VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Putin a scos din discuție arma meteorologică, arma energetică, arma gazului și a adus în discuție arma nucleară. El se află într-o postură mai proastă ca acum două luni”

Publicat: 05/10/2022, 01:44

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a afirmat că, în acest moment, ucrainenii „acceptând status-quo propus de ruși, ei acceptă, de fapt, precedentul care se poate întoarce oricând împotriva lor”. Invitatul lui Marius Tucă susține că președintele Vladimir Putin „a plusat și a aruncat și arma nucleară pe masă”, motiv pentru care „s-a ridicat miza”.

„Noi aici suntem deja într-o nouă dimensiune a realităților internaționale, produsă de această evoluție a războiului. În momentul de față, foarte multe state vestice, care poate aveau undeva în spatele capului ideea că poate ne înțelegem cu rușii, poate facem un pact, poate îl determinăm pe Zelenski să cedeze, sunt într-o situație foarte gravă.

În momentul de față, ei acceptând status-quo propus de ruși, ei acceptă, de fapt, precedentul care se poate întoarce oricând împotriva lor. Precedentul contestării teritoriului pe baza istoriei, fiindcă acum niște ani teritoriul a fost al meu – pot să ți-l cer – sau pe baza existenței unei minorități naționale, majoritară într-o zonă.

Ori acest lucru a schimbat foarte mult realitatea jocului – și politic, și militar, și comunicațional”, a menționat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a afirmat că Vladimir Putin „a scos din discuție arma meteorologică, arma energetică, arma gazului și a adus în discuție arma nucleară”.

„Am văzut în presa străină, am văzut și în presa română cele trei dimensiuni ale dezvoltării războiului. Prima dimensiune este o victorie totală a Ucrainei, cea care răstoarnă fronturile unul peste altul și Putin nu folosește arma nucleară. A doua variantă este că Putin folosește arma nucleară, cu consecințe pe care nu le știm.

Am văzut declarații ale unor foști oficiali americani care vorbesc despre faptul că, în secunda respectivă, forțe NATO vor intra în Ucraina și vor ataca armata rusă – nu cu armament nuclear, ci cu armament convențional, dar vor ataca armata rusă din Ucraina. Iar a treia variantă, din nou valabilă – Rusia câștigă războiul – suplimentare de trupe, avans, milioane de militari trimiși pe front, înarmați, atacă, îi înving pe ucraineni și să ajunge la o pace în dorința rusă.

Deci acestea sunt cele trei variante care există, la ora actuală, pe front. Ce cred, cel puțin deocamdată, că a făcut Putin sub presiunea internă este că a scos din discuție arma meteorologică, arma energetică, arma gazului și a adus în discuție arma nucleară”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

În acest context, analistul politic a precizat că „acest lucru schimbă datele problemei, fiindcă până acum ce spera Putin deja e un pic mai complicat”.

„Spera ca de frica frigului, înghețului, facturilor, populațiile Vestului să se revolte, într-o proporție mai mare sau mai mică, și Guvernele vestice, fiind democratice și atente la scrutinurile care vor veni și la pierderi electorale, să facă niște pași înapoi din susținerea Ucrainei.

Asta era speranța destul de clar enunțată și destul de evident. Din cauza presiunii interne de la el din țară, Putin a plusat și a aruncat și arma nucleară pe masă, dar arma nucleară nu a aruncat-o singur. Din nou cu o întrebare – merită Ucraina o catastrofă nucleară? Deci s-a ridicat miza.

Numai că aceasta vine și cu această poveste a referendumurilor și a obținerii unor terenuri prin așa-zisă legitimitate. Ori din acest punct de vedere, deja, el se află într-o postură mai proastă ca acum două luni”, a precizat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase