VIDEO | Scriitoarea Aurora Cornu: „I-am spus să scrie romanul Moromeții”

Publicat: 05/08/2022, 23:00

Scriitoarea Aurora Cornu – prima soție a scriitorul și femeia alături de care a trăit o poveste de dragoste înflăcărată – a vorbit, într-o ediție de colecție a emisiunii Marius Tucă Show, despre viața alături de “marele singuratic”, Marin Preda.

Eu am rămas încă 7 ani în România, dintre care un an am fost logodită cu matematicianul Tudor Ganea. Marin nu aflase, eu fiind destul de secretă de felul meu. Ganea m-a lăsat. Nu eram măritată, fiindcă nu vedeam de ce să mă mărit. Despărțirile sunt specialitatea mea. 

S-a întâmplat ceva în legătura mea cu Marin. De anul nou, în casa lui, am umblat într-un dulap și am găsit un manuscris cu însemnările lui despre copilărie. Între timp, mi-a venit acum ideea că ar fi extrem de important dacă familia ar avea acest manuscris, pentru era o lectură absolut pasionantă.

Am citit toată noaptea de anul nou acel manuscris. Eu am spus că Moromeții este un personaj dintre cele două războaie. După ce comuniștii au venit la putere, Moromeții nu poate să fie decât un personaj de mâna a doua. I-am spus să scrie acest roman. Am fost foarte convingătoare.

Singurul meu motiv de mândrie în această căsnicie cu Marin Preda este am izbutit asigur Moromeții. Eu tot cred că manuscrisul  original poate să fie, încă, foarte frumos”, a menționat Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda.

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!