Invitat în emisiunea Marius Tucă Show, analistul și profilerul H. D. Hartmann a abordat subiectul relației României cu Franța, exprimându-și îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi o predare simbolică și geopolitică a intereselor românești către Paris. Totodată, el a evocat atacuri personale primite în trecut din cauza legăturilor sale cu spațiul francofon.Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Întrebat de Marius Tucă dacă România a fost „predată Franței în dauna Americii”, Hartmann a răspuns că, în opinia sa, pierderea este în primul rând a României.
„Eu cred că în dauna, în primul rând, și în ciuda României. Predarea României către Franța este în dauna și în ciuda României. Și după aia ne gândim la alte state.”, susține Hartmann.
Hartmann a sugerat că această orientare politică ar fi rezultatul unor înțelegeri între lideri români și francezi.
„De ce Boloș s-a dus la francezi cu Cioloș, cu Nicușor Dan? Pentru Franța, nu pentru România. Este un act anti-românesc.”, a adăugat el.
Discutând despre trecutul său profesional și personal, Hartmann a rememorat un episod în care a fost acuzat public că ar fi agent al unor interese externe, din cauza faptului că vorbește franceză și este apropiat de cultura franceză. El a subliniat că a promovat cultura franceză din convingere, dar fără să-și piardă obiectivitatea în analiză politică.
„Eu sunt francofil și francofon. Eram acuzat de un antisemit și de alții pe YouTube că vorbesc franceză și sunt spionul evreilor francezi. Când am auzit-o, am rămas praf. La noi s-a vorbit franceză în casă. România a fost, într-adevăr, parte din spațiul francofon, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm orice vine de la Paris.””, a declarat profeiler-ul.
În continuare, Hartmann a făcut referire la relațiile istorice dintre cele două state, afirmând că influența franceză în România a fost uneori dăunătoare.
„Noi am avut câteva lucruri fenomenale de la francezi, dar și multe lucruri proaste. O parte din comuniștii care au devenit democrați după ’89 erau comuniștii Franței.”, susține Hartmann.
Ca exemplu, l-a menționat pe Mihai Șora, despre care a afirmat că a fost un intelectual format în Franța în perioada comunistă.
„Mihai Șora a fost comunist, luptător francez. Nici astăzi așa-zișii democrați francezi nu țin cu România. Ei au interese.”, a conchis el.