VIDEO| Evaluare Națională 2021. Unde au fost ”capcanele” care puteau să-i încurce pe elevi la limba română

VIDEO| Evaluare Națională 2021. Unde au fost ”capcanele” care puteau să-i încurce pe elevi la limba română
Evaluare Națională 2021. Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 22/06/2021, 18:19
Actualizat: 22/06/2021, 18:25

Profesoara Mădălina Vasile, de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, a rezolvat, în studioul Gândul, subiectele primite de elevi, marți, la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2021. Totodată, aceasta a identificat posibile ”capcane” din subiectele la Română, ce ar fi putut determina greșeli în rezolvarea acestora.

Unul dintre subiectele care i-ar fi putut pune în dificultate pe elevi este subiectul IB, punctul 1, unde elevii au avut de ales răspunsul corect. Primul exercițiu viza ca aceștia să aleagă seria de cuvinte care conține diftong.

a) „speriată”, „picioare”

b)„primei”, „dormeau”.

c)„trăgeau”, „scânteia”.

d) „voiam”, „niciodată”.

Evaluare Națională 2021. ”Capcanele” la limba română

Răspuns corect, așa cum este indicat și pe baremul publicat de subiecte.edu.ro, punctul C. Cu toate acestea, profesoara Mădălina Vasile a explicat într-o ediție specială GÂNDUL LIVE unde ar fi putut să greșească elevii la acest punct.

„Sper că elevii au fost atenți aici pentru că există o mică capcană. Observăm grupul de sunte ”ge” din cuvântul trăgeau care este urmat de o vocală. În cazul acesta, ”Ge-ul” transcrie un singur sunet, adică G. E-ul nu se aude, fiind literă ajutătoare. Și avem diftongul ”au”, format dintr-o vocală și o semivocală”. În ceea ce privește cel de-al doilea cuvânt ”scânteia”, observăm diftongul în ultima silabă: ”ia”.

Un alt exercițiu capcană a fost exercițiul 6 de la punctul I B. Elevii au avut de alcătuit o propoziție afirmativă, în care pronumele demonstrativ „aceasta” să aibă funcția sintactică de atribut și o propoziție negativă, în care substantivul „stadion” să aibă funcția de complement direct.

„Mare atenție la acest subiect deoare există o capcană. Ne uităm la pronumele demonstrativ aceasta. Un răspuns corect ar fi fost „cartea acesteia este nouă”. ”Acesteia” este un pronume demonstrativ în cazul Genitiv, iar cartea, substantivul care se află înaintea lui este în cazul Nominativ. Cele două cuvinte nu se acordă în gen, număr și caz. Iar ”aceasta” rămâne pronume. Dacă elevii au fost neatenți, și sper că nu au făcut acest lucru și au scris cartea aceasta este nouă, ”aceasta” este într-adevar un atribut, dar unul adjectival, exprimat printr-un adjectiv pronominal demonstrativ. Cerința ne spune că trebuie să folosim un pronume demonstrativ”, a mai explicat profesoara de limba și literatura română Mădălina Vasile.

Un alt exercițiu ”vedetă” care îi poate pune în dificultate pe elevi este și exercițiul 7 de la subiectul IB. Aici absolvenții clasei a VIII-a au avut de completat spațiile libere, iar cerințele le-au verificat cunoștințele de gramatică.

„De regulă se mai fac greșeli la acest tip de exercițiu. Însă sper că elevii au fost atenți. Avem verbul a ști care trebuie trecut la conjunctiv, timpul prezent, persoana a II-a, singular. Forma corectă este  „Să știi ”, deoarece primul i face parte din rădăcina cuvântului, al doilea i reprezintă o desinență care marchează persoana a II, singular. În continuare, acești ”doi arbitri n-au greșit” (cuvântul „arbitri” se scrie cu un singur „i” ). Traiectoria mingii (și nu mingei) care a creat (nu se scrie cu doi „e”, pentru că acest verb se conjugă după modelul verbului „ a lucra”) probleme a fost neobișnuită. Fiecare dintre susținătorii noștri („noștri” se scrie cu un singur „i”, adjectiv pronominal posesiv) de azi va participa (verbul trebuie să fie la singular și nu la plural deoarece subiectul este pronumele nehotărât „fiecare”), sper, la gală”, explică profesoara Mădălina Vasile.

Citește și: 

VIDEO | Cum se rezolvă subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională 2021

UPDATE | Evaluare Națională 2021. Subiecte și bareme la Limba și literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii la primul examen

Evaluare Națională 2021. Când se afișează primele rezultate

Evaluare Naţională 2021. Totul despre desfăşurarea examenelor la limba română și matematică: Calendar, subiecte şi bareme

VIDEO | Evaluare Națională 2021. Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor. Cum pot corecta elevii dacă au greșit pe broșura de examen

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte la Limba Română și Matematică. Ce subiecte s-au dat în anii anteriori

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...