VIDEO Ce se întâmplă pe 8 decembrie la Congresul JAI unde se decide extinderea Schengen: „Dacă nu se întrunește consensul înainte de ședințe, ședința nu se ține”

Publicat: 24/11/2022, 22:44

Data de 8 decembrie este așteptată de toți românii, ea fiind pentru moment „decisivă” pentru aderarea României la spațiul Schengen, un lucru așteptat de peste 10 ani, însă este posibil ca această dată să fie amânată dacă „nu se întrunește consensul țărilor Schengen”, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Ce se întâmplă pe 8 decembrie? Trebuie se întrunească miniștrii de interne și de justiție și prin consens, deci nu există vot negativ și nu există nici abținere, ei trebuie decidă în legătură cu Schengen-ul asupra mai multor probleme.

Ori admiterea numai a României, ori admiterea numai Croației pentru care pledează Austria, ori admiterea României și a Bulgariei împreună, ori admiterea României și a Croației. Deci sunt mai multe punți

De regulă cum a fost și în 2018, dacă nu se întrunește consensul înainte de ședințe, ea nu se ține. Adică nu se ia în discuție”, a declarat Ion Cristoiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

Ipoteză șoc: „Ungaria este țara care ne „bagă strâmbe” sa nu intrăm în Schengen

Ion Cristoiu lansează o ipoteză șoc precum că Ungaria ar „sabota” de fapt aderarea României la spațiul Schengen, după ce Austria a acuzat țara noastră că este poartă de intrare pentru migranți în Balcanii de Vest, deși Ungaria, care e țară Schengen, ar fi permis acestor migranți să tranziteze țara lor.

„Pentru puterea de la noi n-ar însemna nimic electoral pentru că o să ne-o ne frece la cap, ca zic așa, de fapt noi intrăm, dar dacă nu se hotărăște acuma, noi nu intrăm.

Austriei au spus următorul lucru: că fluxul migrator de pe Adriatică începe se reducă, pentru a intervenit cu putere Italia și atunci se creează un flux migrator ilegal în Balcani. Austria, a spus următorul lucru prin cancelar: în momentul în care li s-au luat telefoanele celor care au intrat ilegal la ei, vreo 70.000, ilegal sau în telefoane, se vedea au trecut și prin România.

Sigur, acum dacă vreau fiu răutăcios spun: „dar, Ungaria ce-a păzit? Păi aici este o mare problemă. Adică totuși au trecut prin Schengen-ul Ungariei, nu prin „Schengen-ul nostru, adică suntem noi de vină dar brusc nu mai apare Ungaria, ceea ce pot lansezi o ipoteză că de fapt, cei care ne bagă „strâmbe” sunt ungurii”, a declarat Ion Cristoiu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase