VIDEO | Ion Cristoiu: „Am studiat foarte mult istoria României. În 1940 am renunțat la garanțiile franco-germane. A fost primul gest de lașitate”

Publicat: 01/12/2022, 23:35

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Scriitorul a vorbit despre lașitatea pe care au avut-o românii și spune că, de cele mai multe ori, s-a dat vina pe faptul că nu existau opțiuni ca să se rezolve problemele. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Am studiat foarte mult istoria României. Noi am renunțat în 1940 la garanțiile franco-germane, întrucât a căzut Parisul. Acesta a fost primul gest de lașitate. În momentul în care noi am intrat în sfera de influență a Germaniei, înaintea noastră veniseră Ungaria și Bulgaria. E foarte important. În acel moment, Ungaria a zis că are o problemă teritorială cu România. La fel și Bulgaria. Hitler a spus că este o problemă, că două țări se ceartă, apoi le-a zis să se împace. Ulterior, Germania și Italia ne-au propus să ne arbitreze.

A fost convocat Consiliul de Coroană. Și noi, dar și Ungurii am crezut că vor fi de partea noastră. Când le-a arătat harta, ai noștri aproape că au leșinat. Vreau să scot în evidență lașitatea românească. Noi ne justificăm că nu am avut ce să facem”, a declarat scriitorul Ion Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase