ATENȚIE, români! Dacă aveți aceste bancnote de 10 sau 50 de euro pe acasă, puteți primi o mică avere. Valorează mult mai mult decât ce scrie pe ele

ATENȚIE, români! Dacă aveți aceste bancnote de 10 sau 50 de euro pe acasă, puteți primi o mică avere. Valorează mult mai mult decât ce scrie pe ele
Bancnotele care te pot îmbogăți. Valoarea lor, mult mai mare decât crezi / Sursa FOTO: captură BBC
Publicat: 20/03/2023, 08:58

Românii ar face bine să își verifice mai atent portofelul fiindcă orice bancnotă poate avea o valoare mult mai mare decât cea înscrisă oficial. Micile detalii fac diferența, iar uneori aceasta poate fi chiar de două ori sau și mai bine peste.

Având un număr de serie special ori o pată sau altă eroare de tipărire, o bancnotă își poate multiplica valoarea.

La ce sunt atenți colecționarii de bancnote

Când vorbim de valoare, trebuie să avem în vedere că, pentru un colecționar, o hârtie care are seria lipsă sau anumite numere speciale trecute înseamnă ceva. De exemplu, secvențele de numere care la început au multe zerouri sunt foarte căutate, ca și cele care cu numere care se repetă ritmic. La fel, palindromurile (șirurile de numere care pot fi citite la fel de la stânga la dreapta și invers) sunt un „must” pentru colecționari.

Dar valoarea unei bancnote crește nu numai prin seria ei, ci și dacă are greșeli de tipărire. De exemplu, simbolul euro este șters sau ștampilele sunt distorsionate, toate acestea atrag interesul colecționarilor.

Publicația germană merkur.de scrie că pe Ebay se vinde o bancnotă de 100 de euro pentru suma de 1000 de euro deoarece are o greșeală de tipărire – simbolul euro nu este complet vizibil pe o parte.

În 2013, un colecționar a plătit 11.900 de euro pentru o bancnotă de 100 de euro care a fost scoasă pe piață fără număr serie. Tot așa, cineva a dat 550 de euro pe o bancnotă de 20 de euro pe a cărei serie se repeta de foarte multe ori cifra 2.

Mare atenție, însă, căci numărul de serie lipsă sau hologramele șterse pot fi și un indiciu al banilor falși! De aceea se recomandă o verificare amănunțită a bancnotelor înainte de a planifica vânzarea lor pe site-urile de specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase