societatea a avut 55 de contracte cu Ministerul Economiei, toate depășind suma de 33 de milioane de lei: 33.567.262 de lei, mai exact 6,7 milioane €.

În perioada 2018-2019, Ministerul Economiei a avut următorii miniștri:

    • Gheorghe Simon din (12 septembrie 2017-16 ianuarie 2018) PSD
    • Dănuț Andrușcă din (29 ianuarie 2018-20 noiembrie 2018) PSD
    • Niculae Bădălău din (20 noiembrie 2018 – 4 noiembrie 2019) PSD
    • Virgil Popescu (4 noiembrie 2019-23 decembrie 2020) PNL

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
`De ce revii în România?` Întrebarea jenantă la care Simona Halep a răspuns așa
Cum poți să-ți găsești cheile cu ajutorul telefonului. Va fi posibil în curând, tocmai s-a...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Fata Andreei Esca și Mario Fresh, mari fani Survivor România. Două Faimoase pe care nu...
Anunțul trist făcut de Angelina Jolie. Din păcate renunță...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Martha Stewart, piele perfectă la 80 de ani. Secretul din rutina ei zilnică ce o...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide