Analist economic: Noul Guvern va trebui să soluționeze problema deficitului bugetar și a cursului de schimb

Redactor:
Teona Tomoiaga
Analist economic: Noul Guvern va trebui să soluționeze problema deficitului bugetar și a cursului de schimb
Noul Guvern va trebui să găsească o soluție în ceea ce privește deficitul bugetar și va trebui să găsească o soluție în ceea ce privește calmarea cursului de schimb care se depreciază, a declarat pentru MEDIAFAX, analistul economic Adrian Benta.

„Guvernul care va veni la putere va trebui să găsească o soluție în ceea ce privește deficitul bugetar și va trebui să găsească o soluție în ceea ce privește calmarea cursului de schimb care se depreciază. De asemenea, va trebui să facă un plan astfel încât o mare parte din buget să nu mai fie redirecționată doar către consum exgerat, ci să găsească surse de finanțare pentru investiții, dar și soluții rapide pentru atragerea fondurilor europene”, a apreciat specialistul.

În ceea ce privește măsurile de creștere a pensiilor luate de Guvernul PSD, Adrian Benta nu este de părere că vor putea fi respectate la procente de 60-70% cum se intenționa, ci la procente mai mici, de maxim 10%.

„Din punctul meu de vere, măsurile PSD pentru pensii nu vor putea fi respectate. Dacă s-ar încerca, s-ar putea de 80% din bugetul țării pentru salarii și pensii, dar acest lucru nu este normal. Aceste măsuri vor fi foarte greu de pus în practică, prin urmare, eu mă aștept ca majorările de pensii să existe, pentru că avem inflație destul de mare, iar o pensie medie de 1250 de lei, cam cât este acum în România, nu reprezintă o sumă foarte mare, iar acei cetățeni ai țării noastre au și ei dreptul să trăiască decent. Vorbim de oamenii care au muncit 30-40 de ani. Prin urmare, trebuie găsită o soluție de creștere sau măcar menținere a puterii de cumpărare cât de cât civilizată. Eu mă aștept la majorări ale punctelor de pensii, dar nu la procente de 60-70%, cât se intenționa prin noua lege a pensiilor, ci la procente mai mici, de 5-7% sau 10%, astfel încât să se acopere inflația și să mai fie și ceva în sistem real”, a explicat el.

Totodată, în legătură cu bugetul din anul 2020, analistul economic a precizat că va exista o închidere a acestuia în deficit.

„Bugetul din anul 2020 se va închide tot în deficit, unul chiar mare. Cred că vom avea o problemă și în ceea ce privește întreaga activitate. Vedem că industria a intrat în recesiune și, vrem sau nu, economia românească este conectată la economia europeană. În momentul în care economia europeană gâfâie, și noi gâfâim. Cred că vom simți niște turbulențe foarte importante în anumite sectoare de activitate. Trebuie să luăm în considerare că vom avea și niște probleme financiare, nu cred va fi vreo criză, cum a fost cea din 2009-2019, dar e posibil să primim niște șocuri în economie, mai ales că americanii sunt specializați în a transfera în străinătate crizele de pe teritoriul lor”, a conchis Benta.

Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură. Parlamentul a adoptat, joi, moțiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 valabil exprimate.

 

Inchide