VIDEO Gen. (R) Silviu Predoiu, despre poziția șefei Comisiei Europene cu privire la decizia țărilor din Balcani – dacă vor cu Europa sau Rusia: „UE nu e bazată pe ideea asta de șantaj”

Publicat: 06/12/2022, 22:58

Abordarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la întrebarea adresată țărilor din Balcani care trebuie să se decidă dacă susțin valorile europene sau sunt mai degrabă cu Rusia, sunt abordări care nu au nicio logică și care pot avea efecte contrare. Mai mult UE nu utilizează metoda șantajului, spune Gen. (R) Silviu Predoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat de ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ar fi ținut să le transmită țărilor din Balcani, respectiv Albania, Kosovo, Macedonia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Serbia  se decidă dacă vor fie de partea democrație, adică alături de Uniunea Europeană sau doresc o apuce pe un alt drum, fostul șef al SIE, Gen. (R) Silviu Predoiu a spus: „Președinta Uniunii Europene ar trebui răspundă la o grămadă de întrebări. Deja s-au tot adunat tot felul de întrebări la care n-a răspuns încă. Începând de la pandemie, de la comenzile de (vaccinuri n.red) și așa mai departe.”

Generalul consideră că astfel de abordări nu ar trebui să facă parte din comunicarea Uniunii Europene, mai cu seamă UE nu folosește metoda șantajului la adresa altor state.

„Asemenea abordări n-au nicio logică și, în general, au efecte contrare. Lumea începe se gândească ce vreți, de fapt? Nu șade bine Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu e bazată pe ideea asta de șantaj. Oricum, noi, ori în afară. Noi vorbim de unitate, de principii, de valori. Haideți vedem despre ce este vorba, haideți negociem. Nu ne aflăm pe aceleași poziții, toți membrii Uniunii Europene și în aceleași situații.

Lucrurile trebuie discutate. N-are niciun fel de justificare o asemenea abordare, plus are un caracter destul de general. Nu e foarte explicit la ce se referă, pentru nu am văzut pe nimeni care spună Rusia are dreptate, ce face Rusia este OK. N-am văzut nici pe Albania, nici cu Kosovo. Pe nimeni”, a declarat el.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase