Marius Nistor, reacție după declarația lui Iohannis: „Negocierile se fac prin intermediul liderilor de sindicat. TREBUIE să înțeleagă”

Publicat: 01/06/2023, 23:06
Actualizat: 01/06/2023, 23:43

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor,  a avut o intervenție telefonică la emisiunea lui Marius Tucă, transmisă live de Gândul. Acesta a punctat că „negocierile se fac prin intermediul liderilor de sindicat din unitățile de învățământ”. Declarația vine după ce președintele Klaus Iohannis a spus că ”se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt un fel de interfață”. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Iohannis trebuie să înțeleagă că este pentru prima dată când negocierea se poartă direct cu membrii de sindicat, prin intermediul liderilor de sindicat. Pentru el este o noutate, dar trebuie să o înțeleagă. Oamenii trebuie să fie în permanență informați cu tot ceea ce se întâmplă”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

Marius Nistor a adăugat că săptămâna viitoare se va da un răspuns în legătură cu stoparea sau continuarea acțiunii de protest.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

”Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreaga care da Evaluare Naționala. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum in ce temei mai continuă greva?”

„Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.”

„Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.”

„În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.”

„Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt un fel de interfață. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc si consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum funcționează o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât corect să dea această Ordonanță, fiindcă a înțeles că sunt solicitări legitime și le garantează indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți.”

„Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă greva.”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Codul Rutier, pe cale de a suferi o modificare majoră. Şoferii care pot rămâne 10...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Înainte de a fi prezicătoare, Maria Ghiorghiu a fost casieriță la Loteria Română. Ce s-a...
Iată ce le-a OUAT mintea cercetătorilor JAPONEZI! Ce vor să facă cu GĂINI și AI?
ADIO, BRUCE WILLIS! A venit anunțul trist. Câtă durere...
Turnat de cel mai bun prieten. Cine i-a făcut-o lui Dumitru Buzatu
Cuplul celebru care a oferit un spectacol „interzis” pe plajă. Și-au dat frâu liber imaginației...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...