VIDEO | Ion Cristoiu: „Fake news-urile sunt propagandă de război”

Publicat: 07/10/2022, 06:00
Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul și a vorbit despre fake news-ul cu care ne confruntăm.

Astfel, a Ion Cristoiu vorbit despre știrea cu fantoma din Kiev, dar și despre faptul că Vladimir Putin s-ar ascunde într-un buncăr.

Pilotul supranumit „Fantoma din Kiev”, devenit celebru în primele zile ale războiului, s-a dovedit a fi un mit.  „Ei au recunoscut că este doar un mit. Forțele aeriene din Ucraina spun că legendarul pilot nu a existat niciodată. Era vorba de faptul că un pilot, care era pe prima parte a războiului, doborâse vreo 30 de MiG-uri, iar știrea e foarte interesant cum e lucrată. Știrea a apărut inițial în Slovacia. Ai noștri au mușcat. CNN dăduse că murise și la 12 a dat dezmințirea.

În ceea ce privește diferențele de opinie și  despre faptul că dezbaterea este înlocuită cu ura, Ion Cristoiu a declarat că „această ură nu este de la început, este creată de presă. Hai să dau un exemplu. Orice reportaj, orice știre oficială de la CNN, este însoțită de devastări din Ucraina. Adică asta îți intră în subconștient. La un moment dat, de dimineață până seara te gândești la asta”.

Despre faptul că Vladimir Putin s-ar ascunde într-un buncăr, Cristoiu a declarat că „ajungem la banditismul manipulării. Si nu mă refer la ai noștri, că ai noștri sunt leneși. Aceste fake news-uri nu sunt create  numai din nevoia de a întreține, de ele sunt create din nevoia de a face anumite imagini. De fapt, ele sunt propagandă de război.”

Puteți urmări emisiunea pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase