Cel mai înalt prelat al bisericii din SUA, pus sub acuzare pentru pedofilie. Abuzul sexual a fost comis în urmă cu aproape 50 de ani

Cel mai înalt prelat al bisericii din SUA, pus sub acuzare pentru pedofilie. Abuzul sexual a fost comis în urmă cu aproape 50 de ani
Publicat: 29/07/2021, 23:55
Actualizat: 30/07/2021, 07:25

Fostul cardinal Theodore McCarrick, care a fost anchetat de Vatican în urma  suspiciunilor potrivit cărora a agresat sexual atât adulți, cât și copii, a fost acuzat de pedofilie, act comis în timpul unei recepții de nuntă în Massachusetts, în 1974, arată dosarele instanțelor.

McCarrick este primul cardinal din SUA care a fost acuzat penal vreodată de o infracțiune sexuală împotriva unui minor, potrivit Mitchell Garabedian, un cunoscut avocat al victimelor abuzurilor sexuale din biserică, care îl reprezintă pe bărbatul care acuză abuzul lui McCarrick, relatează CNN.

„Este nevoie de o cantitate enormă de curaj pentru ca o victimă să raporteze că a fost abuzată sexual către anchetatori și să continue procesul penal”, a spus Garabedian într-un e-mail. „Să se prezinte faptele, să se aplice legea și să se emită un verdict echitabil”.

McCarrick se confruntă cu trei acuzații de agresiune asupra unei persoane cu vârsta peste 14 ani, potrivit documentelor depuse miercuri la Curtea Districtuală Dedham.

Victima a fost audiată de anchetatori prin Zoom, în ianuarie, și a relatat despre mai multe fapte de care este acuzat acum înaltul preot, care au avut loc în afara orașului Massachusetts, dar și în New York, New Jersey și California.

Barry Coburn, avocat al lui McCarrick, a declarat pentru The Associated Press că „așteaptă cu nerăbdare să abordeze cazul în sala de judecată” și a refuzat să mai comenteze.

Acuzațiile împotriva lui McCarrick au fost raportate pentru prima dată joi de ziarul The Boston Globe.

Bărbatul a spus că abuzul a început când era un băiețel, conform evidenței instanței. Bărbatul a declarat autorităților în timpul unui interviu din ianuarie că McCarrick era apropiat de familia sa și că va efectua slujbe de nuntă, botezuri și înmormântări pentru ei.

Bărbatul a spus că în timpul nunții fratelui său la Wellesley College în iunie 1974 – când avea 16 ani – McCarrick i-a spus că tatăl său dorea să aibă o discuție cu McCarrick pentru că băiatul „era răutăcios acasă și nu frecventa biserica”.

Bărbatul a spus că cei doi au ieșit la plimbare prin campus și McCarrick l-a agresat sexual. după ce s-au întors la recepție, au scris autoritățile în documente.

Potrivit documentelor de la dosar, un incident a avut loc în Wellesley, Massachusetts, în iunie 1974, la nunta fratelui victimei. Persoana vătămată a declarat că McCarrick l-ar fi tras deoparte și i-a spus: „Tatăl tău vrea să vii cu mine și să vorbești. Ești răutăcios cu părinții și nu vrei să mergi la biserică. Trebuie să ieșim afară să vorbim”.

Bărbatul a descris și alte cazuri de abuzuri sexuale comise de McCarrick de-a lungul anilor, inclusiv când victima era un adult, se spune în raport.

McCarrick, în vârstă de 91 de ani, a fost dezamăgit de Papa Francisc în 2019 după ce o anchetă a Vaticanului a confirmat zvonurile potrivit cărora ar fi fost un prădător sexual.

Raportul – un exemplu rar de autoexaminare de către Vatican – plasează atenția asupra a ceea ce Papa Francisc a numit „cultură a clericalismului” în biserică, cu cardinali, episcopi și preoți, considerați ireproșabili.

Cazul a creat o criză de credibilitate pentru biserică

Vaticanul a primit rapoarte de la cardinali autorizați care datează din 1999 potrivit cărora comportamentul lui McCarrick era problematic, totuși el a devenit un cardinal influent și emisar al „diplomației moi” a Sfântului Scaun.

Papa John Paul al II-lea l-a ridicat pe McCarrick la rangul de cardinal în 2001, iar apoi acesta a demisionat în 2018 din Colegiul Cardinalilor, find caterisit după un proces intern al bisericii, care l-a găsit vinovat de mai multe abuzuri asupra minorilor, relatează sursa citată.

Cardinalul a fost citat la primul termen al procesului pe data de 26 august.

În ultimii ani, Sfântul Scaun a pus în aplicare o serie de măsuri preventive pentru a lupta împotriva scandalurilor sexuale în Biserică, de exemplu forțând preoții să-și denunțe superiorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția