A doua cea mai mare hidrocentrală din țară a fost pornită, într-un exercițiu complex de restaurare a funcționării Sistemului Electroenergetic Național

Publicat: 17/10/2024, 15:38

Operatorul național de transport al energiei electrice, Transelectrica, a anunțat, joi, finalizarea cu succes a unui exercițiu complex de restaurare a funcționării Sistemului Electroenergetic Național, care s-a derulat la cea mai complexă amenajare hidroenergetică de pe râurile interioare ale României, respectiv a doua cea mai puternică hidrocentrală a țării, după Porțile de Fier I.

Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica a desfășurat, săptămâna aceasta, la Centrala Hidroelectrică Lotru, un exercițiu complex de restaurare a Sistemului Electroenergetic Național, exercițiu a fost organizat ca urmare a obligațiilor legale pe care Transelectrica le are în calitate de Operator de Transport și Sistem membru al rețelei interconectate europene, în conformitate cu prevederile Regulamentului European 2196/2017.

Potrivit Transelectrica, exercițiul practic a presupus pornirea în condiții de siguranță a Centralei Hidroelectrice Lotru fără tensiune din sistem, alimentarea unei pompe din cadrul amenajării hidroelectrice și apoi resincronizarea insulei la SEN.

„Apărarea și restaurarea sunt activități esențiale, fără de care sistemul energetic nu ar face față în cazul apariției unor stări de urgență, respectiv nu ar putea reveni la starea normală de funcționare, după instaurarea unei stări de colaps. Exercițiul organizat la Centrala Hidroelectrică Lotru a fost o reușită, personalul implicat și instalațiile energetice s-au comportat conform parametrilor proiectați și așteptați”, au transmis oficialii Transelectrica.

Oficialii companiei de stat au precizat că își propun ca în viitorul apropiat să organizeze un exercițiu similar la o scară mai mare, care să implice și operatori de transport și sistem vecini.

La acțiunea de la Centrala Hidroelectrică Lotru au participat aproximativ o sută de specialiști de la principalele entități implicate în aceste procese: Transelectrica (Dispecerul Energetic Național și Dispecerii Energetici Teritoriali), Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, CE Oltenia, CNE Cernavodă, DEER, PPC Rețele Electrice, Distribuție Energie Oltenia, Delgaz Grid.

Amenajarea hidroenergetică Lotru, unică la nivel național

Lacul Vidra / Sursa foto: Hidroelectrica

Potrivit datelor Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică la nivel național, dar care are și o cotă semnificativă pe piața furnizării, amenajarea hidroenergetică Lotru, cea mai complexă de pe râurile interioare ale României, fiind și unică în același timp prin schemă de amenajare adoptată, care se bazează pe principiul concentrării de debite și căderi. Astfel, atât apele din bazinul hidrografic al răului Lotru, pe care este amplasată amenajarea, cât și cele din bazinele hidrografice învecinate, sunt direcționate gravitațional și prin pompaj către lacul Vidra, care constituie acumularea principala a amenajării.

Râul Lotru este caracterizat prin particularitățile unui râu de munte, cu o lungime a cursului de numai 76 km dar cu o diferența importantă de nivel (aprox.1.600 m) între izvoarele acestuia (la cota de aprox.1935 mdM) și confluența cu râul Olt (la cota de aprox.300 mdM).

Locul AHE Lotru este definit prin rolul și importanța CHE Lotru, cu o putere instalată de 510 MW, în cadrul SEN din România. Astfel, pe lângă producția de energie electrică (1100 GWh/an), CHE Lotru – Ciunget are o contribuție deosebită la asigurarea serviciilor tehnologice de sistem, cu implicații directe asupra parametrilor de calitate ai energiei electrice și în ceea ce privește stabilitatea și siguranța SEN.

„Puterea instalată mare și timpul de pornire redus fac că CHE Lotru să aibă o reacție rapidă și eficientă la variațiile importante de putere din SEN, determinată de posibile incidente la grupurile energetice de mare putere, termo sau nucleare”, potrivit datelor Hidroelectrica.

Sursa foto: Transelectrica

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Scrisoarea tulburătoare a unui actor către mama sa: „Cred că e prima oară când mă...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Pensii mai MARI cu 480 de lei pentru aceasta categorie de pensionari
Armand Gosu, despre alegeri: România este în pericol, s-ar putea să ne trezim în afara...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Ei sunt Dragoș și Szabolcs, tinerii de doar 20 de ani, care și-au pierdut viața...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Se dă ordin în România. Românii vor fi raportați la ANAF de la 1 ianuarie...
Haos pe piața de imobiliare. Apartamentele s-au scumpit considerabil în toată țara
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Atenție cât și cum decorați de Crăciun! Luminițele ar putea încetini conexiunea WiFi