VIDEO | Cristian Diaconescu: „Este foarte sofisticată situația privind aderarea la Schengen. Dacă nu intram la vot, aveam șanse mai mari”

Publicat: 09/12/2022, 11:32
Actualizat: 09/12/2022, 11:33

Cristian Diaconescu a intrat în legătură telefonică la ”Marius Tucă Show”, emisiune transmisă live de Gândul. Fostul ministru de Externe spune că situația intrării României în Spațiul Schengen este foarte sofisticată.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat dacă nu era normal ca Iohannis și Ciucă să fi avut informații cu privire la aderarea României la Schengen, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat că „în mod normal, din punct de vedere strict profesional, trebuia să ai detalii. Aici nu se poate. Noi, oamenii de rând, putem să spunem că nu am știut și că ni s-a părut că din declarații publice nu rezultă așa ceva. Oficiul diplomatic trebuie să cunoască anticipat o astfel de situație. Cred că s-au dus într-o direcție pentru că au primit semnale bune de la germani și francezi, iar atunci au extrapolat, zicând că e în regulă, restul statelor nici nu mai contează.

Despre momentul când va mai avea loc un vot sau dacă s-ar putea schimba opiniile în materie de aderare la Schengen, fostul ministru a spus că „prima instanță posibilă este în martie. E absolut nevoie să constituie un fel de task force, care să subordoneze Schengen, iar aceștia ar trebui să răspundă cu capul. Este foarte sofisticată situația intrării în Schengen. Aici trebuie să ai o relație stabilă cu mult timp înainte.

„Dacă nu intram la vot, aveam șanse mai mari. În 2011 am mai luat o țeapă de felul acesta. Ni s-a promis că intrăm în Schengen cu aerianul și maritimul. Nu prea contează în Schengen, dar ca semnal. Acum trebuie să fie foarte atenți la ce li se promite și ce urmează să se întâmple”, a mai precizat Cristian Diaconescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase