Guvernul lui Giuseppe Conte câștigă votul de încredere din Senat. Votul a fost convocat după ce partenerul de coaliție, condus de fostul premier Mateo Renzi, și-a retras sprijinul

Guvernul lui Giuseppe Conte câștigă  votul de încredere din Senat. Votul a fost convocat după ce partenerul de coaliție, condus de fostul premier Mateo Renzi, și-a retras sprijinul
Publicat: 20/01/2021, 15:28
Actualizat: 20/01/2021, 15:32

Premierul italian Giuseppe Conte a supraviețuit unui vot de neîncredere ținut în Senat marți seară, însă guvernul său de coaliție, privat de majoritate absolută, a ieșit din criză.

Votul a fost convocat după ce partenerul de coaliție Italia Viva (IV), condus de fostul premier Mateo Renzi, și-a retras sprijinul de la guvern săptămâna trecută

Senatorii au votat cu o marjă de 156 la 140 cu 16 abțineri în sprijinul guvernului lui Conte în Camera superioară, unde majoritatea absolută este de 161 de locuri.

Toți senatorii IV s-au abținut, în timp ce doi senatori Forza Italia au rupt Opoziția și au votat în conformitate cu Guvernul Conte.

Conte, profesor de drept și prim-ministru tehnocrat care nu a candidat niciodată la alegeri, a făcut luni primul pas către guvernul său, câștigând încredere în Camera Deputaților, unde restul celor doi piloni ai coaliției sale – centrul-stânga Partidul Democrat (PD) și Mișcarea antistituțională Cinci Stele (M5S) – au o majoritate.  Adresându-se marți Senatului înainte de vot, el a spus că își dorește „doar proeuropenii din majoritate”, spunând „nu naționaliștilor și celor cu aspirații suveraniste”.

Un apel la mobilizarea senatorilor de stânga în fața spectrului alegerilor legislative anticipate care, potrivit sondajelor de opinie, ar deschide calea unei alianțe între Forza Italia de dreapta a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini și Fratelli din Georgia Meloni d’Italia, ambele partide de extremă dreapta.

Convinși de faptul că premierul Conte nu va putea guverna mult timp cu o majoritate atât de restrânsă, cele trei partide de Opoziție au declarat marți că sunt „la lucru pentru a construi alternativa”. După s-a votat succesiv în ambele camere, viitorul lui Conte în fruntea Executivului nu este amenințat pe termen scurt.

Italia este obișnuită cu guvernele slabe sau minoritare. Din 1946, țara are 29 de prim-miniștri și 66 de guverne. Însuși Giuseppe Conte a guvernat împreună cu M5S și Lega între iunie 2018 și septembrie 2019, înainte de a forma un nou guvern cu M5S, PD și IV.

Spațiul său de manevră este probabil să fie redus semnificativ

Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică de după perioada de după război, ca o consecință a pandemiei care a provocat peste 83.000 de vieți în peninsulă.

„Covid este un uragan care ne zguduie societatea”, a avertizat el senatorii, adăugând că „o criză guvernamentală pune în pericol viitorul copiilor noștri”.

Poziția lui Conte este acum „extrem de precară”, iar guvernul său „va cădea probabil la primul vot care ar împărți-o în următoarele luni”, a declarat pentru AFP Wolfgango Piccoli, analist la firma de consultanță Teneo.

Actuala criză politică a fost cauzată de retragerea a doi miniștri IV și a unui secretar de stat din guvern

Renzi l-a criticat pe Conte în special pentru conținutul programului de recuperare de 222,9 miliarde EUR, extras din planul de 750 miliarde EUR adoptat în vara anului 2020 de liderii UE și al cărui Italia este principalul beneficiar.

Criza duală de sănătate și economică „are nevoie de un guvern mai puternic … Este acum sau niciodată, viitorul este acum, nu peste trei luni”, a spus fostul premier într-un discurs din  Senat.

Renzi l-a acuzat, de asemenea, pe Conte că s-a aliniat la M5S și că a „risipit banii publici”, acordând reduceri fiscale și ajutor de urgență în loc să profite de fondurile UE pentru a investi și reforma structural.

El a cerut, de asemenea, utilizarea Mecanismului european de stabilitate (MES), un fond pentru țările din zona euro aflate în dificultate.

Analiștii îl suspectează pe Renzi că dorește să recâștige lumina reflectoarelor media, deoarece partidul său, creditat cu mai puțin de 3% din intențiile de vot în ultimele sondaje, riscă să devină irelevant în viitoarele alegeri legislative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția