ANALIZĂ GÂNDUL: Topul celor mai ieftine dar și al celor mai scumpe oferte de vacanță, în România și în străinătate. PLUS: Cât costă un sejur pe o insulă exotică

Redactor:
Corina Vârlan
Află care sunt cele mai ieftine destinații de vacanță din țară și din stăinătate, care sunt stațiunile preferate de români în țară și în străinătate și care sunt destinațiile din România preferate de turiștii străini.

În topul destinațiilor preferate de români atunci când vinevorba de alegerea unei vacanțe în țară se menține pe primul loc, înaceastă perioadă, litoralul Mării Negre. El este urmat de turismulrural, în special de pensiunile din zonele Bran-Moeciu, Sibiu șiMaramureș. Pe locul al treilea, ca destinație preferată de turiștiiromâni în țară, se află stațiunile balneo-climaterice, iar peultimul loc stațiunile montane.

Prețurile unei vacanțe în străinătate variază între 100 și 4.000de euro pe săptămână, în timp ce un turist care alege să îșipetreacă vacanța în România va plăti o sumă cuprinsă între 500 și1.000 de lei, pentru cele mai ieftine destinații din țară.

Jumătate dintre turiștiistrăini vin în România în interes de afaceri

„În total vin în România 1,3 milioane de turiști străini, dintrecare jumătate vin aici pentru a vizita diferite stațiuni, pentrucircuite, pentru sejururi și pentru tratament. Ceilalți vin pentruafaceri și pentru evenimente”, a declarat pentru gândul TraianBădulescu, consultant în domeniul turismului.

Vă prezentăm topurile celor mai ieftine destinații devacanță din țară și din străinătate, topul stațiunilorpreferate de români în țară și în străinătate și topulprincipalelor destinații din România preferate de turiștii străini,conform datelor obținute de gândul de laprincipalele agenții de turism din țară și din parteaconsultanților de specialitate.

Topul celor mai căutatestațiuni de pe litoralul românesc

1. Mamaia – se menține pe primul loc și anul acesta;
2. Neptun, Olimp și Jupiter – revin în preferințeleromânilor;
3. Costinești și Vama Veche – sunt preferate de tineri;
4. Eforie Nord – preferată în special de persoanele cu vârste depeste 50 de ani pentru sejururile cu tratament inclus.

În Neptun – Olimp există un hotel care oferă servicii de spa șide refacere pentru persoanele cu vârste cuprinse între 30-40 deani, care aleg această destinație pentru a se relaxa.

Care sunt cele maiieftine destinații turistice din România

1.Pe litoral
• la hotelurile de 2 și 3 stele din Eforie Nord, Eforie Sud, Venusși Saturn, unde prețul de cazare, pe săptămână, pentru o cameră, cumic dejun inclus, ajunge la 500-600 de lei;
• la hotelurile de o stea și 2 stele din Vama Veche;

2.Turism rural
• la pensiunile de 2 margarete, unde 5 – 6 nopți de cazare, cu masăinclusă, costă 400 de lei pe persoană;

3.Turism Balnear
• în stațiunile Olănești, Călimănești și Căciulata, unde hotelurilenu sunt modernizate, dar există alternative sub 1.000 de lei pentrudouă persoane.

Care sunt cele maiscumpe destinații turistice din țară

1. Pe litoral
• Mamaia – aici se găsesc cele mai multe hoteluri de 4 și de 5stele de pe litoral. La un hotel de 5 stele prețul unui sejur poateajunge la 1.000-1.200 de euro pe cameră;

2. Delta Dunării – aici prețurile sunt foarteridicate pentru că hotelierii cheltuiesc sume de bani suplimentarepentru aprovizionare, care se face cu șalupe, și pentru energie.Aici o săptămână de cazare la un hotel de 4 sau 5 stele poateajunge la 1.000 de euro dar există și oferte care să se încadrezeîn 700-800 de euro.

3. La munte
• Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brașov, unde un sejur, în regimde demipensiune, la un hotel de 5 stele, costă între 800 și 1.000de euro.
• Bran-Moeciu – este cea mai căutată zonă montană, unde la un hotelde 4 stele un sejur în această perioadă costă circa 400 de euro

Față de cei care aleg un sejur în stațiunile montane, careplătesc, în medie 150 de lei pe cameră, turiștii care aleg să îșipetreacă un weekend la munte plătesc pentru o cameră aproximativ250 de lei pe noapte.

„Prețurile sunt moderate, din păcate însă mulți dintre români nualeg un sejur în stațiunile montane, ci merg acolo doar pentruweekend-uri”, explică pentru gândul TraianBădulescu consultant în domeniul turismului.

În această perioadă, cei care vor să beneficieze de ofertepromoționale pentru vacanțe pot apela la programele susținute deAsociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și de OrganizațiaPatronală a Turismului Balnear din România (OTPBR).

„Turismul intern s-a salvat prin oferte speciale, cum ar fi sau programe ca>. Micile bonusuriimpresionează turiștii. Orice ofertă de acest tip este apreciată”,spune Bădulescu.


Care sunt programele promoționaleaflate în desfășurare în această perioadă

• „Zile gratuite de vacanță”– se desfășoară înperioada 15 august – 15 septembrie. Prin el turiștii români vorputea beneficia de una sau de două zile gratuite de vacanță pelitoralul românesc, în plus față de pachetul turisticachiziționat.

Citește și”Cum poți beneficia de programul „Zile gratuite de vacanță” pelitoral. PLUS: În ce perioadă e disponibilăsuperoferta”

• „Hai la băi!” – se desfășoară în perioada 15iunie – 15 septembrie. Prin el românii pot beneficia de reduceripentru cazarea în stațiunile balneare din țară.

Citește și”Cât costă șase zile la un hotel de 3 stele în stațiunile balneo,la super-ofertă. PLUS: În ce perioadă se oferă tarifelepromoționale”

• „Supliment de masă” – se desfășoară înperioada 16 iulie – 15 august. Prin el turiștii pot beneficia deservicii suplimentare de masă.

Topul celor mai ieftinedestinații de vacanță în străinătate

1. Bulgaria
• la hotel de 3 stele, în regim all inclusive, cazarea pe osăptămână costă 400 de euro;
• la hotelurile de 2 și 3 stele prețul cazării variază între 100 și150 de euro de persoană;
• la hotelurile de 3 și 4 stele, un sejur costă între 400 și 700 deeuro pe cameră.

În general, în Bulgaria turiștii găsesc oferte în regim allinclusive sau ultra all inclusive.

Cea mai mare parte a turiștilor români care aleg aceastădestinație de vacanță călătoresc cu automobilul propriu, un motivîn plus pentru care Bulgaria este considerată o destinațieturistică ieftină.

„Bulgaria a atras prin prețurile mici, prin numărul mare dehoteluri, care a dus la apariția unei competiții puternice dar șiprin faptul că sezonul estival este de 5-6 luni, mult mai mare fațăde cel din România”, explică Bădulescu.


Citește și „De ce vorbesc bulgarii despre un „boom fără precedent”al fluxului de turiști între România și Bulgaria. PLUS: De ce estemai ieftin concediul pe litoralul lor”

2. Grecia
• hotelurile din stațiunile Halkidiki, Paralia Katerini, OlympicBeach, unde o săptămână de cazare, cu două mese incluse pe zi saudoar cu mic dejun inclus, poate ajunge la suma de 150 – 400 deeuro.

Topul celor maicostisitoare destinații turistice dinstrăinătate

1.În cazul turismului de masă cea mai scumpă destinație esteAntalya. Aici, la un hotel de 5 stele, o săptămânăde cazare în regim ultra all inclusive variază între 700 și 800 deeuro de persoană. La cele mai bune hoteluri prețul poate să creascăpână la suma de 4.000 de euro pentru două persoane.

2. Turiștii care aleg să plece în timpul liber într-ocroazieră de lux vor plăti în jur de 2.000 – 5.000de euro, în funcție de durata vacanței și de tipul vasului. Îngeneral, prețul unei croaziere variază între 400 și 4.000 deeuro.

3.Prețurile unei vacanțe în insule exotice esteîntre 800 și 5.000 de euro pentru un sejur. De exemplu, înMauritius, cazarea într-un hotel de cinci stele costă 300 de europe noapte.
• Republica Dominicană
• Seychelles
• Maldive
• Mauritius
• Bali

4. Destinații unde serviciile nu sunt neapărat scumpe, dar undecosturile legate de transport ajung la sume foartemari, între 2.000 – 6.000. De exemplu, în Thailanda,cazarea la un hotel de 5 stele, poate ajunge până la 5.000 de europe cameră pentru un sejur de șase zile.
• Thailanda
• Mexic
• Brazilia

5. Franța, pe Coasta de Azur, unde turiștii potplăti de la 1.000 de euro pe cuplu, cu bilet de avion inclus, șipână la 2.000 – 3.000 de euro pe cuplu la hotelurile cu număr marede stele. Cele mai căutate stațiuni sunt:
• Monte Carlo
• Cannes
• Nisa

Care sunt destinațiilepreferate de străini în România

• Pentru circuitele culturale de 7-10zile
-Transilvania
-Maramureș
– Bucovina
-Valea Prahovei
-București- aici petrec, în general, o singură zi

• Pentru turism balnear
-Covasna
-Băile Felix

• Pe litoralul românesc
– Eforie Nord
– Olimp
– Mangalia

Cei mai mulți turiști străini care ajung în România pentrutratament balnear sunt israelieni și germani. Cea mai modernăstațiune balneo-climaterică din țară este în prezent BăileFelix.

Pe litoral ajung în general aproximativ 7.000 de turiștistrăini, dintre care cei mai mulți sunt germani, francezi, belgieniși scandinavi, care aleg perioada mai – iunie pentru a veni aici latratament.

În primele cinci luni ale acestui an au ajuns în România peste2,5 milioane de turiști străini, conform Institutului Național deStatistică (INS). Cea mai mare parte a turiștilor străini care auajuns în țară în această perioadă au venit din Ungaria, înproporție de 36,6%. Ei au fost urmați de către bulgari, cu 19,6%,de către italieni și germani, cu câte 8,5% fiecare, și de cătreaustrieci, în proporție de 4,2%.

Topul celor mai ieftinedestinații de vacanță în străinătate cu bilet de avioninclus

• Grecia
1. Skiathos – vilă, 339 de euro/săptămână, la care se adaugă 95 deeuro/persoană taxe de aeroport
2. Corfu – hotel de 3 stele, cu mic dejun inclus, cameră dublă, 394de euro/săptămână
3. Skiathos – vilă 395 de euro/săptămână, la care se adaugă 95 deeuro taxe de aeroport

• Turcia
1. Antalya – hotel de 4 stele, regim all inclusive, cameră dublă,502 de euro/săptămână
2. Antalya – complex hotelier alcătuit din case cu 2 sau 3 etaje,regim all inclusive, cameră dublă, 625 de euro/săptămână

• Croația
1. Dubrovnik – hotel de 2 stele, 573 de euro/săptămână, la care seadaugă 110 euro/persoană taxe de aeroport
2. Dubrovnik – hotel de 3 stele, 616 de euro/săptămână, la care seadaugă 110 euro taxe de aeroport

• Spania
1. Costa Brava – hotel de 4 stele, pensiune completă, cameră dublă,445 de euro/săptămână.

Topul celor mai ieftinedestinații de vacanță din străinătate cu transportindividual

• Bulgaria
1. Nisipurile de Aur – hotel de 4 stele, regim all inclusive,cameră dublă, 236 de euro/săptămână
2. Sunny Beach – hotel de 4 stele, regim all inclusive, camerădublă, 252 de euro/săptămână

• Grecia
1. Skiathos – vilă, 154 de euro/săptămână
2. Halkidiki – hotel de 3 stele, demipensiune, cameră dublă, 247 deeuro/săptămână

• Croația
1. Kvarner – hotel de 2 stele, 266 de euro/săptămână
2. Split – hotel de 3 stele, 294 de euro/săptămână
3. Dubrovnik – hotel de 3 stele, 476 de euro/săptămână

Citeșteși „Care sunt avantajele asigurărilor medicale de călătorie și cecapcane trebuie evitate”

Citeșteși „Ce trebuie să faci încazul producerii unui accident rutier în străinătate. PLUS: Cumpoți obține despăgubiri”

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
VIDEO. Un monolit metalic, asemănător celui dispărut din Utah, a fost descoperit în Piatra Neamț
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Efectul DEVASTATOR al pandemiei. A început să se simtă în America, acum urmează TOT GLOBUL!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Alex Bodi răstoarnă orice scenariu din spatele gratiilor! Adevărul despre averea fabuloasă pe care a...
Inchide