Casandra din Constanța a luat 9.75 la Evaluarea Națională și, curios, a fost nemulțumită. Ce notă a obținut după contestație

Casandra din Constanța a luat 9.75 la Evaluarea Națională și, curios, a fost nemulțumită. Ce notă a obținut după contestație
Casandra din Constanța a luat 9.75 la Evaluarea Națională și, curios, a fost nemulțumită. Ce notă a obținut după contestație
Publicat: 02/07/2022, 09:32
Actualizat: 02/07/2022, 09:32

Casandra, o elevă din Constanța, a luat media 9.75 la Evaluarea Națională. Încrezătoare în ea, fata a făcut contestație, iar ce s-a întâmplat după recorectare a uimit pe toată lumea.

Eleva Liceului Teoretic „Ovidius”, Casandra Cristina Popovici, a luat notă maximă la matematică, dar a contestat rezultatul de 9,75 de la limba și literatura română. În urma recorectării, eleva a primit nota 10.

Cum la matematică avea tot nota 10, ea s-a alăturat celor șase elevi din județ care au reușit să atingă performanța mediei 10 la Evaluarea Națională 2022: Mihai Erkan Cosmeanu (Școala gimnazială „Mircea Eliade” Cernavodă), Ștefan Patrichi și Lisa Stamule (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), Mădălina Becleanu (Liceul Teoretic „Ovidius”), Sabina Bonciu (Școala gimnazială nr. 37) și Tania Alexandra Manțu (Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica), scrie presa locală.

Unui elev din Bihor i-a crescut nota de la 2,80 la 8,70, după contestații

Cea mai mare diferenţă de notă rezultată în urma contestaţiilor la Evaluarea Naţională este de 5,9 puncte, în cazul unui elev din Bihor, căruia i-a crescut nota de la 2,80 la 8,70. Un caz asemănător s-a înregistrat și în Prahova, unde un elev a primit o notă aproape dublă față de cea afișată inițial, la proba de Limba și literatura română.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 17 lucrări au avut note modificate cu o diferenţă de peste două puncte la Evaluarea Națională, după rezolvarea contestațiilor. Potrivit acestuia, în cazul elvului din Bihor a fost vorba de o eroare materială, fiind o greşeală de transcriere a notei de pe borderou.

„Am avut 17 lucrări (…) care au avut note modificate cu diferenţă mai mare de două puncte. Este vorba de 16 lucrări la limba română şi o lucrare la matematică. Judeţele în care s-au înregistrat aceste diferenţe flagrante, îndrăznesc să spun, au fost următoarele: Constanţa, Dâmboviţa şi Bacău, câte trei note schimbate la o diferenţă mai mare de două puncte, Buzău – două note schimbate, apoi avem Cluj, Călăraşi, Covasna, Gorj, Suceava, Vâlcea cu câte o singură notă schimbată la diferenţă mai mare de două puncte. Sunt şi situaţii de genul celor ale elevului din Bihor cu diferenţă de 5,9 puncte. Aceasta a fost cea mai mare diferenţă – de la 2,80 la 8,70. Greşeala a fost la nivelul transcrierii notei”, a afirmat Cîmpeanu.

El a spus că acesta reprezintă încă un motiv pentru evaluarea digitalizată, în acest mod profesorii vor completa direct în fişierul informatic notele acordate.

Aceslași lucru s-a întamplat si în județul Prahova, unde unui elev din satul Măneciu Pământeni, comuna Măneciu, care a contestat nota primită inițial la Limba română, 5.50, a fost notat cu 9.25 după recorectarea lucrării.

Astfel, media finală a elevului a crescut acum, odată cu afișarea rezultatelor finale, la de la 7.42 până la 9.30.

„Am avut şi o diferenţă de 3,75 puncte în judeţul Prahova. A fost corectată în Buzău acea lucrare, tot la Limba şi Literatura Română. Aceste lucruri au putut să fie corectate, dar pentru a nu mai apărea astfel de situaţii este nevoie de generalizarea evaluării digitalizate. (…) Sigur că în momentul în care te pui în postura elevului care ştie că a făcut de 8,70 şi îşi vede rezultatul de 2,80 este dramatic. De aceea suntem datori să facem tot posibilul să facem tot ce este posibil să evităm astfel de situaţii”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Sursa: captură video

Aproape 22.000 de elevi au contestat notele

Întrebat ce riscă profesorii sau secretarii care au transcris nota greşit, ministrul a spus că cel puţin la fel de grav sunt erorile în evaluare.

„Mai grave mi se par acele erori în evaluare sau cel puţin la fel de grave. Şi mai grave sunt erorile în evaluare atunci când vorbim despre subiecte tip grilă. Acolo este inadmisibilă orice diferenţă. Cei care au demonstrat anul trecut ca au greşit în acest fel nu au mai făcut parte din lista evaluatorilor din acest an. Până la sancţiuni trebuie să formăm profesorii evaluatori şi mă bucur să constat că există o dorinţă foarte mare din partea cadrelor didactice pentru a se înscrie la cursurile pentru formare evaluatori”, a adăugat ministrul.

Anul acesta a fost un număr mare de contestații, de aproape 22.000, cel mai mare din ultimii patru ani. După examinarea lucrărilor, ponderea elevilor cu medii de peste 5 a crescut la 82,4%, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

A crescut, de asemenea, și numărul mediilor de 10. După rezolvarea contestațiilor, alții 16 copii au primit această medie generală.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului