Agenția pentru Resurse Minerale începe operațiunea „GAZE DE ȘIST la căminul cultural”

Agenția pentru Resurse Minerale începe operațiunea GAZE DE ȘIST la căminul cultural
Publicat: 19/01/2014, 18:55
Actualizat: 06/07/2016, 20:16

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) vrea să îi pună pe țăranii din comunele Băcești (Vaslui) și Cobadin (Constanța) să navigheze pe internet pentru a se înscrie la adunări publice unde li se va explica oamenilor cum e cu gazele de șist. Ei sunt așteptați pe 20 ianuarie, respectiv 22 ianuarie să asculte o prezentare pe această temă, fiind invitați totodată să își expună și punctul de vedere, fiecare având la dispoziție fix 5 minute, potrivit regulamentului sesiunii.

În timp ce primarii din localitățile vizate susțin că nu au habar de organizarea sesiunilor publice de informare – „gestionarul de la căminul cultural a fost sunat de cineva, sămbătă sau duminică, care voia să închirieze căminul” -, cei de la ANRM dau din umeri: „Ne pregăteam să facem și niște flyere, nu știu dacă mai este timp…”

În plus, Agenția a anunțat organizarea sesiunilor, în ambele cazuri, la căminele culturale. „Noi nu avem cămin cultural”, spune însă primarul din Băcești. Sesizând probabil eroarea, ANRM a anunțat, recent, printr-un comunicat, că sesiunea de la Băcești se va muta în orașul Vaslui, motivând prin „interesul crescut pentru sesiunea publică de informare privind gazele de șist”. Totodată a fost decalat termenul, în loc de 15 ianuarie anunțat inițial, sesiunea fiind reprogramată pe 20 ianuarie.

Sesiunile de informare fac parte din campania desfășurată de ANRM și cofinanțată de Comisia Europeană. Proiectul european are o valoare de 120.000 de euro, 50% din bani fiind fonduri europene, iar restul de la bugetul de stat. „Sesiunile de informare publică nu ne-au costat prea mult. Catering, sucuri…Autoritățile ne-au pus la dispoziție sălile, aparatura de sonorizare”, a declarat pentru gândul Anca Baciu, manager de proiect.

„Perimetre cu potențial de resurse neconvenționale

Localitățile alese pentru organizarea adunărilor publice de informare despre gaze de șist sunt situate în zone ce includ „perimetre cu potențial de resurse neconvenționale” și unde compania Chevron deține acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră.

Participarea locuitorilor la sesiunea publică de informare este condiționată de transmiterea unui formular completat cu date personale, alături de punctul de vedere în scris, în cazul celor ce doresc să ia cuvântul pentru a-și spune părerea.

Fiecare sesiune va dura 2 ore, iar cei care vor lua cuvântul au la dispoziție câte cinci minute, potrivit regulamentului de desfășurare a sesiunii de informare.

Contactați de gândul, reprezentanții autorităților locale din Vaslui și Cobadin spun la unison că nu au auzit de organizarea la ei în localitate a sesiunilor publice de informare privind gazele de șist.

„Gestionarul nostru de la căminul cultural a spus că a fost contactat de cineva, sămbătă sau duminică. Era cineva care i-a spus că vrea să închirieze căminul cultural. Nu i s-a spus în ce scop”, a declarat pentru gândul viceprimarul comunei Cobadin, Ion Dinescu.

Primarul din Băcești (Vaslui): „Una e la București, alta e aici la țară.Celor de la București li se pare ceva banal să ai internet”

Planurile ANRM de a organiza la căminul cultural din Băcești o sesiune de informare publică pe tema gazelor de șist au fost date peste cap.

„Noi nu avem cămin cultural, a fost revendicat. Acum am aflat că adunarea nu va mai avea loc la noi, ci la Vaslui”, a declarat pentru gândul primarul din Băcești, Horațiu Cărăușu.

Cât despre completarea de formulare online, edilul spune că nici nu poate fi vorba în condițiile în care majoritatea populației nu are conexiune la internet. Mai bine de un sfert din populația comunei este, potrivit primarului, de etnie romă.

Formularul de înscriere:

„Una e la București, alta e aici, noi suntem mai în urmă, aici la țară. Probabil celor de la București li se pare ceva banal să ai internet, dar aici oamenii sunt săraci. Oamenii ar fi putut interpreta ca o îngrădire că trebuie să se înscrie pe internet pentru a participa la sesiunea de informare despre gazele de șist”, a declarat pentru gândul Horațiu Cărăușu, primarul din Băcești. El spune că din cei 4.400 de locuitori ai comunei, 1.200 sunt de etnie romă, „deși oficial s-au declarat de etnie romă doar 300-400 de locuitori”.

Primarul din Băcești, care spune că a aflat de curând că ANRM a modificat locul și data la care va avea loc adunarea vrea să lipească afișe în comună pentru ca cei care vor să meargă până la Vaslui la sesiunea de informare să fie în cunoștință de cauză.

Viceprimar din Cobadin, Ion Dinescu: „Gestionarul de la căminul cultural a fost sunat sâmbătă”

Ion Dinescu, viceprimarul comunei Cobadin, unde pe 22 ianuarie este programată sesiunea publică de informare privind gazele de șișt, a declarat pentru gândul că nici el și nici primarul nu au fost înștiințați de adunarea publică la care sunt invitați locuitorii comunei.

„Nu știu nimic de sesiune”, a declarat Dinescu, care ne-a solicitat să revenim pentru a avea timp să se documenteze pe subiect.

Interesându-se la căminul cultural, Dinescu ne-a transmis că „gestionarul” de acolo a primit un telefon de la cineva care dorea să închirieze sala pe 22 ianuarie, dar fără a i se preciza motivul.

„Am vorbit și cu primarul, nu știe nici el. Nu există nici o înștiințare la primărie, nici pe fax, nici altfel. Am vorbit și cu gestionarul nostru de la căminul cultural. A spus că a fost contactat de cineva, sâmbătă sau duminică. Persoana care a sunat i-a spus că vrea să închirieze căminul cultural. Dar nu i s-a spus în ce scop”, a mai adăugat Dinescu.

După ce află că înscrierea se face pe internet, se arată mirat:”Cine regizează așa ceva? Nu e o întâlnire publică deschisă?”

Își aduce aminte că, la un moment dat, „o doamnă de la Chevron” a venit în comună. „Eu doar am pus-o in legătură pe doamna de la Chevron cu asociații agricole. Nu neapărat să vorbească cu proprietarii de teren, ci cu reprezentanții asociației. Doamna avea ceva, ca un proces verbal. În procesul verbal persoana se angaja să își pună la dispoziția Chevron terenul, contra unei sume. Eu nu cunosc mai multe, eu nu am teren prin zona unde vor să amplaseze senzorii (pentru prospecțiuni n.n.). Au fost și unii oameni mai reticenți”, spune Dinescu.

Până la publicarea articolului, reprezentanții Chevron nu au răspuns solicitării gândul de a oferi detalii despre acest subiect.

Radu Nicolae, reprezentantul unei asociații agricole din comuna Cobadin, confirmă spusele viceprimarului cu privire la vizita în comună a „unei doamne de la Chevron”.

„Nu am o suprafață mare, doar 8 hectare. Am fost de acord (să își pună la dispoziția Chevron terenul n.n.). Urmează să vină să încheiem un act”, a declarat pentru gândul Radu Nicolae. Întrebat dacă i s-a promis o sumă de bani în schimbul punerii la dispoziție a terenului, Radu Nicolae a confirmat.

„Bineințeles. Cât, nu știu, nu am fost curios, nu e o suprafață așa de mare. A fost o doamna care nu dădea prea multe detalii. Am spus că sunt de acord, daca toată lumea merge spre vest sau spre est, mergem și noi”, a conchis Nicolae.

Primăria Vaslui:”Poate la agenția de mediu să știe ceva…”

Nici cei de la Primăria Vaslui, localitate în care pe 20 ianuarie va fi organizată,la Centrul de Informare – Poligon Delea, începând cu ora 11.00, sesiunea de informare, nu știu mai multe.

„Nu cunosc, nu am auzit. Vă fac legătura cu cineva care poate știe”, ne expediază secretarul primăriei Vaslui, dându-ne la telefon pe coordonatoarea activităților culturale, Ramona Ilioaiei, care, după ce ne-a cerut dartele de contact, a promis că se va informa pe subiect. „Poate la agenția de mediu să știe ceva…”, speră ea.

Anca Baciu, manager proiect infogazedesist.ro: „Cei de la CJ au întrebat de ce vă interesează, că e treaba lor”

Reprezentanții ANRM dau din umeri la auzul informației că primarii nu știu nimic de adunările publice de informare ce ar urma să aibă loc la ei în localitate. „Autoritățile locale au fost informate. Nu m-am ocupat personal de asta, dar știu că au fost trimise înștiințări la primării. Colegii mei au trimis și la consiliile județene, ei au promis că vor informa primăriile”, ne-a declarat Anca Baciu, manager proiect infogazedesist.ro, adăugând că „noi am plătit și anunțuri în ziare locale. Ne pregăteam să facem și niște fly-ere, nu știu dacă mai e timp…”

Ulterior, Anca Baciu ne-a precizat că „reprezentanții CJ au fost contactați de colegii mei chiar azi. Cei de la CJ au întrebat că de ce vă interesează, că e treaba lor”.

Ce prevede regulamentul de desfășurare a sesiunii de informare privind gazele de șist

Regulamentul de desfășurare a sesiunii publice de informare are câteva reguli clare.

„Invitații sunt rugați să confirme participarea la [email protected] transmițând formularul de participare completat și punctul de vedere pe care urmează să îl susțină (în cazul în care a fost bifată această opțiune)”, se arată în Regulamentul sesiunii publice de informare privind gazele de șist.

Regulamentul arată că participanții înscriși își pot prezenta punctul de vedere în cadrul audierii – fiecare având la dispoziție maximum cinci minute – doar dacă au menționat acest lucru în formularul de participare.

„Discuțiile vor fi moderate de prof. univ. Corneliu Dinu și se vor axa pe subiecte precum: resurse convenționale versus resurse neconvenționale, procesele de explorare, dezvoltare și exploatare, tehnica fracturării hidraulice, implicațiile pentru mediu și comunitate, situația actuală din România (perimetrele vizate, legislație)”, se mai arată în anunțul de pe infogazedeșist.eu.

La evenimente sunt invitați reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ONG-urilor, comunităților din zonele respective, specialiști din domeniu și mass media.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic