Florin Cîțu: Compensarea facturilor la energie și gaz merge înainte. De când se va aplica măsura

Publicat: 23/09/2021, 15:14

Premierul Florin Cîțu a dat din nou asigurări, joi, că facturile românilor la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate începând din 1 noiembrie, însă încă se lucrează la soluția normativă.

Compensarea facturilor la energie și gaz se va face, nu e nicio urmă de îndoială aici, iar măsură va viza perioada 1 noiembrie-31 martie, în timp ce încă se analizează posibilitatea de a plafona prețul la gaze, a transmis premierul Florin Cîțu, joi, în cadrul unei dezbateri online.

Premierul anunța, încă de săptămâna trecută, că se discută mai multe variante pentru rezolvarea problemei privind facturile mari așteptate la gaze şi energie electrică, printre care un proiect de ordonanță de urgență privind compensarea prețului.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea la acea dată că statul român va compensa facturile la energie electrică pentru aproximativ 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh.

„Vom avea această soluţie cât mai curând”

Premierul precizat că se lucrează la o soluție care să poate fi aplicată rapid, dând exemplu posibilitatea acordării unor vouchere. „Ceea ce vorbim astăzi sunt soluții pe termen foarte, foarte scurt, adică pentru această iarnă. A trebuit să găsim un mecanic care să intre normal pentru astfel de situaţii, în așa fel încât să nu fie nevoie să dăm ordonanță de fiecare dată când avem astfel de situaţii excepţionale, să avem un mecanism care intră în vigoare. Vom găsi această formulă cu compensarea, poate putem să o facem printr-un voucher care, de fiecare dată când prețurile cresc, să intre acest mecanism în vigoare”, a spus premierul, în cadrul evenimentului „Plafonare versus compensare. Soluţia salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie şi gaze naturale”, organizat de DC News Media Group.

Șeful Executivului a precizat în acest context că va avea o discuție cu toate partidele politice responsabile din Parlamentul României, „că mai sunt și iresponsabili”, despre o strategie care să ducă către independența energetică a României sau să asigure securitatea energetică a României. ”Vreau să avem clar acești, să-și asume toate partidele politice responsabile această strategie”, a spus premierul.

„În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea compensare o să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul. Aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic și noncasnic, pentru că e vorba și de IMM-uri și de companii mici care nu au aceeași putere de negociere ca o companie mare. Deci vorbim şi de consumatorul casnic şi de consumatorul noncasnic. Soluţiile vor fi pentru ambele categorii şi vom avea această soluţie cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a detaliat șeful Guvernului.

În ceea ce privește plafonarea, premierul a subliniat că trebuie avute în vedere unele aspecte. „Pe partea de plafonare eu am spus că trebuie să fim foarte atenți! Pe de-o parte, România este producător de energie, atât electrică cât și pe gaz, și atunci aș vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiții ale companiilor. Ştiţi foarte bine, intervenția brutală în plafonarea prețurilor poate să aibă alte implicații pe partea de investiții pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajung ca majoritatea ţărilor să meargă și spre plafonare, România nu are cum să nu adopte și ea această strategie”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a spus că acum vrea să ne concentrăm mai întâi pe partea de compensare, pentru a avea„ un produs bun, simplu, transparent care să  fie folosit în această iarnă și care să poată să fie folosit și în alte situații excepționale în viitor, să nu venim de fiecare dată cu ceva nou, să folosim un produs pe care putem să îl avem și în viitor”.

„Compensarea merge înainte, în perioada 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuție aici. Normal că românii nu pot să fie foarte liniștiţi, e o situație excepțională în toată Europa, dar vreau să-i asigur că nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă, că avem aceste soluții pentru ei. Aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic și noncasnic, să fie clar, pentru că, dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic, putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu ne așteptăm. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, prețurile produselor vor crește foarte mult, vom avea o inflaţie foarte mare și după aceea apare acea problemă cu prețuri, dobânzi etc. și nu vreau să ajungem acolo. De aceea ne ocupăm și de compensarea pentru consumatorul noncasnic”, a precizat premierul.

„Nu putem de la buget să susţinem ineficienţa la nesfârşit”

Întrebat despre capacitatea bugetului de a suporta această compensare, Florin Cîțu a dat asigurări că sunt disponibile resurse. „Da, şi efortul este împărțit pe două bugete, este o parte în bugetul în 2021 și o parte e în bugetul din 2022, deci resursele financiare sunt alocate. Avem încasări mai bune, companiile de energie au încasări mai bune și atunci vor alimenta mai mult bugetul de stat în mai multe dividende, deci există resursele pentru ca această schemă de compensare să funcționeze în această iarnă”, a spus șeful Executivulul.

Mai mut, el a admis că, în perspectivă, aceste măsuri – de compensare și legea consumatorului vulnerabil, ar urma să ducă la eliminarea subvențiilor pentru gigacalorie acordate de la bugetele locale.

„Păi, acesta este rolul acestui „consumator vulnerabil” – nu? -, de a face tranziţia şi această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Pentru că, astăzi, de exemplu, în Bucureşti, subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor, şi nu pe toată lumea. Până la urmă, această subvenţie a şi întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis atât primarilor, cât şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget”, a spus premierul.

Întrebat dacă, că, odată intrată în vigoare Legea consumatorului vulnerabil, această subvenţie pentru gigacalorie nu ar trebui să mai fie acordată de către autorităţile locale, premierul a confirmat. „Exact. Spun că, în acest moment, ar trebui să ne mutăm în direcţia în care doar cei care au nevoie vor primi acea subvenţie, ceilalţi ar trebui să plătească, dar ceilalţi ar trebui să pună presiune pe producătorii de energie să se eficientizeze. Ştim cu toţii că, de fapt, o mare parte din costul pe care îl plătim reprezintă pierderi în sistem pentru că nu se fac investiţii ş.a.m.d. Cumva trebuie să tăiem lucrurile şi să avem, ori avem companii eficiente, ori … Nu putem de la buget să susţinem ineficienţa la nesfârşit”, a declarat Florin Cîțu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
BOMBA ANULUI de la PFIZER! Decizia luată chiar acum de companie
Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...