Agențiile de rating continuă ASALTUL asupra EUROPEI: Fitch a retrogradat cinci state din UE. Ce efect NEAȘTEPTAT a avut decizia asupra EURO

Agențiile de rating continuă ASALTUL asupra EUROPEI: Fitch a retrogradat cinci state din UE. Ce efect NEAȘTEPTAT a avut decizia asupra EURO
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 06/06/2012, 17:46

Agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat, vineri, cinci țări din zona euro, printre care Italia și Spania, informează AFP, citat de Mediafax.

Calificativul Italiei a fost scăzut cu două trepte, la „A-„, cel al Spaniei, cu două trepte, la „A”, iar cel al Belgiei, cu o treaptă, la „AA”.

Ratingul Sloveniei a scăzut cu două trepte, la „A”, iar cel al Republicii Cipru cu o treaptă, la „BBB-„. Oficialii agenției au anunțat încă de săptămâna trecută ca va lua, cel mai probabil această decizie, primele semnale în acest sens fiind trimise încă de acum o lună.

Acum două săptămâni agenția de rating Standard&Poor’s (S&P) a scăzut rating-urile Franței, Austriei, Maltei, Slovaciei și Sloveniei cu o treaptă, iar Italiei, Spaniei, Portugaliei și Ciprului cu două trepte.

Fitch: Europa nu a găsit un „răspuns concret, palpabil” în lupta împotriva crizei datoriilor suverane

Spania, Italia, Irlanda, Cipru, Belgia și Slovenia au fost puse sub observație de către agenția de rating Fitch, în vedere unei posibile retrogradări pe 16 decembrie 2011. Motivul anunțat atunci a fost eșecul Europei de a găsi „un răspuns concret, palpabil” în lupta împotriva crizei datoriilor suverane, scrie Bloomberg.

Fitch a revizuit în jos perspectiva rating-ului maxim acordat Franței, AAA, precizând însă că acesta, cel mai probabil, nu va fi retrogradat anul acesta.

Conform Reuters, oficialii Fitch au declarat, în comunicatul oficial, că există o probabilitate de 50% pentru noi tăieri de rating-uri ale acestor state în următorii doi ani.

Motivul invocat de Fitch în retrogradarea celor cinci state, Italia, Spania, Slovenia, Belgia și Cipru, este că aceste țări prezintă vulnerabilități pe termen scurt la șocuri monetar și financiare. „Pe cale de consecință, datoriile lor suverane nu aduc niciun beneficiu statutului pe care îl are moneda europeană”, au adăugat ei.

Comunicatul oficial al Fitch

Sursă: Fitch

Un efect imediat cel puțin neașteptat

Anunțul nu a fost în măsură să provoace panică pe piețele valutare, scrie Wall Street Journal. La scurt timp după anunțul inițial moneda europeană a dat semne de slăbiciune în tranzacțiile față de dolar. Cu puțin timp înainte de anunțul Fitch, euro se tranzacționa la o paritate de 1,32 dolari/euro, cel mai bun curs pentru euro de la finele anului trecut. Anunțul nu a fost considerat de investitori la fel de sever precum cel făcut de Standard&Poor’s acum două săptămâni, astfel că la 2:20 P.M. ET (ora locală București 21:20) paritatea era de 1,3204 dolari/euro, deci euro se întărise și mai mult față de nivelul dinaintea anunțului.

Mai mult decât atât, subliniază jurnaliștii de la reputata publicație americană, niciun stat „AAA”, respectiv cu rating maxim, nu a fost afectat de acest anunț, cum a fost cazul retrogradărilor operate de Standard&Poor’s.

În ceea ce privește viitorul zonei euro, deși analiștii Fitch susțin că este posibilă o eventuală „rupere” a zonei euro, ei consideră că probabilitatea este mică.

UPDATE 22:47 Investitorii au părut că au ignorat decizia Fitch. Euro a ajuns la cel bun curs față de dolarul american din ultimele șase săptămâni, informează AP. Euro a ajuns la o paritate de 1,3208 dolari/euro, cel mai bun curs față de moneda americană de pe data de 13 decembrie. Dealerii citați de AP susțin că anunțul Fitch era „priced in”, respectiv că fusese deja luat în calcul de investitori. Optimismul față de euro se datorează, subliniază agenția de știri, mai ales faptului că oficialii europeni au declarat că rezolvarea problemei reducerii datoriei Greciei cu 50% este aproape de final.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...