Într-o ediție transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, a comentat declarațiile recente făcute de Victor Ponta. În opinia sa, fostul premier a fost victima unui moment scăpat de sub control și, posibil, a unui atac de natură energetică. Hartmann a adus în discuție și o teorie avansată de Ion Cristoiu, pe care o consideră plauzibilă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Analistul H.D. Hartmann a interpretat ieșirea surprinzătoare a lui Victor Ponta ca fiind determinată de o influență exterioară, greu de controlat. În opinia sa, fostul premier nu a fost pregătit să se apere și nu a avut în jurul său un „scut energetic” care să îl protejeze de un astfel de episod. Hartmann a punctat că, în plan politic, Ponta a fost un adversar redutabil al regimului Băsescu. El nu ar trebui judecat doar pentru un derapaj. A explicat și contextul în care România a fost nevoită să permită inundarea unor terenuri pentru a evita o catastrofă în Serbia.
„Eu nu. În afara unui atac energetic pe care îl cred asupra lui. Și aici vreau să fiu foarte clar în ceea ce spun, în afară de un atac energetic pe care el… el nu are o gardă energetică în jur. Ceea ce el a făcut a făcut o gravă greșeală și din nefericire i-a scăpat de sub control. Eu cred în teoria maestrului Cristoiu, care aici la noi, la o cafea, ne-a zis-o, că i-o pregăteau, i-o pregătea probabil Mircea, prietenul nostru comun. Mircea Dinescu îi pregătea atacul pentru al doilea tur și el atunci nu cred că mai avea timp să replice.”, afirmă Hartmann.
Hartmann a adus în discuție și contextul inundațiilor recente care au afectat Serbia. El a explicat că România nu a avut altă opțiune decât să dea drumul apelor din baraj, pentru a evita o tragedie la Belgrad. A subliniat că această obligație decurge dintr-un acord internațional semnat încă din 1987, valabil pentru toate capitalele mari amenințate de râuri ce traversează granițe. Cu alte cuvinte, România a acționat legal și în spiritul solidarității regionale.
„Dar să știți că a scăpat de sub control. Însă atuurile lui, iertați-mă, el a luptat cu Băsescu, el a luptat pentru România, el a luptat pentru anumite lucruri și să știți că un singur lucru trebuie spus, da? Atunci când Belgradul este amenințat de ape, la anumită valoare, România este obligată să dea drumul. Din 1987 este pe plan internațional decizia. Orice capitală, orice oraș mare care este amenințat de un râu și barajul se află pe teritoriul altui stat, acel stat este obligat.”, conchide Hartmann.