VIDEO Gen. (R) Silviu Predoiu: „Nu am făcut tot ce trebuia pentru a ne asigura drumul spre Schengen, dar merităm pe deplin”

Publicat: 06/12/2022, 21:49

România nu a făcut absolut tot ce trebuia pentru a se asigura că toate statele membre Schengen vor vota în favoarea aderării, însă țara noastră merită să facă parte din acest acord, spune Gen. (R) Silviu Predoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat dacă a făcut statul român tot ce era necesar pentru a ne asigura drumul sigur către spațiul Schengen, generalul (r) Silviu Predoiu spune: „Convingerea mea este nu, n-am făcut. Noi lucrăm în salturi, pe etape. Nu știu care va fi rezultatul.

Sunt 2 aspecte: 1.ce se va întâmpla? 2. dacă merităm?

De meritat, merităm pe deplin. Și asta este problema. Știind meriți, n-ai voie lași mingia din mână, n-ai voie lucrezi în valuri, așteptând vezi viitorul și viitorul consiliu și viitoarea dezbatere. Trebuie lucrezi zi de zi, ca și cum ar fi mâine, de aia ne-am trezit cu amânări. Am spus eu încă în 2017 România e pregătită, au spus anterior alții”, a declarat Silviu Predoiu.

Generalul consideră că politicul din România trebuia să înțeleagă faptul că aderarea României la spațiul Schengen reprezintă un obiectiv național și ar fi trebuit tratat cu mai multă responsabilitate.

„Noi trebuie fim conștienți asta este obiectivul național, l-am acceptat ca obiectiv național. Realizarea lui vorbește despre capacitatea României de a urmări și a transpune în practică un obiectiv. Nu e vorba doar de acceptarea într-un grup, într-un format european. E mai mult decât a atât. Ori noi nu facem treaba asta, lucrăm în salturi”, a afirmat el.

Au rămas doar două zile până pe data de 8 decembrie, moment în care la Consiliul JAI se va decide soarta României privind cererea de aderare la Schengen.

Austria rămâne fermă pe poziții și refuză intrarea României în Spațiul Schengen. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa se opune integrării României în Spațiul Schengen.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase