A FOST SAU NU SALVATĂ GRECIA. Ce conține DOCUMENTUL OFICIAL în care UE recunoaște că A GREȘIT „REȚETA” prescrisă „pacientului elen”

Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 23/04/2012, 19:39

În al 13-lea ceas de negocieri, consiliul miniștrilor de finanțe ai zonei euro (Eurogrup) a anunțat, în dimineața zilei de marți, aplicarea celui de-al doilea plan de salvare a Greciei, care implică atât un ajutor financiar de 130 de miliarde de euro, cât și o reducere de peste 53% a datoriei statului elen către investitorii privați.

Mulți economiști, administratori de fonduri de investiții și brokeri atrag însă atenția asupra faptului că cea mai importantă știre legată de noul acord a fost cea potrivit căreia el nu este de ajuns pentru a salva Grecia, scrie presa străină.

La câteva ore după ce au început discuțiile dintre Eurogrup, oficialii eleni și reprezentanții băncilor care dețin titluri de stat elene, Reuters a publicat, în exclusivitate, conținutul unui document, marcat drept „Confidențial”, în care era prezentată analiza de risc a implementării celui de-al doilea pachet de ajutor financiar primit de Grecia în ultimii doi ani.

În analiza de 9 pagini se precizează, conform sursei citate, faptul că în 2020 datoria publică a Greciei ar putea reprezenta tot 160% din PIB, ca și acum, în loc de 120% din PIB, cât este nivelul estimat oficial de UE la acordarea acestui nou ajutor financiar.

Dumitru, Raiffeisen Bank: „Grecii trebuie să se ajute în primul rând singuri”

Nici văzută din România situația Greciei nu pare a se fi îmbunătățit semnificativ, deși acordul la care s-a ajuns marți dimineață a fost anunțat drept unul crucial pentru însănătoșirea economiei statului elen.

„Problema datoriei Greciei este în continuare foarte gravă. Nu putem spune că s-a rezolvat”, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank.

El a precizat că, dincolo de ajutorul primit de la UE, FMI și bănci, „Grecia trebuie să dovedească, mai întâi, că poate să lupte împotriva evaziunii fiscale de la nivel local”. „Este greu de explicat altfel decât prin evaziune cum un stat falimentar are atât de mulți oameni bogați. Nu poți avea un stat atât de sărac cu atât de mulți oameni cu bani. Grecii trebuie să se ajute în primul rând singuri. Ei trebuie să ridice nivelul de colectare a taxelor și să elimine risipa. Se plăteau 15 salarii bugetarilor și se dădeau bonusuri la pensii. A venit nota de plată”, a adăugat Dumitru.

Bursele au pornit, inițial, „pe verde”, însă după câteva ore de entuziasm, s-au întors „pe roșu”. Întrebarea care stă acum pe buzele investitorilor este „Ce urmează?”, din moment ce, se pare, nici al doilea pachet financiar de salvare a Greciei nu își va atinge scopul.

Cum arătau bursele marți seara:

Sursă: Reuters

Documentul citat mai sus precizează însă mai multe „capcane” posibile. Printre ele se numără și faptul că, pentru a evita un drum continuu ascendent al datoriei publice, ca pondere în PIB, Grecia ar trebui să înregistreze un excedent bugetar de 2,5% din PIB pentru mai mulți ani consecutiv.

O altă mare problemă este legată de campania de privatizare a companiilor de stat, impusă de la Bruxeless (UE) și Washington (FMI). În scenariul în care statul elen va reuși să încaseze, în total, în schimbul companiilor vândute, doar 10 miliarde de euro în loc de 46 de miliarde de euro, cât este estimat în pachetul de ajutor financiar, atunci datoria publică va scădea doar până la 148% din PIB în următorii opt ani, departe de ținta de 120% din PIB care ar trebui atinsă în 2020.

Unele pericole sunt însă și externe. Pentru că Grecia se va finanța, cel mai probabil, aproape integral prin Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), o creștere a costului de finanțare prin EFSF cu un punct procentual ar echivala cu atingerea unui procent de doar 135% din PIB a datoriei publice în 2020.

UE recunoaște, indirect, că a greșit „rețeta” aplicată Greciei

Nu în ultimul rând, în acest document care a fost emis pe 15 februarie și a fost prezentat de presă abia luni seară, se recunoaște, indirect, faptul că programul de salvare a Greciei pe banii UE și ai FMI nu a fost conceput tocmai corect. Principala problemă este că măsurile de austeritate impuse afectează grav economia elenă, aflată deja în al cincilea an consecutiv de recesiune.

Conform estimărilor din analiza de risc a UE, Grecia ar avea nevoie să înregistreze o creștere economică, an de an, de cel puțin 1% din PIB până în 2020. Dacă această creștere va fi permanent sub acest prag, atunci în 2020 datoria publică va fi de 143% din PIB, departe de ținta de 120% din PIB țintită de FMI, UE și Grecia prin pachetul de salvare financiară.

Întrebat dacă, în final, soluția în cazul Greciei nu rămâne tot ieșirea din zona euro, Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, ne-a declarat că, în acest moment, eforturile UE de evitare a unui faliment necontrolat nu au ca scop propriu-zis salvarea Greciei, ci limitarea impactului unui astfel de faliment.

„Acum vorbim despre minimizarea pagubelor colaterale. Vorbim despre un faliment controlat care este gestionat astfel pentru a evita activarea CDS-urilor. Ieșirea Greciei din zona euro pare inevitabilă, mai ales în condițiile în care lipsa de angajament a mediului politic este din ce în ce mai clară”, ne-a declarat el.

Anunțul UE nu a oprit deprecierea euro față de dolarul american. Cum a evoluat moneda unică europeană față de cea a SUA în ultima lună:

Sursă: BCE

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii