VIDEO Ponta, despre majorarea pensiilor și a salariilor din 2023: „Cred că discuția în sine este ruptă de realitate total”

Publicat: 03/10/2022, 23:14

Majorare pensiilor și a salariilor trebuie imperios făcută, dar la modul în care politicienii de la guvernare pun problema unor creșteri trebuie să să fie în concordanță cu realitatea, spune fostul premier Victor Ponta, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat dacă este normal ca din anul 2023 să se majoreze pensiile și salariile, fostul premier Victor Ponta spune:  „Cred discuția în sine este ruptă de realitate total. Era discuția Ciucă vrea 11 %, Ciolacu vrea 12% și am calculat că sunt 20 de lei. Pe bune? 20 de lei? Nu vorbesc că cu 20 de lei nu bei o cafea într-un loc mai scump din București, dar nici la piață nu mai iei mare lucru cu 20 de lei”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier spune că salariile din România trebuie majorare, dar acest lucru trebuie discutat foarte clar cu patronatele pentru a nu avea un efect mai degrabă negativ.

„Să mărim salariu minim? Da, ‘domne, trebuie să mărim salariu minim, dar vezi mărirea salariului minim din punctul de vedere al Guvernului, încasează mai mulți bani de la privați, în sensul cei care plătesc salariul minim, plătesc mai mult la stat.

Ok, dar i-ai chemat pe patronii care angajează cu salariul minim să-i întrebi. „Păi dacă măresc la 10 angajați de la 2.000 la 3.000  mai puteți? sau de fapt o mai rămână 5 angajați și pe 5 o să-i plătiți din buzunar”, a afirmat Ponta.

Victor Ponta este de părere că decât să vii cu o majorare la pensie cu 100 de lei, în condițiile în care inflația a topit literalmente valoarea leului, mai degrabă asiguri o compensare reală pentru cei cu pensiile mici.

„Partea cu pensiile la fel. Eu cred dacă îi întrebi pe pensionari, „’domne, ce ați vrea mărească cu 10 % adică cu 100 de lei sau 150 de lei sau ați vrea vi se spună, ‘domne, diferența față de anul trecut la factură plătește Guvernul la cei cu pensiile mici, cel care are pensie 150 de milioane nu cred ar fi o problemă.

Cred orice pensionar ar zice „ nu mai mării, ‘domne, cu 100 de lei, mai bine compensează ce a crescut și compensează, spunându-mi e o chestie temporară”, știi asta, iarăși sperie când aud „am plafonat pentru 3 luni, am amânat timp de 3 luni”, bine și după 3 luni ce se întâmplă?”, a spus el.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase