Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Statul român ar trebui să se ocupe de DREPTURILE românilor din Ucraina”

Dan Dungaciu: „Statul român ar trebui să se ocupe de DREPTURILE românilor din Ucraina”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist a abordat subiecte legate de comunitățile românești din Bucovina de Nord, precum și relațiile României cu Ucraina. Urmăriți aici, intergral emsiunea Marius Tucă Show.

O problemă majoră este lipsa de sprijin pentru învățământul în limba română în școlile din Bucovina de Nord. Această situație este agravată de presiunile exercitate de administrația ucraineană, care limitează accesul la educație în limba maternă pentru comunitățile românești.

„Dar am o singură problemă, cea legată de comunitățile românești din Bucovina de Nord, care nu-și vorbesc limba la școală” , afirmă Marius Tucă.

De asemenea, s-a discutat despre dificultățile întâmpinate de bisericile românești din regiune, care nu pot oficia slujbe în limba română. Această situație este văzută ca o încălcare a drepturilor culturale și religioase ale românilor din zonă.

„Și la fel în bisericile acolo, că nu pot ține slujbe în limba română” , subliniază Tucă.

România a oferit un sprijin semnificativ Ucrainei în contextul conflictului actual, inclusiv prin primirea de refugiați și prin furnizarea de ajutor militar. Cu toate acestea, nu s-a înregistrat un răspuns similar din partea Ucrainei în ceea ce privește drepturile românilor din Bucovina de Nord.

„Dacă această țară, Ucraina, prietenă nouă, pe care am ajutat-o din prima secundă, primind refugiați, pănând drumurile, Dunărea la dispoziție, am dat și o baterie Patriot de un miliard de euro, nu e de aici de acolo. Dom’le, dacă suntem atât de prieteni și văd că Bolojean îi susține până în pânzele albe,  măcar acest lucru să-l fi făcut pentru România și pentru românii, nu l-au făcut” , spune Marius Tucă.

Necesitatea Acțiunii Diplomatice

S-a subliniat necesitatea unei abordări mai active și mai coordonate din partea instituțiilor statului român pentru a rezolva aceste probleme.

 „În ceea ce privește drepturile românilor, din păcate, asta va fi o problemă. Eu cred că noi ar trebui, poate mai puțin public, ca instituțiile statului român, ar trebui să o gândească, pentru că ar fi una dintre problemele care România se confrunte (…) Înainte de căderea comunismului, dacă statul român era serios și securitatea aia despre care s-a tot vorbit era puternică, dom’le, se puneau aia care conduceau România și ziceau: Ccomunismul o să cadă, avem informații, știm. Care sunt problemele cu care ne vom confrunta dacă cade comunismul? Unu, ia uitați-vă, economia de piață, doi, democrațiile, trei, apariția partidelor, patru, Rusia, cinci, Ungaria. Șase… Ați înțeles?  Le pui pe hârtie și începi să gândești, subliniază” , Dan Dungaciu.

 

Mihaela Serdaru este absolventă a Universității "Spiru Haret" din București. Licențiată în Artele Spectacolului - teatru. vezi toate articolele