VIDEO | Alexandru Preda, despre moartea învăluită în mister a tatălui său: „Intuiția îmi spune că ceva s-a întâmplat”

Publicat: 05/10/2022, 18:08
Actualizat: 06/10/2022, 14:35

Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcast-ului ALTCEVA, ce va fi difuzat sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 19:00.

Acesta a vorbit, printre altele, despre moartea tatălui său, care a fost găsit decedat în 1980 în camera sa din vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

Preda spune că a avut acces la dosarul privind moartea scriitorului, dar că, din punctul său de vedere, conține „multe lucruri care nu se pupă”.

„Oficial, am văzut dosarul de la Procuratură, sunt foarte multe lucruri acolo care nu se leagă. Și aici Mariana Sipoș a făcut o anchetă mai largă. Sunt foarte multe lucruri care nu se pupă. Sunt declarații care se bat cap în cap, sunt greșeli de urmărire penală pe care le consider voite. Am povestit unui amic de-al meu care este procuror și ne-am uitat și mi-a spus că nu așa se face. Erau niște pași care trebuiau făcuți în investigația de atunci, care nu au fost făcuți din motive, și aici începe teoria conspirației, de ce n-au fost făcuți, de ce există urme pe tâmpla lui dreaptă, de ce a fost mișcat din pat până să vină procurorii, de ce era cearceaful cu pete roșii, sunt foarte multe dileme pe care, probabil, cândva, istoria le va lămuri”, a spus Alexandru Preda.

Alexandru Preda: Am încercat să cer o redeschidere a cazului

Acesta spune că a încercat să ceară autorităților redeschiderea anchetei privind moartea tatălui său, însă acest lucru nu mai este posibil, dat fiind faptul că au trecut mai mult de 25 de ani.

„Am încercat la un moment dat, acum mulți ani, am încercat pe urmă și am vrut să încep și oficial să cer o redeschidere a cazului, din ce am înțeles, din punct de vedere legal, dacă trece o perioadă mai mare de 25 de ani, nu se mai permite oficial să redeschizi. Așa, off the record, pe marginea subiectului, am mai vorbit cu oameni care au fost implicați în ancheta de atunci și în toate evenimentele, mulți au murit, mulți nu vor să vorbească, cu personajele-cheie nu am reușit să iau legătura. Cu Dan Claudiu Tănăsescu, care a fost în dimineața aceea, nu am reușit să vorbesc. Sau Cornel Popescu. Sunt multe mistere. Intuiția îmi spune că ceva s-a întâmplat”, mai spune fiul lui Marin Preda.

Alexandru este fiul cel mic al lui Marin Preda. Este critic de seriale, publică cronici pe blogul său, Serialex, și este pasionat de muzică.

Fiul scriitorul a povestit la ALTCEVA despre tabieturile tatălui său, despre mărturisirea pe care acesta i-a făcut-o soției înaintea morții și a povestit adevărul despre discuția dintre Marin Preda și Nicolae Ceaușescu.

Urmărește interviul integral cu Alexandru Preda, sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase