În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Marius Tucă Show”, H.D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, a discutat despre raportarea SUA la România. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Invitat la Marius Tucă Show, H.D. Hartmann a discutat despre raportarea Statelor Unite la România. Analistul vorbește despre un răspuns al Statelor Unite ce a fost așteptat de români. Chiar și înainte de învestirea lui Trump, dar mai ales după, poporul român a așteptat un mesaj din partea SUA. Mesaj care, după spusele lui Hartmann, nu a venit. Analistul vorbește și despre raportarea administrațiilor americane la războiul din Ucraina. Acesta spune că atât Biden, cât și Trump au înțeles că Rusia nu va ceda vreodată teritoriile cucerite recent. Rusia își dorește o zonă tampon, o fâșie gri în care Ucraina să nu poată ajunge. Aceste zone fiind în afara ariei de negocieri, SUA a rămas cu 3 blocuri geostrategice.
Primul este Ungaria, care este un bloc mic și lipsit de importanță. Al doilea bloc este Polonia, în care SUA nu a fost niciodată un stat favorit. Profilerul spune că polonezii sunt de cele mai multe ori anti-americani. Chiar și la aceste alegeri, deși pare a fi un nou președinte polonez pro-SUA, pro-MAGA și pro-Trump, acesta a menționat că pentru mandatul său Rusia e inamic, în timp ce pentru Trump nu e. Deci, din start o zonă de diferențiere a viziunilor. Și, în fine, al treilea bloc, România, care este în strânsă legătură cu Bulgaria prin țărmul la Marea Neagră. Problema care apare în România, susține Hartmann, este legată de anularea alegerilor pe care niciuna dintre administrații nu a înțeles-o. Din această cauză, încrederea dintre România și SUA a fost distrusă.
„Vedem, în primul rând, că de pe 6 decembrie, cam până în februarie, poporul român, intelectualitatea română, clasa politică românească a așteptat un răspuns ferm din partea Statelor Unite. Bineînțeles, pe 20 ianuarie a venit președintele Trump, a fost inaugurat. Până atunci n-aveai ce răspuns să ai pentru că erau progresiștii lui Biden și mincinoșii lui Biden. Dar după 20 ianuarie, se aștepta toată lumea că va fi o reacție. Această reacție n-a mai venit. Statele Unite au intrat și ele de aproape un an, chiar de pe timpul lui Biden, într-un spațiu de analiză a blocurilor geostrategice. Statele Unite și-au dat seama că pierd războiul în Ucraina. Că se pierde astăzi, în 2025, mâine sau în 5 ani de acum înainte, era foarte clar că spațiul acela nu poate fi negociat. Rusia nu va negocia acel spațiu pe care l-a ocupat. Spațiul rămâne zona gri. Până la Kiev, puțin peste Nipru, acolo este un spațiu gri, este o fâșie lungă cam de 1.700km și cam adâncime cam la vreo 150km. Este clar că Rusia vrea un spațiu gri de apărare împotriva oricăror atacuri ucrainene sau din partea Occidentului care glorifică la ora actuală hunta de la Kiev. Problema fundamentală este că Statele Unite au înțeles că aceste blocuri nu se mai pot negocia. Au rămas cu trei blocuri fundamentale. Ungaria, care este un bloc foarte mic, fără importanță. Polonia, un bloc geostrategic foarte mare, dar cu foarte mari inabilități istorice de a fi pro-american. Polonia niciodată n-a fost pro-americană. Polonia a fost pro-americană atunci când a fost supusă Uniunii Sovietice. După aceea, să știți că ei au avut guverne profund anti-americane. MAGA și AFPI-ul, cele două inele ideologice, cei doi stâlpi ideologici ai lui Trump, nu spun că Rusia trebuie să dispară. Președintele polonez, în declarația sa fondatoare a mandatului său, asta a și spus. Va fi un conflict de politici externe și de strategii, de geostrategii fundamentale. Și al treilea bloc, România. I-a rămas România, blocul româno-bulgar, pentru că până la urmă, pe blocuri se discută datorită plajei Mării Negre, datorită țărmului Mării Negre, care merge până în Grecia. Grecia cu Turcia au cu totul alt bloc geostrategic. E cu totul altă discuție. Dar blocul acesta, Statele Unite au stat să analizeze foarte serios importanța acestui bloc. Numai că la București îl aveai pe domnul Iohannis președinte, care el o dădea cum îi zicea tovarășa Von der Layen. După aceea ai momentul 6 decembrie care rupe încrederea. Statele Unite nu au înțeles niciodată ce s-a întâmplat. Că au stat alături de grupul care a dat lovitura, este una, administrația Biden. Dar ca să accepte noua administrație faptul că se anulează o democrație prin anularea alegerilor, atunci s-a rupt ceea ce noi numim încredere.” , a explicat H.D. Hartmann.