VIDEO | Prof. univ. dr. Olga Simionescu: „Sunt total împotriva bronzării, categoric îmbătrânește. Mersul la solar este criminal. Cu fiecare sesiune adițională de expunere la solar, riscul de cancer crește în progresie”

Publicat: 30/06/2022, 05:23

Prof. univ. dr. Olga Simionescu, șeful secției de Dermatologie I la Spitalul Colentina din București, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Aceasta a afirmat că este total împotriva bronzării, deoarece îmbătrânește pielea și deteriorează major epidermul. De asemenea, invitata lui Marius Tucă a precizat că expunerea la solar este un obicei extrem de nociv pentru piele, în contextul în care crește riscul apariției de cancer.

„La mare, sunt total împotriva bronzării, adică a pigmentării dobândite, a băilor de soare, categoric îmbătrânesc. Bronzarea îmbătrânește. Adică avem un pod la nivelul dermului, care e rezultatul unei întrețeseri între elastină și colagen. Ei bine, soarele acesta rupe podul și, atunci, nu mai stă epidermul, cade pielea, mai ales la blonde. Am paciente de 30 de ani, care s-au expus și la surse naturale și la artificiale, la solar mult, și care arată la un 50, adică plus 20 de ani. E vorba de vârsta cronologică și de îmbătrânirea cutanat extinsă, adică accelerată.

Dacă vrei neapărat să te bronzezi – pentru că statusul crescut socio-economic presupune să îți permiți o vacanță, unde să îți dorești un bronz – poți să te bronzezi și fără să te arzi și să dai un ecran parțial. Adică să nu fie un 50, să fie un 30, un 20, un 10, dar asta depinde. Este delicată treaba, pentru că depinde de tipul de pigmentare, pentru că dacă ești 1 sau 2, adică foarte blond la piele, oricum te arzi, că n-ai melanină. Deci trebuie să dai un 50 și nu te poți bronza, pentru că nu are ce să urce. Bronzul înseamnă că urcă pigmentul de la stratul A în sus”, a afirmat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Prof. univ. dr. Olga Simionescu a precizat că solarul este foarte dăunător pielii, întrucât profilul alunițelor este modificat, iar riscul de cancer crește progresiv.

„În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a definit solarele ca agenți carcinogenetici umani, adică inductori de cancer. Mersul la solar este criminal și în Statele Unite poartă blackbox. De altfel, dacă te uiți cu dermatoscopul, cu lupa măritoare pe alunițe, vezi imediat cine a fost la solar, pentru că profilul lor este modificat, este aproape terifiant. În primul rând, că bronzul diferă, e un bronz mult mai gălbejit.

Ele nu spun, însă când te uiți la alunițe, imediat se vede cine a fost și cât a fost. Deci pot să-i și spun dacă a avut ședințe. Cu fiecare sesiune adițională de expunere la solar, riscul de cancer crește în progresie. Și am avut cancer la persoane care au fost la solar și care nu erau deschise la culoare”, a precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.