VIDEO | Bogdan Teodorescu: Zelenski a fost ceea ce a trebuit pentru poporul ucrainean, dar „modelul Zelenski” e un model de război

Publicat: 16/06/2022, 22:24
Actualizat: 16/06/2022, 22:26

Ucraina a avut nevoie de un Zelenski și el a fost ce a trebuit pentru poporul ucrainean, dar acest model de politician riscă se fie adoptat de o anumită parte a populației europene, deși în afara contextului unui război ar fi un model „fals”. Zelenski se comportă așa pentru că țara lui se confruntă în mod direct cu un război provocat de Rusia, spune analistul politic Bogdan Teodorescu, invitata lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Într-un război și într-o comunicare de propagandă așa cum a făcut Zelenski, inevitabil într-un război lucrurile sunt foarte simple. Acest lider care face, care ia decizii și care își riscă viața pentru cetățean este o imagine de război. Zelenski și-a riscat viața, Zelenski este un om care a fost ceea ce trebuie pentru poporul ucrainean, dar nu este neapărat liderul politic pe care tu poți să îl consideri necesar – pentru că un lider politic nu este pus în situația lui Zelenski”, a declarat Bogdan Teodorescu.

Analistul politic atrage atenția că „modelul Zelenski” ar putea fi adoptat de o anumită categorie de alegători europeni care în mod greșit l-ar aplica într-o țară europeană care nu se confruntă cu un război în mod direct.

„Există riscul ca un număr de alegători din Europa să încerce să regăsească la ei în țară „modelul Zelenski” care ar fi un model fals pentru că este un model „de război” care însă se va exporta fie prin epigonism fie prin anarhism la ei în țară și vor confrunta modelul politicianului standard”, a spus el.

De asemenea, analistul spune că acest model de politician prins într-un astfel de context ar putea să sperie establishmentul politic vestic, întrucât o parte din populație ar înțelege greșit, făcând abstracție de context că așa trebuie să fie un politician puternic.

Unul din lucrurile cu care se confruntă acești trei lideri care au venit la Kiev, dar toți ceilalți lideri europeni este acest tip de model. Acest model este unul care sperie establishmentul politic vestic. Deci ar fi bine pentru acest model și ceea ce spun este doar o speculație, ar fi bine ca Zelenski să nu reușească foarte mult.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.