Analiști Reuters: Abordarea dură a FMI poate fi DEZASTRUOASĂ pentru România

Analiști Reuters: Abordarea dură a FMI poate fi DEZASTRUOASĂ pentru România
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 25/04/2012, 11:02

Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă pentru România, potrivit unui articol publicat de doi analiști ai Reuters pe blogul agenției, care comentează că „rigoarea excesivă” promovată de instituția financiară ar putea provoca daune pe termen lung, scrie Mediafax.

Condițiile draconice impuse de FMI au dus la reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, mai mult decât oriunde în altă parte.

Premierul Emil Boc a demisionat, iar „forțele anti-reformă au prins curaj”, astfel încât răul provocat de rigoarea excesivă a Fondului ar putea fi de lungă durată, avertizează autorii articolului, Martin Hutchinson și Christopher Swann, care și-au exprimat punctul de vedere personal.

FMI a încercat între timp să își atenueze imaginea fioroasă, iar directorul general Christine Lagarde a argumentat că Fondul ar trebui să fie mai puțin dur, admițând că „o consolidare prea rapidă a bugetelor poate afecta redresarea și înrăutăți perspectivele pieței muncii”.

Din păcate, în tratamentul aplicat României FMI a revenit la reputația sa de „vampir”, se arată în articol, care enumeră între măsurile cerute de FMI desființarea a 100.000 de locuri de muncă, reducerea salariilor și majorarea TVA, care au afectat direct populația săracă.

Astfel de măsuri dure ar putea să aibă însă un efect contrar. Prin întărirea forțelor politice anti-reformă, FMI ar putea îndepărta România de strategiile pe care le încurajează, avertizează autorii.

În mod evident, România nu are nevoie de măsuri extreme. Deficitul de cont curent a atins 14,5% din PIB în 2007, dar problema a fost corectată cu o depreciere de 30% a leului, în perioada 2007-2009, în timp ce cheltuielile publice, de 36% din PIB, nu sunt excesive, notează cei doi analiști.

Austeritatea fiscală nu reușește, pe de altă parte, să rezolve problema corupției endemice și alte probleme structurale, care contribuie la menținerea PIB-ului pe cap de locuitor pe penultimul loc în UE.

FMI ar putea să ajute țara să scape de moștenirea regimului Ceușescu. În schimb, severitatea exagerată riscă să submineze democrația fragilă din România, iar protestele de stradă au contribuit la căderea guvernului.

Asprimea FMI față de România provoacă îngrijorarea că Fondul operează cu standarde duble. Națiuni mai bogate, precum Irlanda și Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranți în acordurile de sprijin financiar.

Irlandei i s-a cerut să reducă salariile angajaților publici cu 10% și numărul angaților cu 8.000 de persoane, în timp ce Portugalia scăpat cu tăieri ale salariilor de 5% și restrângerea personalului prin plecări naturale.

FMI și-a atenuat condițiile când a împrumutat statele mai bogate și, pentru a reuși în misiunea sa, ar putea fi nevoie să ofere clienților mai săraci un tratament similar, au conchis autorii articolului.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...