VIDEO | Ioana Dichiseanu, amintiri dureroase la un an de la decesul tatălui său. „Nu i-am simțit niciodată lipsa, mă lua la repetiții cu el”

Publicat: 19/05/2022, 20:37
Actualizat: 19/05/2022, 20:51

Ioana Dichiseanu, fiica lui Ion Dichiseanu, împărtășește unele dintre cele mai dragi amintiri cu tatăl ei, la podcastul ALTCEVA al soțului său, Adrian Artene, ediție care va fi difuzată vineri, 20 mai, când se împlinește un an de la trecerea în neființă a marelui actor.

„Eu m-am născut când el avea 54 de ani. Și el deja își construise o carieră, deja își clădise un nume, un renume. Deja era consacrat. Și atunci, odată cu înaintarea în vârstă și cu dobândirea unei experiențe, a unui palmares, a putut să devină ceva mai selectiv. Și atunci, în unele situații, alegea familia în detrimentul carierei. Și atunci când alegea cariera, știa să îmbine familia cu profesia. Am copilărit printre scaunele de la teatru, mă cunoșteau toți regizorii și toate cabinierele. Nu i-am simțit niciodată lipsa, mă lua la repetiții cu el”, a povestit Ioana Dichiseanu, la podcastul soțului ei, „Altceva cu Adrian Artene”.

Ioana Dichiseanu mărturisește că piesa copilăriei ei a fost „Misterele Londrei”, un musical care îl avea în rolul principal pe tatăl său. „Mă așezam într-un colț într-o lojă, unde erau niște reflectoare, și nu mă mișcam. Și știam absolut fiecare replică, fiecare secundă, fiecare mișcare scenică”, povestește fiica marelui actor.

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai anul trecut, la vârsta de 87 de ani și a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Bellu.

Vineri debutează Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”

La un an de la deces, Ioana Dichiseanu încearcă să-i păstreze memoria vie, fondând, în acest sens, Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care va începe vineri, 20 mai, la Adjud, orașul natal al maestrului. Timp de trei zile, în perioada 20-22 mai, în cadrul Festivalul avea loc proiecții de filme, piese de teatru, lansări de carte și concerte ale unor cunoscuți artiști.

În prima zi de festivalului in memoriam, pe scena Casei de Cultură din Adjud vor urca artiști și actori din distribuția spectacolului de teatru „Amadeus” cu Claudiu Bleonț (regia Toma Enache) – Ateneul Național din Iași. În cea de-a doua zi, actorii Teatrului Nottara București vor urca pe scena din Adjud cu spectacolul de teatru „Aici nu-i de joacă” cu Victoria Cociaș și Catrinel Dumitrescu (regia Catrinel Dumitrescu). De asemenea, va fi jucat și spectacolul „Anatomia unui clișeu” cu Crina Matei, Ana Maria Ivan și Nicolae Dumitru (regia Chris Simion Mercurian) – Teatrul Stela Popescu, conform paginii de eveniment de pe Facebook.

În încheierea festivalului, publicul va putea participa la un spectacol muzical unic, in memoriam Ion Dichiseanu, „Amintește-ți clipa”, cu nume mari ale muzicii românești: Gabriel Dorobanțu, Paul-Surugiu Fuego, Simona Florescu, alături de fiica actorului, Ioana Dichiseanu.

Urmărește interviul integral al lui Adrian Artene cu Ioana Dichiseanu, vineri, 20 mai, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult