Județul din România cu cea mai ridicată rată de promovare la Bac 2022 / Sorin Cîmpeanu: „București nu se află în top”

Publicat: 27/06/2022, 10:35
Actualizat: 27/06/2022, 11:09

Județul cu cea mai ridică rată de promovare a examenului de bacalaureat este Cluj, cu un procent de 85,1, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Ministerul Educației a prezentat, luni, rezultatele de la Bacalaureat 2022. Rata de promovare a fost de 73,3% la nivel național, iar județul Cluj are cea mai mare rată de promovare.

„În Iaşi, (rata de promovare a fost de – n.red.) 81,7%, în Galaţi, 81,6%, iar în Brăila, 81,3%. București a avut o rată de promovare de 77,4%, peste medie, dar nu în top”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare au fost Ilfov – 47%, Giurgiu – 55% şi Călăraşi cu 53%.

„Toate cele trei județe au un număr mic de candidați la examenul de bacalaureat, de aproximativ 1.000 de candidați. Putem compara cu aproape 15.000 în Bucureşti, cu 5.000 în Iaşi şi Suceava și 4.000 în Cluj”, a punctat Sorin Cîmpeanu.

BAC 2022 | „Cel mai bun rezultat din ultimii 10 ani”

Rata de promovare la examenul de bacalaureat din acest an este 73,3%, acesta fiind cel mai bun rezultat din ultimii 10 ani, a mai spus ministrul Educației.

În total, 89.000 de candidaţi au reușit la examen, înainte de contestaţii, față de 86.000 de candidaţi care au reușit anul trecut, în condițiile în care în 2021 s-au înscris mai mulți caandidați, a spus ministrul.

Județele cu cele mai multe medii de 10

Conform ministrului Sorin Cîmpeanu, cele mai multe medii de 10 au fost obținute de elevii din:

 • București – 30
 • Prahova – 15
 • Galați și Vâlcea – câte 9
 • Cluj și Iași – câte 8

Pe de altă parte, au fost și județe fără nicio medie de zece:

 • Alba,
 • Brașov,
 • Argeș,
 • Timiș,
 • Ilfov,
 • Călărași,
 • Giurgiu,
 • Tulcea

Cu două ore mai devreme decât s-a anunțat inițial, au fost afișate rezultatele. Notele la BAC 2022 au fost publicate pe site-ul EDU.RO.

Cum sunt corectate lucrările de BAC. Ce se întâmplă dacă diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct?

Primele rezultate ale absolvenților de liceu care au susținut examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, sunt afișate luni, potrivit calendarului oficial, pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii. Cei care nu sunt mulțumiți pot depune contestanții, iar notele finale se vor afișa vineri, 1 iulie.

Rezultate BAC 2022 | Ce trebuie să faci dacă ai uitat codul individual. Cum afli ce notă ai luat la Bacalaureat, în acest caz

Rezultatele la Bacalaureat 2022, publicate pe site-ul Ministerului Educației, pot fi accesate doar pe baza unui cod QR, dar ce soluții au cei care au pierdut acel număr unic? Ei au câteva metode prin care își pot afla, totuși, nota. Fiecare elev care a susținut examenul de bacalaureat 2022 a primit, la prima probă, o foaie care conține următoarele informații: codul unic aferent candidatului, școala de proveniență, numele și prenumele, CNP-ul și județul.

Rezultate BAC 2022 | Cum poți să afli primul ce notă ai luat azi la Bacalaureat

Rezultatele la BAC 2022 sunt publicate pe site-ul Ministerului Educației. Atât elevii, cât și părinții așteaptă cu sufletul la gură să vadă ce note au obținut la acest examen decisiv.

Pentru a afla ce notă a obținut un elev este necesar să cunoașteți codul alocat acestuia și să treceți prin câțiva pași simpli.

În primul rând, pentru a afla rezultatele la BAC 2022, trebuie să accesați pagina dedicată rezultatelor de pe site-ul Ministerului Educației.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult