EXCLUSIV VIDEO | După prăbușirea plajei din Mamaia, compania olandeză Boskalis ”pasează” problema către partea română: ”Acest proiect este gestionat de beneficiar, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral”. Când vor fi nivelate “dunele” de 3 metri înălțime

Publicat: 16/03/2023, 07:00

A mai rămas doar o lună și jumătate până la deschiderea sezonului estival 2023, iar plaja din Mamaia nu este încă pregătită pentru a primi zecile de mii de turiști români sau străini. Deși a fost reabilitată/înnisipată de compania olandeză Boskalis, pe o lungime de 7 km, plaja s-a prăbușit în luna ianuarie, iar imaginea de ansamblu este, și acum, îngrijorătoare. 

De mai mulți ani, statul român încearcă să salveze litoralul de la eroziune, astfel că s-au pus în practică proiecte de reabilitare, lărgire și salvare de la eroziune care, însumate, reprezintă aproape un miliard de euro.

Cu toate acestea – informații detaliate AICI –, plaja din Mamaia, una dintre cele mai ”vânate” de turiști, arată, cum se mai spune, ”ca după război”. Poate că sintagma pare exagerată, însă imaginile prezentate de Gândul sunt elocvente și deloc liniștitoare în perspectiva sezonului estival care bate la ușă.

Un strat gros de scoici, ”dune” nisipoase care amintesc de alte meleaguri, valuri care se sparg pe o plajă neregulată din care a mușcat, parcă, un monstru marin uriaș.

Diferență de nivel absolut surprinzătoare, pe alocuri și de 3 metri, risc de accidente, acestea sunt doar câteva dintre ”ingredientele” care îi fac pe privitori să fie din ce în ce mai nemulțumiți și să se întrebe cine ar fi vinovații.

Plaja din Mamaia, imagine dezolantă

Master Planul ”Protecția și restaurarea zonei de coastă”. Zona Mamaia, în suferință

Zona Mamaia (Lotul 2) este unul dintre cele 11 loturi identificate ca parte a Reducerii eroziunii costiere Faza II (2014-2020) din cadrul Master Planului ”Protecția și restaurarea zonei de coastă”, așa cum este definit de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), de pe lângă Administrația Națională Apele Române (ANAR).

Compania olandeză Boskalis a semnat Contractul proiectare și execuție ”LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia din cadrul investiției ”Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)” în luna septembrie a anului 2020.

În octombrie 2020, Consiliul Județean Constanța a emit autorizația de construire și, potrivit contractului semnat de firma olandeză Boskalis, coordonatele au fost:

  • înnisiparea plajei Mamaia pe o lungime de 7 kilometri;
  • extindere epiu: 65 de metri (dig de piatră construit transversal, cu un capăt încastrat în mal, pentru a regulariza cursul apei, a-i micșora lățimea sau a apăra malurile de eroziuni – n.r.).
Sursa – Site-ul companiei Boskalis

”Obiectivul principal al acestui proiect este protecția și reabilitarea zonei costiere românești și a factorilor de mediu prin  lucrări inginerești de combatere a fenomenului eroziunii costiere, susținând tendința reînvierii ecosistemului marin, revigorarea și dezvoltarea unor specii care, la un moment dat, s-au pierdut din ecosistem, protejând biodiversitatea marină și zona litorală și, respectiv, dezvoltarea durabilă a zonei costiere.

Finanțarea lucrărilor este organizată prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020”, se arată pe site-ul Boskalis România.

Plaja din Mamaia, după ”prăbușire”

Compania Boskalis: ”Vă rugăm să contactați direct Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral”

Contactați de Gândul, reprezentanții companiei olandeze Boskalis au transmis – în data de 14 martie 2023 – un răspuns din care reiese că toate nelămuririle legate de această situație îngrijorătoare de la Mamaia pot fi explicate doar de ”beneficiar”, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Am primit cererea dumneavoastră referitoare la proiectul LOT NR. 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Marii Negre în zona Mamaia, din cadrul investiției «Reducerea Eroziunii Costiere, faza II (2014-2020)», și dorim să vă informăm că acest proiect este gestionat de către beneficiarul Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

În acest sens, vă rugăm să contactați direct Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral pentru orice informații suplimentare privind proiectul de eroziune Mamaia.

Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră în proiectul nostru și suntem bucuroși să oferim orice sprijin necesar în comunicarea eficientă cu beneficiarul proiectului mai sus amintit”, au transmis reprezentanții companiei olandeze Boskalis, în exclusivitate pentru Gândul.

Compania Boskalis: ”Vă rugăm să contactați direct Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral pentru orice informații suplimentare privind proiectul de eroziune Mamaia”

Întrebări rămase fără răspuns

În data de 10 martie, Gândul a solicitat companiei olandeze Boskalis răspunsuri la câteva întrebări referitoare la prăbușirea plajei din Mamaia.

S-a vorbit, în ultima perioadă, despre cauze naturale și despre faptul că această problemă se va rezolva de la sine, în timp, au fost lansate ipoteze diverse, iar degete acuzatoare s-au îndreptat către furtunile furibunde ale iernilor de pe litoralul românesc.

Totuși, ar fi fost de dorit ca și specialiștii Boskalis să ofere, la rândul lor, explicații pertinente și susținute științific despre imaginea care pare post-apocalipotică a plajei din Mamaia.

Întrebările transmise către specialiștii companiei Boskalis au fost următoarele:

  • De ce a apărut o astfel de prăbușire a plajei din Mamaia?
  • De ce apare un astfel de fenomen și care sunt factorii declanșatori?
  • Cum este explicat fenomenul de către specialiștii dumneavoastră?
  • Ce garanție a oferit compania Boskalis pentru această lucrare?
  • În astfel de cazuri, la astfel de lucrări, este luată în calcul și acțiunea unor fenomene atmosferice (furtuni etc.) care să afecteze, pe termen scurt, mediu sau lung astfel de lucrări?
  • Dacă este vorba despre fenomenul de ”cliffing”, cât timp (ani?) se poate manifesta acesta?

Specialiștii companiei olandeze Boskalis nu au răspuns la aceste întrebări, în schimb și-au declarat disponibilitatea de a … facilita o ”comunicare eficientă” între redacția Gândul și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Reprezentanții companiei olandeze Boskalis nu au răspuns întrebărilor adresate de Gândul

ABADL va asigura intervenția mecanizată necesară începând cu săptămâna următoare”

Specialiștii Administrației Bazinale a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) au explicat, încă din luna ianuarie, că sezonul rece este propice dezvoltării unor astfel de fenomene de eroziune naturală – cliffing -, însă, înaintea debutului sezonului turistic 2023, va avea loc o analiză a profilului plajei din Mamaia și va urma o corectare.

Ceea ce putem observa astăzi pe o parte din lungimea plajei noi din Mamaia este manifestarea acestui fenomen și formarea în zona de interfață (la linia țărmului) a unei zone asemănătoare unei mici faleze. Denumirea fenomenului este de cliffing și se produce și pe plajele naturale, însă la o scară mai mică.

Intervenția umană asupra profilului plajei a creat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajeiÎn anii următori, fenomenul va scădea în intensitate, până la atingerea stabilității, când acesta nu se va mai manifesta semnificativ”, au transmis specialiștii ABADL.

Totodată, aceștia au mai precizat – la data respectivă – că va urma o ”intervenție mecanizată”.

”Pe parcursul sezonului rece, acesta va progresa și va suferi noi modificări, urmând ca, înainte de debutul sezonului turistic 2023, să fie analizată situația profilului plajei și corectată, dacă este necesar, astfel încât activitățile specifice sezonului turistic să se desfășoare în condiții optime.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, va asigura intervenția mecanizată necesară începând cu finalul lunii februarie 2023, astfel încât până în luna mai, plaja să fie pregătită pentru sezonul turistic”, transmiteau reprezentanții ABADL în luna ianuarie a acestui an.

”ABADL va asigura intervenția mecanizată necesară începând cu săptămâna următoare”

Contactați de Gândul, reprezentanții ABADL au declarat că ”pregătirea plajelor – curățare, eliminare gunoaie etc. – a început din data de 27 februarie”.

Totodată, s-a mai precizat că ”intervenția mecanizată – utilaje și alte echipamente necesare – va fi demarată, pe plaja din Mamaia, în săptămâna următoare” (n.red. 20-27 martie 2023).

Se va crea o plajă submersă, astfel încât intrarea în mare să nu fie atât de abruptă

Hristu Uzun, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, a declarat că factorul declanșator al acestui fenomen de ”surpare/prăbușire” a plajei au fost furtunile din luna ianuarie a acestui an.

În urma furtunilor din luna ianuarie a anului 2023, s-a observat în Mamaia, în anumite zone, cum nisipul de pe plaja emersă a fost preluat de valuri și transportat către zona submersă.

Acest fenomen s-a mai întâmplat în Mamaia, fiind o plajă nou creată. S-a pus și nisip suplimentar, astfel încât furtunile de la Marea Neagră, chiar dacă vor eroda din plajă anumite porțiuni, ele vor crea o linie de echilibru a liniei Mării Negre, astfel încât plaja submersă și emersă vor conlucra foarte bine. Se va crea o plajă submersă, astfel încât intrarea în mare să nu fie atât de abruptă”, a spus Hristu Uzun.

”În urma furtunilor din luna ianuarie a anului 2023, s-a observat în Mamaia cum nisipul de pe plaja emersă a fost preluat de valuri și transportat către zona submersă” – Hristu Uzun, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral

Deocamdată, plaja din Mamaia așteaptă intervenția utilajelor pentru a fi ”corectată”. Până atunci, turiștii pot doar să spere că deschiderea sezonului estival nu le va oferi o surpriză nedorită.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | S-a prăbușit plaja de la Mamaia! Inginerii olandezi, învinși de furtunile iernii de la Marea Neagră: ”Intervenția umană asupra profilului plajei a creat un dezechilibru inițial”

EXCLUSIV VIDEO | Șeful ISC dezvăluie neregulile descoperite la construcțiile din Năvodari. 25% din lucrările la hotelurile și blocurile verificate au fost oprite

EXCLUSIV | Cum se va finaliza scandalul Bâstroe? Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu explică efectele implicării Comisiei Europene: „Este o zonă în litigiu extrem de complexă, cu potențial strategic”

EXCLUSIV VIDEO | Hackerii români au inventat un dispozitiv „revoluționar” pentru clonarea cardurilor bancare. Niciun bancomat din lume nu mai este sigur

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului