Ai credit? O ANALIZĂ GÂNDUL care te-ar putea interesa- Cum va evolua leul față de euro, franc și dolar până la sfârșitul anului

Redactor:
Simona Simionescu
Ai credit? O ANALIZĂ GÂNDUL care te-ar putea interesa- Cum va evolua leul față de euro, franc și dolar până la sfârșitul anului
Românii cu credite în euro, franci elvețieni și dolari nu au de ce să-și facă griji în privința creșterii ratelor, în 2011.

Românii cu credite în euro, franci elvețieni și dolari nu au dece să-și facă griji în privința creșterii ratelor, în 2011. Eicumpără mai ieftin cele trei valute față de sfârșitul anuluitrecut, pentru că leul s-a întărit. Tendința de apreciere se vamenține până la sfârșitul anului și chiar în 2012, potrivitprognozelor băncilor. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționalea României (BNR), spune că aprecierea leului este rezultatulinteresului arătat de capitaluri pentru țara noastră.

Avansul monedei naționale față de cele trei monede esteconsistent comparativ cu 31 decembrie 2010, arată datele BNR. Pânămiercuri, leul s-a apreciat cu 4,64% față de euro, până la ocotație de 4,0858 lei/euro.

Aceasta este o veste bună pentru mulți români, având în vederecă împrumuturile în euro reprezintă mai bine de jumătate dinvaloarea creditelor luate de populație. La finele lunii februarie,împrumuturile în monedă europeană erau echivalentul a 51,1 miliardede lei.

Moneda națională s-a întărit și față de franc și dolar. Cursul aajuns la 3,1510 lei/franc elvețian, ceea ce înseamnă că leul estecu 7,89% mai puternic decât la finele anului trecut. Față dedolarul american, leul s-a apreciat cu 12,04% în perioadaanalizată, până la o paritate de 2,8186 lei/dolar american.

Întărirea leului față de aceste monede este o informație deinteres doar pentru o mică parte dintre românii cu credite.Cumulat, creditele în franci și dolari reprezintă doar 13% dintotalul împrumuturilor populației, potrivit BNR.

BCR: Cursul de schimbîncheie anul la 4,1 lei/euro

Cea mai recentă prognoză a BCR arată că, la finele anului, uneuro va fi cotat la 4,1 lei, iar anul viitor, la 4 lei, comparativcu 4,21 lei în 2010, estimează analiștii băncii.

Vești bune sunt și pentru românii cu credite în franci șidolari. Analiștii grupului ING estimează că, până la sfârșitul lui2011, cele două valute vor pierde teren în fața euro. „Aceasta s-artraduce printr-o întărire a leului față de cele două valute chiardacă leul se va deprecia față de euro”, a declarat pentrugândul NicolaeChidesciuc, economistul șef al ING. În schimb, când vine vorba deevoluția leului față de euro, banca mizează pe o depreciere până lao cotație de 4,2 lei/euro, la finele acestui an.

Mugur Isărescu: „Cândîți pică cu drag o piață, o iei în brațe și se varsăcapitaluri”

Aprecierea leului din ultima perioadă nu este artificială. MugurIsărescu, guvernatorul BNR, spune că este rezultatul interesuluiarătat de capitaluri pentru România. El consideră că Banca Centralănu poate fi acuzată de faptul că permite această evoluție acursului.

„Când îți pică cu drag o piață, o iei în brațe și atunci sevarsă capitaluri, asta se întâmplă în prezent. Băncii i s-areproșat că permite, însă a permite ceva înseamnă că nu facem să nuse aprecieze, iar ca să nu se aprecieze ar trebui să cumpărămvalută, să aducem dobânzile pe termen scurt la zero”, a declaratmiercuri guvernatorul Băncii Naționale, la prezentarea unui studiuprivind atacul speculativ asupra leului, din octombrie 2008.

Referitor la intrările mari de capital, Isărescu consideră că”inundația valutară” poate fi chiar mai periculoasă decât „secetavalutară”, pentru că este mai greu de administrat.

„Poți să reduci dobânda la 1% când ai inflație de 6%? Se poate,dar noi n-am avut curajul s-o facem. Oricum, ieșeam total din ceeace se numește țintirea inflației”, a mai spus guvernatorul BNR. Ela descris astfel situația de dinainte de 2009.

Isărescu a explicat că BNR va continua să apere moneda naționalăpână la adoptarea euro.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide