1,1 mil. euro Primă de Paște. Companiile de stat cu datorii de sute de milioane de euro la buget intră în spiritul sărbătorilor

1,1 mil. euro Primă de Paște. Companiile de stat cu datorii de sute de milioane de euro la buget intră în spiritul sărbătorilor
Fiecare din cei 8.300 de angajați din Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) va primi de Paște un tichet cadou cu o valoare de 600 de lei. Compania avea în decembrie anul trecut datorii la stat de 66 milioane euro. Bugetul pentru prime de Paște depășește 1,1 milioane euro

Fiecare din cei 8.300 de angajați din Societatea Națională aLignitului Oltenia (SNLO) va primi de Paște un tichet cadou cu ovaloare de 600 de lei. Compania avea în decembrie anul trecutdatorii la stat de 66 milioane euro. Bugetul pentru prime de Paștedepășește 1,1 milioane euro.

Salariații unor companii de stat cu datorii la bugetul publicvor primi în acest an prime de Paște, sub formă de cash sau tichetecadou, la care se adaugă în unele cazuri și prime de 100 lei pentrufiecare copil. Astfel, fiecare din cei 8.300 de angajați dinSocietatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) va primi de Pașteun tichet cadou cu o valoare de 600 de lei. Astfel, bugetul totalpentru prime depășește 1,1 milioane euro. În plus, pentru fiecarecopil în vârstă de până în 18 ani compania a decis să aloce câte100 de lei. „Sumele sunt prevăzute în bugetul de venituri șicheltuieli al companiei”, a declarat pentru gândul AuricăPopescu, purtător de cuvânt la SNLO. Acesta recunoaște că SNLO areîn prezent datorii la stat de circa 280 milioane de lei (66milioane euro), dar spune că la rândul ei societatea pe care oreprezintă are de încasat de la alte companii – complexurienergetice și CET-uri – o sumă de 400 milioane lei. În plus,Popescu mai spune că 40% din cele 280 de milioane lei datoratereprezintă penalități. „Suntem o societate profitabilă, nu vomintra niciodată în faliment”, mai spune Popescu.

Datorii de 350 milioane euro la stat

Și Compania Națională a Huilei Petro­șani, unul dintre cei maimari datornici la bugetul de stat, ar putea acorda prime de Pașteîn acest an. „Contractul colectiv de muncă prevede acordarea deprime de Paște. Deocamdată se desfășoară negocieri între conducereși sindicat. Nu s-a luat încă o decizie în privința sumei”, audeclarat pentru gândul surse din CompaniaNațională a Huilei Petroșani. La sfârșitul anului trecut, CompaniaNațională a Huilei (CNH) își păstrase primul loc în topul celor maimari datornici la stat, cu restanțe în valoare totală de 1,46miliarde lei (circa 349 milioane euro), potrivit datelorANAF.
Prime de 630 lei la CE Rovinari

La rândul lor, salariații Complexului Energetic Rovinari vorbeneficia de prime de Paște, dar suma nu este cunoscută încă. „Vorfi acordate prime, dar nu s-au încheiat negocierile. Se vorbește deo sumă de 630 de lei, dar noi, sindicatul, încercăm să obținem maimult”, a declarat pentru gândul ConstantinMitrescu, președintele sindicatului din CE Rovinari. Mitrescu spunecă CE Rovinari nu are datorii la stat. „Nu avem datorii, nu luămnici un leu subvenție de la stat, suntem ca o societate privată,doar că avem capital de stat. Avem venituri zilnice de 1,2 milioaneeuro. În ultimii ani am avut profituri de 1.000 de miliarde de leivechi”, ne-a declarat Mitrescu.

Bugetarii, fără prime

l În schimb, bugetarii nu vor primi în acest an prime de Paște.Reprezentanți ai mai multor ministere, printre care MinisterulTransporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale, precum și dincompaniile din subordinea acestora au declarat pentru gândul că înbugetul de venituri și cheltuieli din acest an nu sunt prevăzuteprime de Paște. De asemenea, nici angajații Secretariatului Generalal Guvernului și nici din BNR nu primesc prime de Paște în acestan. „Conform prevederilor contractului colectiv de muncă pe 2011,angajații BNR nu beneficiază de prime sau premii cu ocaziasfintelor sărbători de Paște”, au declarat pentru gândulreprezentanți ai biroului de presă al BNR. Legea 285/2010 privindsalarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice,publicată în Monitorul Oficial la finele lunii decembrie a anuluitrecut, prevede că în „anul 2011 ordonatorii de credite nu voracorda premii și prime de vacanță”.

Andreea Paul (Vass): „Atitudinea estesfidătoare”

„Cheltuielile (cu primele de Paște la companiile de stat care audatorii la bugetul de stat, precum SNLO și CN a Huilei – n.red.)sunt neoportune. Mai grav, cheltuielile sunt iraționale șinefundamentate pe principiile performanței activi­tății lor.Pierderile generate de aceste companii ar fi trebuit să  impunămultă decență, rațiune, transparență, responsabilitate șirestructurare temeinică. Ati­tu­dinea managementului ce­lor douăcompanii care au acceptat semnarea acestor con­tracte colective demuncă este sfidătoare”, a declarat pentru gândul Andreea Paul(Vass), con­silier de stat al primului ministru.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide