ALEGERI LOCALE 2012. Ce rezultate a avut economia din județul tău de la alegerile precedente și până în prezent. Noua HARTĂ ECONOMICĂ a României

Publicat: 10/06/2012, 09:29

Duminică sunt ALEGERILE LOCALE 2012. De REZULTATELE lor depinde viața fiecăruia dintre noi. gândul și-a propus să vă facă un tablou al României ușor diferit. O analiză economică transpusă peste harta țării. Astfel, economia românească a avansat cu 19,6 miliarde de euro în ultimii cinci ani, perioadă care reunește anul de boom economic, 2008, anii de criză și ulterior, cei de revenire a economiei.

În prezent, un român câștigă, în medie, cu 18,1% mai mult decât în 2008 și este cu 3% mai productiv, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor este cu trei procente mai mare decât cel înregistrat în urmă cu cinci ani.

Cu toate acestea, șomajul este prognozat să ajungă anul acesta la 6,5%, de la 4,4% în 2008, iar numărul mediu de salariați să scadă cu 7,4%. Astfel, doar 4,6 milioane de români vor avea, în medie, un loc de muncă până la sfârșitului acestui an, față de peste cinci milioane de persoane în 2008.

În contextul scrutinului din 10 iunie, când au loc alegerile locale prin care vor fi desemnați viitorii primari, consilieri locali și consilieri județeni, gândul vă prezintă evoluția economiei, pe județe, de la alegerile precedente și până în prezent. Analiza a urmărit cu precădere evoluția salariilor, a numărului mediu de angajați, a ratei șomajului, a productivității, precum și a economiei la nivel regional și județean, datele utilizate fiind cele puse la dispoziție de Comisia Națională de Prognoză (CNP) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Pentru anul 2012 s-au folosit cele mai recente estimări ale CNP.

În ceea ce privește evoluția economiei la nivel județean, după cum se poate observa și pe harta de mai jos, cel mai mare progres s-a înregistrat, după cum era de așteptat, în Capitală, unde PIB-ul a crescut cu circa 4,4 miliarde de euro (19,1 miliarde de lei) în perioada 2008-2012.

Clasamentul este completat de județul Argeș, unde valoarea totală a economiei a crescut cu 1,6 miliarde de euro (6,9 miliarde de lei) în ultimii cinci ani și de județul Cluj, unde avansul a fost de 1,4 miliarde de euro (6,2 miliarde de lei).

Click pe imagine pentru a mări

Pe de altă parte, în unele județe, creșterile economice au fost ceva mai modeste. Spre exemplu, în Vaslui, PIB-ul a avansat cu circa 41,6 milioane de euro (0,1 miliarde de lei), valoare extrem de redusă dacă este raportată la cifra de afaceri a celei mai importante companii din regiune. Astfel, Rulmenți SA a avut în 2010 afaceri de peste 56 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale MFP, cu 25% mai mari decât avansul consemnat de întregul județ în cinci ani.

În ceea ce privește evoluția la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, regiunea București-Ilfov ocupă locul fruntaș, cu un PIB de 35,3 miliarde de euro. Pe locul doi se află regiunea de sud, a doua cea mai bogată din țară.

Regiunea de vest, respectiv județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, a consemnat cea mai bună evoluție a salariilor, care au crescut cu 21,5%, însă lefurile de aici continuă să fie mai mici decât media națională. Astfel, dacă la nivel național, salariul mediu net lunar este de 1.546 de lei, în regiunea de vest, angajatorii plătesc un salariu mediu de numai 1.466 de lei.

Citește mai multe despre evoluția economiei regiuniunii de vest și despre județul în care s-au înregistrat cele mai mari salarii

Topul județelor în funcție de evoluția salariilor în perioada 2008-2012

Sursă date: Comisia Națională de Prognoză (CNP)

Pe de altă parte, în regiunea de dezvoltare de nord-vest, respectiv județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, se plătesc cele mai mici salarii din țară. Mai mult, majorările din ultimii cinci ani au fost cele mai mici de la nivel național. Lefurile din nord-vestul țării au crescut cu 15%, față de media națională de 18,2%.

Cum a evoluat regiunea de nord-vest și care este județul cu cele mai mici salarii din România

În ceea ce privește productivitatea, măsurată în PIB pe cap de locuitor, sudul țării, respectiv județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, a consemnat cea mai bună evoluție a ultimilor cinci ani. Locuitorii din sudul României sunt cu 9,8% mai productivi decât erau în 2008.

Cu toate acestea, regiunea este departe de a fi cea mai productivă din țară. Dacă aplicăm acest filtru, reiese că sudul țării se clasează, cu un PIB-ul pe cap de locuitor de 5.940 de euro, pe poziția a cincea la nivel național, după vestul, nord-vestul, centrul țării și zona București-Ilfov.

Citește mai multe despre evoluția economică din sudul țării și despre județul care „a tras” după el productivitatea întregii regiuni

Topul județelor în funcție de evoluția productivității, măsurată în PIB/cap de locuitor, în perioada 2008-2012

Sursă date: Comisia Națională de Prognoză (CNP)

Mai mult, la nivel național, aproape jumătate dintre județe au consemnat o evoluție negativă a productivității în ultimii cinci ani. Cel mai abrupt s-a redus PIB-ul pe cap de locuitor din județul Vaslui, motiv pentru care întreaga regiune de nord-est a înregistrat o scădere a productivității.

Citește mai multe despre regiunea de nord-est, a doua cea mai săracă din România

Singurul județ din țară în care a crescut numărul mediu de salariați este Ilfov

Numărul mediu de salariați s-a micșorat în perioada analizată cu 7,5%. Practic, anul acesta vom avea cu 377.000 de salariați mai puțin decât în 2008, singurul județ în care s-a consemnat o majorare a numărului de angajații fiind Ilfov. Aici, numărul mediu de salariați a crescut de la 103.600 de persoane în 2008, la 109.600 de persoane în prezent. După cum era de așteptat, zona București-Ilfov este cea în care care continuă să se câștige cel mai bine. Salariile medii nete din Capitală și din împrejurimi sunt cu 38,4% mai mari decât salariul mediu net la nivel național.

Citiți mai multe despre evoluția regiunii București-Ilfov și companiile cu cifre de miliarde de euro care contribuie la economia locală

Pe locul trei în topul județelor cu cel mai mare număr de salariați se află Constanță, devansată doar de Capitală și de județul Timiș. Constanța face parte din regiunea de dezvoltare de sud-est unde economia a crescut în ultimii cinci ani cu circa 1,6 miliarde de euro (7,2 miliarde de lei), mai puțin de jumătate față de evoluția vecinilor din vest.

Citiți aici mai multe despre evoluția economică a județelor de la malul mării și companiile din regiunea de sud-est

Pe de altă parte, numărul salariaților din Brașov, „motorul economic” al regiunii centrale, a scăzut într-un ritm accentuat în ultimii cinci ani. În prezent, numărul mediu al persoanelor care și-au găsit un loc de muncă în Brașov este cu 14,4% mai scăzut decât în urmă cu cinci ani, cel mai mare procent la nivel național.

Citește mai multe despre companiile care asigură cele mai multe locuri de muncă în regiunea centrală

Topul județelor în funcție de evoluția numărului mediu de salariați

Sursă date: Comisia Națională de Prognoză (CNP)

Rata medie a șomajului va urca anul acesta la 8,8% în sud-vest țării, regiune de dezvoltare care reunește unele dintre cele mai mari companii din industria energetică, dar care continuă să fie cea mai săracă din țară.

În județul Gorj se află, spre exemplu, giganții de stat CE Rovinari, CE Turceni și Socientatea Națională a Lignitului, companii care au avut în 2010 o cifră totală de afaceri de peste 650 de milioane de euro, potrivit datelor MFP.

Citește mai multe despre regiunea de dezvoltare de sud-vest, cea mai săracă din România

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...