VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Putin este foarte presat de aceste grupuri dure pe care le are în jurul său și care nu acceptă înfrângerea armatei ruse. Prietenii lui l-au pus chiar în situații vag umilitoare”

Publicat: 05/10/2022, 01:03

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a afirmat că, în acest moment, președintele rus Vladimir Putin „este foarte presat de aceste grupuri dure pe care le are în jurul său și care nu acceptă înfrângerea armatei ruse”. Invitatul lui Marius Tucă susține că „ne aflăm deja într-un nou teren, în care Vladimir Putin și oamenii săi au ridicat miza extrem de mult”.

„Acele succese ucrainene l-au pus pe Vladimir Putin în dificultate nu numai pe plan internațional, cât mai ales pe plan intern. Cineva din presa britanică a spus că noi nu trebuie să sperăm o revoluție liberală la Kremlin, dar ne putem teme de o revoluție naționalistă la Kremlin.

Putin este foarte presat de aceste grupuri dure pe care le are în jurul său și care nu acceptă înfrângerea armatei ruse, nu acceptă pașii înapoi pe care îi face, în acest moment, Putin sau nu-i face, dar îi înghite. Și de aceea am asistat la punctul 2 al acestei povești: mobilizarea parțială și referendumurile cu anexarea celor 4 provincii, cu toată retorica ulterioară.

Noi ne aflăm deja într-un nou teren, în care Vladimir Putin și oamenii săi au ridicat miza extrem de mult, fiindcă au afirmat că deja acele teritorii, fiind în interiorul granițelor Rusiei, se aplică doctrina de apărare a Rusiei, care înseamnă, în cazul agresării granițelor, folosirea inclusiv a armamentului nuclear”, a precizat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu a precizat că liderii unor state care obșinuiau să îi fie apropiați lui Vladimir Putin au început să se îndepărteze din ce în ce mai mult de acesta.

„Rusia a sperat tot timpul, în acest război, că va coaliza în jurul său o mare parte din omenirea nemulțumită de Vest și de America. A sperat că se va constitui în liderul sau măcar coagulantul unei alternative majore puternice la ce înseamnă Vestul european și n-a reușit. Mai mult decât atât, prietenii lui l-au pus chiar în situații vag umilitoare.

Xi Jinping este clar că se îndepărtează de Putin, liderul indian s-a îndepărtat și el. Aliați tradiționali de tip Kazahstan sau celelalte stanuri au atitudine mai degrabă rece față de de Vladimir Putin. Serbia se îndepărtează de el, Turcia se îndepărtează de el, deci rămâne tot mai izolat”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

De asemenea, analistul politic a comentat afirmația făcută de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor îi dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc s-o spună.

„Lavrov a venit cu o frază care mie mi se pare extrem de importantă. A spus așa: că majoritatea statelor uniunii ne susțin, dar le e frică să afirme, iar al doilea lucru este că, de fapt, aceste anexări pe care i l-au făcut sunt conform cartei Națiunilor Unite, care asigură dreptul oricărui popor la auto-determinare și că ei vor sprijini în continuare acest proces.

Aceasta este, de fapt, o deschidere a unei cutii a Pandorei pe care nimeni nu și-o dorește, fiindcă înseamnă contestarea granițelor pe criterii minorității naționale”, a menționat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase