Dan Dungaciu, analist de politică externă: „Într-un RĂZBOI între SUA și China, România nu ar fi folositoare”

Publicat: 31/05/2023, 23:38
Actualizat: 31/05/2023, 23:38

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În următorii ani, China se va dezvolta din ce în ce mai mult, iar România ar trebui să formeze o relație cu acest stat, consideră analistul politic. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Cea mai gravă problemă a României nu este dacă va fi un război între America și China, ci dacă nu va fi. Înainte de potențialul război, stai și «latri», este simplu, n-ai nevoie de foarte multă știință. În momentul în care ei se întâlnesc și nu fac război, ci negociază, tu stai acolo. Cei dintr-o parte nu se uită la tine, că nu mai ai valoare de întrebuințare, nu se mai uită la tine nici cei împotriva cărora ai tot strigat, iar tu ai rămas între cei doi și nu mai folosești la nimic”, a declarat Dan Dungaciu.

Conform analistului politic, probabilitatea unui război este mai mică decât cea a unui tip de înțelegere. „Problema este clară: acolo se va duce mingea – în zona Pacificului, în zona Asiei, în zona Chinei. Asia Centrală bubuie, crește economic. Este o competiție între China și Federația Rusă. China începe să joace pe aceste teritorii, acolo se mută interesul și americanii știu foarte bine asta. D-asta probabil că foarte multe negocieri strategice, inclusiv vânzarea de armament, au legătură cu plecarea americanilor spre Pacific. Și știți cum e, ca la fotbal, domnule, tu trebuie să te duci acolo unde centrează cineva mingea ca să stai acolo la lovitură, să lovești cu capul. Acolo trebuie să fim. În momentul în care vine mingea să te vadă și pe tine cineva, că poate ai o valoare de întrebuințare”, a mai spus Dungaciu.

Dungaciu: „Trebuie să avem oameni care merg în vizite în China, care știu ce se întâmplă”

„Avantajul nostru istoric este că orice am face, nu poți să faci din China, la nivelul percepției publice, o Uniune Sovietică, că presentimentul nostru istoric față de ruși este incomparabil mai mare decât cel față de China.

Delimitarea este cea mai mare greșeală strategică. În următorii 5 ani, cred că fiecare capitală europeană va avea un centru de studii care vor aparține Chinei. Ea va deveni o mare problemă. Trebuie să fim acolo, să ne construim expertiză, să avem oameni care știu ce se întâmplă, oameni care au contacte acolo, care sunt invitați și se duc acolo. În momentul ăla te poți face și tu folositor, inclusiv partener strategic”, a încheiat analistul politic.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini cutremurătoare cu Elena Cârstea, la 8 luni după ce a suferit un AVC. Ce...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu cea mai bogată fată din ring! A pozat în trecut...
VIDEO Momentul în care autocarul cu zeci de oameni cade de pe podul din Veneția...
Femeia care a crezut că e gravidă! Medicii, șocați de ce au descoperit la ecografie
Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Mesajul emoționant al fiicei lui Valentin Illes, după moartea fulgerătoare a tatălui ei: ”O să...
O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi
Trecătorii au scos telefonul și au început să filmeze! Trei tinere din Iași nu au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Această pensionară de 71 de ani s-a măritat cu un puști de doar 17 ani....
Cum nășteau femeile din Germania anilor 1900! Metoda FĂRĂ DURERE și fără...
Mai trecem la ora de iarnă 2023? Anunț pentru toți românii
Poți merge gratis cu trenul în Europa! Cine poate beneficia de DiscoverEu
Care e secretul genelor impresionante ale Corneliei Dansatoarea. Cum reușește să le facă atât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mami, în patul meu doarme un BAU-BAU! Mama: Fiule, ai 40 de...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...