• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Londra: O tumoare cerebrală este eliminată, în timp ce pacientul cântă la vioară

Londra: O tumoare cerebrală este eliminată, în timp ce pacientul cântă la vioară

Chirurgii de la King’s College Hospital din Londra au eliminat o tumoare cerebrală unei femei, care a cântat la vioară în timpul procedurii medicale.

„Știam cât de importantă este vioara pentru Dagmar, așa că era vital să protejăm funcțiile în zonele delicate ale creierului ei care să-I permită să cânte”, a spus prof. Keyoumars Ashkan, neurochirurgul ei. „Am reușit să eliminăm peste 90% din tumoare, inclusiv zonele predispuse la o activitate agresivă, păstrând funcționalitatea deplină a mâinii stângi.”

Medicii violonistului Dagmar Turner, de 53 de ani, i-au cartografiat creierul, înainte de operație, pentru a identifica zonele responsabile de controlul mișcării. Apoi, medicii au trezit-o la mijlocul procedurii, pentru a se asigura că „nu afectează partea creierului care controlează mișcările  mâinilor”, a spus spitalul într-un comunicat, notează publicația Time.

Turner, care cântă în Orchestra Simfonică din Isle of Wight, a părăsit spitalul trei zile mai târziu și speră să revină în curând la orchestra ei.

„Gândul de a-mi pierde abilitatea de a cânta a fost încărcător, dar, fiind el însuși muzician, prof. Ashkan a înțeles preocupările mele”, a spus ea. „El și echipa de la King au planificat  operațiunea – de la cartografierea creierului meu până la planificarea poziției în care trebuia să mă joc.”

Sursă FOTO: Twitter

Inchide