VIDEO | Cristian Diaconescu: „Antony Blinken și-a pregătit o vizită în China. Se vorbea despre perspectiva unei vizite pe care președintele chinez s-ar putea să o facă la Moscova”

Publicat: 06/02/2023, 23:27

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit, printre altele, despre balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al SUA. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Antony Blinken, șeful diplomației americane, și-a pregătit temeinic o vizită în China. Se pare, din câte am înțeles și eu, că semnalele erau foarte bune din acest cadru, în ideea unui dialog cu partea chineză, în perspectiva unei vizite pe care președintele Chinez s-ar putea să o facă la Moscova. Ceva s-a întâmplat în acest parcurs, în aceste întâlniri la cel mai înalt nivel. Ceva s-a întâmplat și China a lansat un balon de colectare de date. Că este balon de spionaj sau de orice fel, nu respecți suveranitatea. Orice prezență la vreo 30.000 de kilometri înălțime, cum se întâmplă în astfel de situații, trebuie notificată. Dacă nu, încalci suveranitatea”, a declarat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe este de părere că a fost ceva indus, iar chinezii au făcut acest lucru în mod intenționat. „Probabil s-a dorit ca Blinken să nu mai vină în China. Au dorit să se amâne această vizită. Cred că totul a fost un joc. Vizita lui Antony Blinken la Beijing ar fi stabilit câteva puncte de înțelegere reciprocă, ceea ce, în mod categoric, ar fi limitat disponibilitatea președintelui, apoi președintele chinez mergând la Moscova pentru a face alte categorii de înțelegeri, pentru că oamenii sunt serioși. Vorbești ceva și acel lucru rămâne. Chinezii considerau că sunt pregătiți pentru o astfel de discuție prealabilă cu americanii, înainte să meargă președintele Chinei la Moscova.

Relațiile sunt extrem de dificile. China, mai ales în ceea ce privește semiconductorii, inteligență artificială – a investit enorm”, a mai spus Diaconescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase